REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovės „Kaspersky Lab“ duomenimis, 2014 m. rugpjūtį tikimybė susidurti su specialiai „Mac“ įrenginiams sukurta kibernetine grėsme sudarė apie 3 proc. Palyginti su 21 proc. „Windows“ naudotojų užkrėtimo tikimybe, šis skaičius nekelia didelio susirūpinimo. Tačiau kad ir kaip būtų, vis dėlto aktyvus „Mac“ naudotojas rizikuoja pasigauti kenkėjišką programinę įrangą vidutiniškai 10 kartų per metus, teigia bendrovės ekspertai. .

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jų, šie rodikliai buvo užfiksuoti būtent „OS X“ skirtų greitai augančių grėsmių fone. Dar prieš 4 metus „Kaspersky Lab“ „Mac“ virusų kolekciją sudarė vos kelios dešimtys pavyzdžių. Šiuo metu kenkėjiškos programinės įrangos egzempliorių skaičius siekia 1800.

REKLAMA

Per pirmuosius 8 šių metų mėnesius „Kaspersky Lab“ ekspertai aptiko beveik 1000 unikalių atakų, taikytų „Mac“ įrenginiams ir vykdytų naudojant virusus iš 25 skirtingų kenkėjiškos programinės įrangos šeimų. Tarp šių grėsmių buvo pastebėtas, pavyzdžiui, virusas „Callme“, kuris apgavikams suteikia nuotolinę prieigą prie sistemos ir tuo pat metu vagia naudotojo kontaktų sąrašą. Virusas „Laoshu“, kas minutę darantys momentinę „Mac“ įrenginio ekrano nuotrauką, įdomus tuo, kad turi kūrėjo patikimo sertifikato parašą, o tai greičiausiai reiškia, kad kibernetiniai nusikaltėliai planavo platinti jį per „AppStore“.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, į „kolekciją“ pateko programa - sekimo priemonė (angl. key logger), „iPhone“ skirtas šnipas, pirmasis failų šifruotojas, skirtas OS X, ir pirmoji OS X parašyta programa bitkoinams vogti.

„Per pastaruosius ketverius metus į „Mac“ nukreiptos grėsmės labai išaugo. Ilgą laiką į „Apple“ įrenginius nusitaikę virusai buvo gana retas reiškinys, jų buvo vos keli, o 2011 m. kirminas „Flashback“ užkrėtė 700 tūkst. įrenginių. Po šios epidemijos mes kiekvienais metais ėmėme fiksuoti šimtus naujų grėsmių, skirtų „Mac“. Be to, pastaruoju metu OS X tapo vienu iš pagrindinių globalių kibernetinio šnipinėjimo kampanijų taikinių: pavyzdžiui, mes stebėjome apgavikų susidomėjimą šia platforma neseniai vykdytose operacijose „Kaukė“ ir „Icefog“, – sakė Eugenijus Kasperskis, „Kaspersky Lab“ generalinis direktorius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų