• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

(papildyta 13.49) Europos Parlamentas trečiadienį plenarinėje sesijoje Strasbūre pritarė euro įvedimui Lietuvoje nuo 2015 metų.

(papildyta 13.49) Europos Parlamentas trečiadienį plenarinėje sesijoje Strasbūre pritarė euro įvedimui Lietuvoje nuo 2015 metų.

REKLAMA

Už Lietuvos priėmimą į euro zoną balsavo 545 europarlamentarai, 116 buvo prieš, o 34 susilaikė.

Europos Parlamento balsas dėl euro įvedimo yra patariamasis. Galutinį sprendimą dėl Lietuvos stojimo į euro zoną vėliau šį mėnesį priims Europos Sąjungos (ES) valstybių ministrai.

Euro įvedimui jau anksčiau pritarė Europos Komisija, kuri yra vykdomoji ES institucija.

Lietuva kitąmet taps 19-ąja euro zonos nare.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė neregistruoti iniciatyvinės grupės rinkti parašams dėl patariamojo referendumo euro įvedimo klausimu.

Grupė iniciatorių siūlė rinkti parašus, kad tauta pasisakytų dėl formuluotės „Pritariu euro įvedimui nuo 2015 metų sausio“. Skeptiškai referendumą įvertinę VRK nariai argumentavo, kad sprendimai dėl euro įvedimo jau priimti, o referendumui siūloma formuluotė – klaidinanti.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai, kad grupė būtų registruota, balsavo trys VRK nariai, prieš buvo septyni. Balsuojant dėl alternatyvaus projekto, neregistruoti referendumo iniciatyvinės grupės, septyni pasisakė teigiamai, trys buvo prieš.

REKLAMA

„Konstitucinis Teismas labai aiškiai pasakė, kad referendumui teikiamas klausimas turi būti neklaidinantis“, – sakė VRK narys Jonas Udris ir pabrėžė, jog referendumui su siūloma formuluote neįvykus arba formuluotės nepriėmus tai nereikštų neigiamo tautos atsakymo euro įvedimo klausimu.

„Yra piliečių priimta Konstitucija, sprendimas prisijungti prie Europos Sąjungos, Seimo priimti įstatymai dėl euro įvedimo, šiuo atveju piliečių nepritarimas, išreikštas tokiu būdu, nėra sprendimas, kad nepritariu euro įvedimui“, – sakė V. Udris. Pasak jo, norint atsiklausti tautos nuomonės dėl euro įvedimo, reikėtų referendumui teikti klausimą, o ne pozityvią formuluotę.

REKLAMA
REKLAMA

Referendumo iniciatyvinės grupės koordinatorius Mindaugas Šimkūnas tvirtina, kad grupė nesiūlo iš esmės kvestionuoti euro įvedimo, o tik siūlo pasisakyti dėl įvedimo laiko. „Mes nesakom, kad nereikia įsivesti, mes norim pasiklausti, ar dabar jau laikas įsivesti“, – sakė M. Šimkūnas, kuris buvo vienas akcijos dėl lito išsaugojimo iniciatorių.

Diskusijų metu VRK narys Valdemaras Urbanas argumentavo, kad sprendimai dėl euro įvedimo yra priimti, tad išduodant grupei parašų rinkimų lapus ir t. t. tiesiog būtų švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai. „Viskas jau nuspręsta, kelio atgal nėra. Man sveikas protas neleidžia palaikyti šios iniciatyvos ir mėtyti piliečių pinigų į balą“, – sakė V. Urbanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VRK narys Rokas Stabingis teigė, jog referendumui teikiama formuluotė yra klaidinanti, nes sudaro įspūdį, kad klausimas dėl euro įvedimo nesureguliuotas ir tai galima padaryti tik referendumu. „Manau, jei mes skelbtume tokį referendumą, klaidintume Lietuvos piliečius“, – sakė R. Stabingis.

Iniciatyvą taip pat skeptiškai vertinę VRK nariai tvirtino, kad, išdavus parašų rinkimų lapus, iniciatoriai parašus galėtų rinkti iki spalio pabaigos, o įskaičiavus parašų tikrinimą, kitas procedūras referendumas būtų surengtas Lietuvai jau įsivedus eurą.

Už referendumo iniciatyvinės grupės registravimą balsavę VRK nariai diskusijoje nepasisakė.

Lietuva eurą ketina įsivesti 2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų