REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šveicarijos Raudonojo Kryžiaus darbuotojas žuvo ketvirtadienį Ukrainos prorusiškų separatistų tvirtovėje Donecke, kai šio miesto centras buvo pirmąkart bombarduotas nuo rugsėjo 5 dieną paskelbtų paliaubų pradžios, turėjusios užbaigti didžiausią per kelis dešimtmečius krizę Europoje.

 Šveicarijos Raudonojo Kryžiaus darbuotojas žuvo ketvirtadienį Ukrainos prorusiškų separatistų tvirtovėje Donecke, kai šio miesto centras buvo pirmąkart bombarduotas nuo rugsėjo 5 dieną paskelbtų paliaubų pradžios, turėjusios užbaigti didžiausią per kelis dešimtmečius krizę Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriuose šio svarbaus rytinio kasybos pramonės centro, prieš konfliktą turėjusio beveik milijoną gyventojų, daugiausiai rusakalbių, bet dabar pusiau ištuštėjusio, rajonuose kilo gaisrai po to, kai sunkiosios raketos smogė 14 aukštų prekybos centrui prieš 18 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

REKLAMA

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip sprogus kitam sviediniui išdužo Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) būstinės Donecke langai, o šalia pastato matėsi veidu žemyn gulinčio vyro lavonas.

Vienas Donecko greitosios pagalbos darbuotojas sakė AFP, kad žuvusysis buvo šios pasaulinės humanitarinės organizacijos, kurios būstinė įsikūrusi Ženevoje, darbuotojas. Sukilėlių tinklalapiuose taip pat buvo paskelbtos žuvusio šveicaro paso nuotraukos.

REKLAMA
REKLAMA

TRKK nurodė, kad tos atakos auka tapo 38 metų Laurent'as DuPasquier (Loranas DiuPaskjė), Donecko biuro administratorius, kuris Ukrainoje dirbo šešias savaites.

Kol kas neaišku, kas įvykdė šią ataką, tačiau kruvinas incidentas yra pavojinga jau šeštą mėnesį vykstančio konflikto eskalacija. Per krizę Ukrainoje žuvo jau per 3,2 tūkst. žmonių, o Vakarų šalių santykiai su Rusija pašlijo labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos.

Ketvirtadienį dūmai kilo virš šiaurinės Donecko dalies, kai stiprėjantys sukilėliai, palaikomi, anot NATO, šimtų Rusijos elitinių pajėgų karių, taip pat mėgino surengti lemiamą šturmą nuniokotame Donecko oro uoste, kuris yra jų puolimo taikinys nuo gegužės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Oro uoste liepsnoje didžiulis gaisras – tikriausiai dėl degalų“, – sakė vienas Donecko separatistų būstinės atstovas, kai ištuštėjusiose gatvėse periodiškai pasigirsdavo automatinių ginklų papliūpos.

Sukilėlių atstovas pridūrė, kad kovotojai trumpam buvo įžengę į dalį pagrindinio terminalo kadaise buvusiame judriausiame Ukrainos rytų regiono oro susisiekimo centre, tačiau gavę atkirtį atsitraukė.

Jau beveik 70 Ukrainos vyriausybės pajėgų ir civilių asmenų, taip pat nežinomas skaičius separatistų kovotojų žuvo nuo rugsėjo 5-osios, kai Maskva ir Kijevas pasirašė 12 punktų paliaubų sutartį.

REKLAMA

Ukrainoje apšaudytas Donecko centras, neveikia visuomeninis transportas

Donecke ketvirtadienį buvo apšaudytas miesto centras, pranešama oficialiame miesto vadovo ir miesto tarybos tinklalapyje.

„Padėtis 18 val. 30 min. (vietos ir Lietuvos laiku) Donecke itin sudėtinga. 17 val. 50 min. buvo apšaudytas miesto centras – Vorošilovo ir Kijevo rajonai. Pirminiais duomenimis, apgriautas daugiabutis namas Nr. 100 Universiteto gatvėje ir administracinis pastatas Taikos prospekte Nr. 10. Tais adresais veikia Nepaprastųjų situacijų ministerijos brigados“, – nurodoma pranešime.

REKLAMA

Vienas sviedinys pataikė į I-ojo troleibusų parko teritoriją, bet nesprogo.

Informacijos apie nukentėjusius nėra; ji tikrinama.

Dėl neramios padėties visuomeninis transportas sustabdytas.

Prorusiškų separatistų štabe „Interfax“ korespondentui sakė, kad į miestą šaudyta iš „reaktyvinių sistemų, kaip spėjama, salvinės ugnies sistemos „Uragan“. Vienas nesprogęs sviedinys styro išsikišęs virš žemės“.

Tuo tarpu naujienų agentūra AFP praneša, kad apie 18 val. po raketų ugnies kilo gaisras „14 aukštų prekybos centre“ ir kad pareigūnai sako tebetikriną informaciją apie nukentėjusius žmones. Kas surengė šią ataką nežinoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos antiteroristinės operacijos štabe nurodė, kad prorusiški kovotojai įnirtingai šaudė į Donecko oro uostą. Antroje dienos pusėje į Ukrainos karių pozicijas šaudė keturi tankai ir zenitinis pabūklas, šturmuotas įtvirtinimo punktas Nevelio rajone.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų