REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Nepaisant kritikos dėl optimistinių kitų metų Lietuvos ekonomikos augimo prognozių, finansų ministras tvirtina, kad kitais metais šalies ūkio augimas turėtų būti didesnis nei euro zonoje, tačiau jis „nebus audringas“. Rimantas Šadžius pabrėžia, kad dėl ES ir Rusijos santykių krizės sunkumai bus ilgalaikiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nežiūrint, kaip viskas vyks, iš tikrųjų tai yra augimas, artimas 3 proc., ir tai daugiau nei kitais metais prognozuojama ir Europos Sąjungai, ir euro zonoje, kur prognozės sukasi aplink 1 procentą. Tai siunčia mums žinutę, kad augimo potencialą turime, augimas tikrai nebus audringas. Svarbu suvokti, kad į sunkumus, susijusius su Rusijos ir Ukrainos krize ir Europos Sąjungos bei Rusijos ekonominių santykių krize, turėtų būti žiūrima kaip į ilgalaikius“, - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė R.Šadžius.

REKLAMA

Nesurinks PVM?

Šiemet nebus surinktos planuotos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) pajamos, pripažino finansų ministras. Pasak Rimanto Šadžiaus, šis mokestis nesurenkamas dėl vis dar didelio šešėlinės ekonomikos masto.

„Manau, kad iš tikrųjų, galima šnekėti apie tendencijas ir turėtume mokesčių planą šiais metais įvykdyti, ir matosi, kad akcizų planas bus viršytas, - kiek viršytas, dar sunkoka pasakyti. Bet, kita vertus, matosi, kad pridėtinės vertės mokesčio planas nebus įvykdytas“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė R.Šadžius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, pagrindinė PVM nesurinkimo priežastis yra šešėlinė ekonomika, o geopolitinė įtampa Europoje mokesčių surinkimą veikia nesmarkiai.

„Planas buvo ambicingas ir, manau, kad daugiausia mokesčių mes nesurenkame todėl, kad dar nesugebėjome efektyviai dideliais tempais mažinti šešėlinės ekonomikos mastus. Su krizėmis aplink esančiomis susiję nelabai smarkiai, nors, be abejo, mūsų ekonominiai santykiai, jų pasunkėjimas su Rytų kaimynais taip pat turi tam tikros įtakos, tačiau didžiausią įtaką -(...) planų vykdymui turi tai, ar mes sėkmingai, ar mažiau sėkmingai kovojame su šešėline ekonomika“, - aiškino ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, siekiant pagerinti mokesčių surinkimą, reikia pagerinti Mokesčių inspekcijos ir „Sodros“ darbą, jį labiau koordinuojant.

„Štai socialinio draudimo įmokos taip pat yra surenkamos „Sodroje“, surenkamos greičiau, daugiau surenkama jų negu buvo planuota, o jos taip pat priklauso nuo to, koks procentas žmonių mūsų ūkyje gauna vokelius, kaip efektyviai mes sugebame išsiaiškinti nelegalaus atlyginimų mokėjimo atvejus ir turint omenyje, kad socialinio draudimo įmokos greta PVM yra mūsų du pagrindiniai ramsčiai viešųjų finansų, man atrodo, labai reikėtų stiprinti koordinuotą Mokesčių inspekcijos ir „Sodros“ specialistų veiklą, išsiaiškinant nelegalaus darbo užmokesčio mokėjimo atvejus“, - kalbėjo R.Šadžius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų