REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Dzūkijos grybų perdirbėjai džiaugiasi lietuviškų rudeninių grybų derliumi – miškuose gausiai dygsta baravykai, raudonikiai ir šilbaravykiai. Tačiau didžiąją dalį grybų perdirbėjai įsiveža iš Rusijos ir Baltarusijos. Pasak verslininkų, Sibire šiuo metu toks didelis voveraičių derlius, kad rinka net nepajėgi visų jų supirkti ir perdirbti. Beveik visi perdirbti grybai išvežami į Prancūziją, Italiją ir Vokietiją.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai lietuviškų voveraičių derliui metai buvo nepalankūs, šiemet dar blogesni – sausra ir vasaros karščiai neleido susiformuoti grybienai. Tačiau ruduo, pasak verslininkų, džiugina.

REKLAMA

Grybų perdirbėjus vasarą gelbėjo voveraitės iš Uralo, dabar įmonėse karaliauja voveraitės iš Sibiro – Vladimiro, Oriolo ir Nyžnyj Novgorodo regionų. Jų supirkimo kaina ten stipriai krito.

„Dabar atsirado daugiau grybų. Per daug – rinka nepajėgi jų paimti. Kaina labai mažėja, ko Lietuvos grybautojai nelabai supranta: Lietuvoje voveraičių mažėja, ir kaina mažėja“, – sako UAB „Tandemus“ komercijos direktorius Vidmantas Budrikis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos grybų ir uogų perdirbėjų, didžiausia voveraičių vartotoja Vokietija šiek tiek riboja savo poreikius – jų perka mažiau. Lietuvoje šaldytų ir džiovintų baravykų laukia Italija ir Šveicarija. Verslininkai teigia, kad grybų rinkos jose dirbantiems verslininkams puikiai žinomos.

„Rinkos padalintos, mes dirbam su atskirais klientais, bet, jei atsiranda kokia niša, ji būna iš karto užpildoma. Šiais metais, lyginant su praeitais, didelės konkurencijos nejuntam. Kainos yra panašios“, – rinkos situaciją apibūdina Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius.

Šiemet nedžiugina ir miško uogų derlius – mėlynių beveik nebuvo, bruknių miškuose taip pat nedaug. Šią savaitę prasidės spanguoliavimo sezonas – šių uogų tikimasi šiek tiek daugiau, nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų