REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslininko Ramūno Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į savo gretas priims didžiąją dalį neparlamentinės Lietuvos socialdemokratų sąjungos (LSDS) narių. Tai portalui balsas.lt patvirtino ir R. Karbauskis, ir LSDS vadovas Arvydas Akstinavičius.

REKLAMA
REKLAMA

LSDS aktyvo įsiliejimas į valstiečių gretas turi būti formaliai nuspręstas kitą savaitę Jonavoje įvyksiančiame socdemų tarybos posėdyje ir būti pabaigtas iki R.Karbauskio partijos suvažiavimo, kuris numatomas spalį.

REKLAMA

Kaip portalui balsas.lt pažymėjo R. Karbauskis, LSDS politikus jis gerbia už jų principingumą. „Pažymėtina, kad šie žmonės neišsivaikščiojo į kitas partijas, nors jiems patekimas į valdžią nesišvietė daugybę metų. Tai žmonės veikiantys vertybiniu pagrindu ir tai negali nekelti pagarbos. <...> Sunkiau turbūt, kalbu tik hipotetiškai, būtų integruoti žmones iš Darbo partijos arba Tvarkos į teisingumo, kurie ten susirinko trokšdami, bent mano nuomone, vienos ar kitos valdžios. Tuo tarpu būna žmonių, kurie net ir dešimtmečiais dirba iš idėjos ir jų negalima negerbti“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Karbauskio jis, keldamas kandidatūrą į partijos pirmininko vietą eilinei kadencijai, LSDS dabartiniam lyderiui A. Akstinavičiui pasiūlys savo pavaduotojo postą, o kiti socdemai irgi bus integruojami į partijos vadovaujančias struktūras. „Jie (LSDS, - balsas.lt) pageidauja turėti savo frakciją ir manau, kad tai visai realu. Manau, tikrai įmanoma suderinti mūsų programinius principus. Turbūt mūsų partija tuo ir stipri, kad čia esama ir liberalių, ir tautininkiškai nusiteikusių žmonių, ir socialdemokratinėms pažiūroms yra vietos. Vertybių besilaikantys žmonės galiausiai sugeba sutarti“, - kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis nesutiko su nuomone, kad pastaruosiuose Europos Parlamento rinkimuose stipriai pasirodžiusi jo partija prisiima kokį nors nereikalingą balastą, nes LSDS nacionaliniuose rinkimuose nesiseka jau daug kadencijų, o savivaldoje jie surenka vos kelis mandatus per visą šalį.

„Aš nesutikčiau su tokiais kai kurių politologų ar kitų žmonių vertinimais, nes, kaip jau sakiau, svarbiausia yra veikti norinčių žmonių principingumas,atkaklumas ir idėjos. <...> Manau, kad naujoji rinkimų ir politinių partijų finansavimo sistema tyčia tam ir buvo sugalvota, kad išliktų tik didžiosios partijos, o mažosios būtų pasmerktos, neliktų net galimybių atsirasti naujiems konkurentams. <...> Drąsos kelio“ pavyzdys yra tik išimtis, o jo likimas galiausiai tik parodo, kad negalima paimti vieną ir aplink jį sukurti visą politinę programą bei partiją. Šiandien, vienintelis žmogus, kurio politinio potencialo dar užtektų sukurti naujai partijai – prezidentė Dalia Grybauskaitė, bet abejoju ar jai to reikia,“ – sakė R. Karbauskis.

REKLAMA

Tiek jis, tiek A. Akstinavičius pripažįsta, kad jungtuves iš dalies ir paskatino didžiųjų partijų pasitvirtinta, joms naudinga finansavimo sistema. „Pagal naują sistemą atskirai savivaldos rinkimuose gal dar ir sudalyvautume, bet tai būtų viskas“, - sakė A. Akstinavičius. Anot pastarojo, į kitą partiją tikrai ne visi nariai, o koks tiksliai nuošimtis – nesiėmė prognozuoti.

Rinkimuose į Europos Parlamentą LVŽS surinko 6,61 proc. ir laimėjo 1 mandatą. Seime partijai taip atstovaujama vienos politikės – Rimos Baškienės. 2011 metų savivaldybių rinkimuose ši partija sugebėjo užimti ketvirtą vietą tarp visų Lietuvos partijos ir su 9,63 procento visų dalyvavusių rinkėjų balsų gauti 147 mandatus. LSDS laimėjimas tuose pačiuose savivaldos rinkimuose – 0,39 proc. ir 6 mandatai.

REKLAMA

LVŽS save kildina iš Lietuvoje dar priieš karą veikusios Valstiečių liaudininkų sąjungos, o per savo šiuolakinę istoriją - nuo 1990 metų - jau kelis kartus keitė pavadinimą, jungėsi ir skyrėsi su kitomis politinėmis jėgomis - tarp jų - su Kazimiros Danutės Prunskienės tuo metu vadovaujama Naujosios demokratijos sąjunga. Vėliau jų keliai išsiskyrė.

LSDS vadina save tikraisiais socialdemokratais. Partija susiformavo iš grupės Lietuvos socialdemokratų partijos atkūrėjų, kurie 1999 metais prieštaravo pasatarosios jungtuvėms su buvusiais komunistais - Lietuvos demokratine darbo partija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų