REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asta Kažukauskienė, LRT radijas, LRT.lt

Šį šeštadienį Klaipėda pirmą kartą minės Pasaulinę švyturių dieną. Tradiciškai šią dieną visuomenei atveriami švyturiai – pirmą kartą bus galima užlipti ir seniausią Lietuvoje – Klaipėdos švyturį.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienio vidurdienį Klaipėdos švyturio lankymo pradžią nuo 45 metrų aukščio bokšto viršaus trimito garsais paskelbs Klaipėdos meras, apačioje jam pritars Palangos pučiamųjų orkestras. Klaipėdos švyturys yra seniausias Lietuvoje – pirmą kartą uždegtas 1796 metų rugsėjo 1 dieną. Šiemet jam sukanka 218 metų – būtent tiek žmonių ir galės į jį užlipti.

REKLAMA

Visą dieną prie švyturio vyks koncertai, veiks paroda, Lietuvos radijo mėgėjų draugijos nariai megs radijo ryšius su viso pasaulio radijo mėgėjais, dirbančiais švyturiuose.

Švyturių dienos tikslas – informuoti visuomenę apie švyturius, atkreipti dėmesį į jų išsaugojimą, jūrinės kultūros sklaidą. Tai – ir švyturių prižiūrėtojų profesinė šventė, kildinama iš JAV Kongreso 1789 metais priimto įstatymo „Dėl švyturių priežiūros ir išlaikymo“, kurį pasirašė pirmasis JAV prezidentas George`as Washintgonas. Pernai Pasaulinė švyturių diena buvo minima 54 valstybėse ir 526 švyturiuose.

Lietuvoje iš viso yra 7 švyturiai – 4 jūriniai ir 3 Kuršių marių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų