REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Ne vienas suka galvą, kur sudėti drabužius, batus, garderobo aksesuarus, kad jie visada turėtų savo vietą ir būtų lengvai bei greitai pasiekiami. Baldų konstruktoriai ir gamintojai suka galvas kaip padaryti, kad spintose ir drabužinėse būtų lengva palaikyti tvarką bei patogu ir greita rasti daiktus. Apie tai, kokią rintis drabužinę, sutiko papasakoti UAB „Alantas“ vadovas Juozas Kniukšta.

 Ne vienas suka galvą, kur sudėti drabužius, batus, garderobo aksesuarus, kad jie visada turėtų savo vietą ir būtų lengvai bei greitai pasiekiami. Baldų konstruktoriai ir gamintojai suka galvas kaip padaryti, kad spintose ir drabužinėse būtų lengva palaikyti tvarką bei patogu ir greita rasti daiktus. Apie tai, kokią rintis drabužinę, sutiko papasakoti UAB „Alantas“ vadovas Juozas Kniukšta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kur ir kokią statyti

Nerasime namų, kuriuose nebūtų kokios nors spintos. Pagal patalpų paskirtį spintos gali būti prieškambario, virtuvės, bendrojo kambario, vaikų kambario, miegamojo, vonios kambario. Spintos būna atskirai statomos ir vadinamos sieninės, kai dalimi spintos atitvarų tampa kambario sienos, o spintos viršumi būna kambario lubos.

REKLAMA

Kadangi spintos mažai dėvisi, reiškia, šis baldas perkamas ilgam, todėl labai svarbu prieš perkant apsispręsti, kokios spintos reikia.

Vieniems užtenka standartinės pastatomos parduotuvėje parduodamos spintos, o norintys ko nors įmantresnio, tinkančio prie interjero kreipiasi pagalbos į gamintojus. Pastarosios talpesnės, nes pritaikomos konkrečiai vietai ir išnaudojama visa joms skirta erdvė.

Nemenkas tradicinės pastatomos spintos pranašumas tas, kad kraustantis į kitą būstą ją galima išsivežti. Jos stilių galima idealiai priderinti prie kitų baldų stiliaus. Tradicinės spintos gali būti su karnizais, frezuotomis durimis, o jų durys varstomos arba slankiosios. Pastarosios patogios taupantiesiems vietą. Šiuolaikiškos spintos daug patogesnės nei senosios, nes jose yra ne tik tradicinių, bet ir ištraukiamų, palenkiamų lentynų, įvairios paskirties dėžių. Į praeitį nugrimzdo laikai, kai spintoje buvo tik skersinis drabužiams kabinti ir lentynos.

REKLAMA
REKLAMA

Sieninės spintos

Stumdomųjų durų sistemomis vadinamos spintos labai nesudėtingos. Dažniausiai gaminamos durys ir vienas ar du spintos šonai, konstrukcija montuojama prie sienos ar nišoje. Jei stumdomųjų durų sistema derinama prie kitų baldų, ji, kaip ir tradicinės spintos, gali būti ir su karnizais, ir raižyta ar kitaip dekoruota. Stumdomųjų durų pasirinkimą ir puošybą gali riboti tik fantazija. Baldininkai būtinai patars, ką rinktis, pasiūlys įvairių sprendimų. Be tradicinių lentynų ir stalčių, joje galima sumontuoti įvairius laikiklius, stelažus dėžėms, kabyklas. Sieninė spinta kaip pertvara gali atskirti patalpas, turėti duris iš dviejų pusių. Tada ji montuojama dar statybos metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spintos palėpėse ir po laiptais labai patogios, nes nereikia atskiros vietos. Tokios spintos užima nenaudojamą erdvę. Sumaniusiesiems įsirengti tokią spintą teks kreiptis į baldininkus, kurie, tiksliai išmatavę turimą vietą, suprojektuos spintą nišoje ir ją sumontuos. Svarbu nepamiršti, kad prie bet kurios spintos nišoje turi būti patogu prieiti, netgi jei joje laikomi retai naudojami daiktai. Patogu laikyti

Drabužine vadinama patalpa ar jos dalis, skirta ne tik drabužiams sukabinti. Joje gali būti stelažų, lentynų, dėžių drabužiams, batams, lagaminams sudėti. Klasikinė drabužinė – tai atskira patalpa. Durys parenkamos, atsižvelgiant į drabužinės plotą ir konfigūraciją. Paprastai naudojama stumdomųjų durų sistema. Svarbiausias drabužinės planavimo principas – viskas turi būti matoma ir lengvai pasiekiama. Atsižvelgiant į drabužinės dydį, stelažai ir lentynos gali būti montuojami prie sienos U raidės forma arba tiesia linija, kampu. Jei drabužinė erdvi, joje paliekama vietos lyginimui, persirengimui, pakabinamas veidrodis. Uždaroje drabužinėje galima laikyti dulkių siurblį, lagaminus, slides ir pan. Bet jos nereikėtų paversti sandėliu. Čia paprastai naudojamos kopetėlės, kuriomis galima palypėti, kad būtų galima pasiekti daiktus, esančius viršutinėse lentynose. Architektai siūlo drabužinei skirti atskirą patalpą, tai gali būti miegamojo ar vonios kambario dalis.

REKLAMA

Tarp vonios kambario ir miegamojo

Individualiuose namuose drabužinei skiriamas atskiras kambarys, kartais – net su langu. Labai patogu, kai drabužinė yra tarp vonios kambario ir miegamojo. Ji turėtų būti mažiausiai 3 m pločio ir 1,5–1,7 m gylio. Mažiausias jos plotas turėtų būti 3–4 kv. m, dar mažesnę daryti neracionalu. Tada geriau montuoti sieninę spintą su lentynomis ir stalčiais. Ypač racionalu tokią spintą įrengti stačiakampio formos kambaryje prie trumpesnės sienos. Spintos durys gali būti vientisos arba kelių dalių. Tada dalis kambario erdvės skiriama lentynoms ir stalčiams sumontuoti, paprastai naudojama viena siena per visą jos ilgį ir aukštį. Tokioje spintoje ne itin patogu imti daiktus iš viršutinių ir apatinių lentynų. Tačiau galima įmontuoti ištraukiamas lentynas arba stalčius, kad daiktus pasiekti būtų daug patogiau.

REKLAMA

Integruotas apšvietimas

Rūbams ir daiktams esantiems spintoje apšviesti paprastai naudojamas lubų šviestuvas. Labai svarbu, kad šviesos srautas būtų nukreiptas į lentynas, kitaip sunku pastebėti reikiamą daiktą. Spintos turiniui apšviesti galima naudoti LED juostas. Jas tikslinga montuoti ne tik toje dalyje, kur kabinami rūbai, bet ir ištraukiamose lentynose ir stalčiuose. Baldų gamintojai gali integruoti apšvietimą į spintos vidų arba sumontuoti jį išorėje. Kokio norima apšvietimo, reikia aptarti rengiant baldų projektą. Baldus gaminančios įmonės darbuotojas, jei reikia, gali suprojektuoti specialias išėmas LED juostoms priklijuoti. Juostas galima sumontuoti ne tik spintos viduje, bet ir išorėje. Tada apšvietimas bus ne tik funkcionalus, bet ir gražiai atrodys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų