REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Į Gaižiūnų geležinkelio stotį Jonavos rajone šeštadienį geležinkeliais atgabenta Jungtinių Valstijų karių sunkioji karinė technika jau netrukus bus naudojama pratybose.

 Į Gaižiūnų geležinkelio stotį Jonavos rajone šeštadienį geležinkeliais atgabenta Jungtinių Valstijų karių sunkioji karinė technika jau netrukus bus naudojama pratybose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vado padėjėjas kapitonas Jaunius Matukas BNS sakė, kad paskutinė šarvuočių ir kitų kovos mašinų dislokacijos vieta – Rukla, iš kur jie vyks į pratybas Pabradės ir Gaižiūnų poligonuose.

REKLAMA

„Artimiausios pratybos planuojamos spalio 6–17 dienomis – „Medžiotojas 2014“ – prieštankinių padalinių pratybos JAV ir Lietuvos kariams. Jose dalyvaus nedidelė dalis JAV karių. Kitos didelės pratybos, kur jau dalyvaus visi atvykę JAV kariai – lapkričio 2–14 dienomis – „Geležinis kardas 2014“ Pabradėje. Tai bus tarptautinės pratybos, orientuotos į gynybinius veiksmus, jose su lietuviais dalyvaus iš viso 9 NATO valstybių (Estijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Liuksemburgo, Čekijos, Vengrijos, Vokietijos ir Kanados) kariai“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Pratybos vyks nuolat, bet pastarosios dvejos bus didžiausios“, – pridūrė J. Matukas.

Jis prognozuoja, kad Rukloje būsiančia karinę techniką galės apžiūrėti ir visuomenė. „Per lapkričio pradžioje vyksiančias pratybas bus tikrai galimybė apžiūrėti ir per Kariuomenės dieną lapkričio 23 dieną“, – sakė J. Matukas.

Iš Klaipėdos uosto į Gaižiūnus šeštadienį atvyko aštuoni šarvuoti transporteriai „Stryker“, aštuonios pėstininkų kovos mašinos „Bradley“, keturi kariniai visureigiai HMMWV, sunkusis techninės pagalbos šarvuotis M88, du kuro užpylimo sunkvežimiai ir kitos techninei pagalbai ir karių pervežimui skirtos transporto priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karinė technika buvo iškrauta per kelias valandas. „Ilga procedūra, kol nuvažiuoja transporto priemonės nuo platformų“, – BNS teigė J. Matukas. Pasak jo, karinę techniką nuo platformų nuvaryti padėjo geležinkelio darbuotojai.

Lietuvoje iš viso su sunkiąja technika dislokuota apie 160 JAV pėstininkų, kurie įsikūrė kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje. Jie keičia iki šiol Lietuvoje buvusius amerikiečių desantininkus. „Šita rotacija bus Lietuvoje dislokuota iki kitų metų pradžios,“ – teigė J. Matukas, anot kurio išvykus šiems kariams su technika, juos gali pakeisti kiti kariai su nauja technika.

REKLAMA

JAV po kuopą karių į Lietuvą, Latviją, Estiją ir Lenkiją atsiuntė balandžio mėnesį, reaguodamos į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Ateityje prie lietuvių ir amerikiečių karių turėtų prisidėti ir trečioji kuopa – rotaciniu pajėgu siunčiami kariai iš Europos šalių. Šių trijų kuopų pagrindu ketinama suformuoti tarptautinį batalioną.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų