REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar kriminalistų ir prokurorų darbas nuėjo šuniui ant uodegos, paaiškės, kai Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai išnagrinės Panevėžio apygardos prokuratūros skundą. Mat šio miesto apygardos teismo teisėjas Eligijus Gladutis baudžiamojoje byloje, kurioje trys panevėžiečiai: Vilius Mikėnas (48 m.), Dainius Česnakas (32 m.) ir Donatas Nevidomskis (27 m.) buvo kaltinami prekyba žmonėmis bei vaiko pardavimu, du iš jų – D. Nevidomskį ir D. Česnaką – išteisino.

Pagrindinis šių nusikaltimų organizatorius V. Mikėnas, kuris buvo kaltinamas siekęs įtraukti į prostituciją ir dar vieną vaiką (laimė, nepasisekė savo planų įgyvendinti – aut. past.), nuo teismo pasislėpė, todėl teisėjas E. Gladutis nutarė paskelbti jam paiešką. Birželio viduryje V. Mikėno baudžiamoji byla buvo išskirta į atskirą bylą. Kai šis kaltinamasis bus surastas, teisminis procesas bus tęsiamas.

Pasiūlė „pagalbą“

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, prieš ketverius metus, rudenį, V. Mikėnas kartu su D. Nevidomskiu ir D. Česnaku apsuko galvą neįgaliai 16-metei, pavadinkime ją Jurga. Vyrai paauglei ir jos motinai suokė: girdi, taip sunkiai materialiai besiverčiančios, tad jie suieškosią mergaitei darbą. Va, kaip tik pasitaikęs gerai apmokamas darbas – skinti ir apdoroti daržoves. Tereikia tik važiuoti į Ispaniją. Ne kliūtis, pasirodė, ir, kad mergaitė nepilnametė – taigi nepilnametės tam darbui, kurį vyrai buvo numatę, labai paklausios!

REKLAMA
REKLAMA

Nė viena iš moterų neįtarė klastos – mat vyrai paslaugiai pasisiūlė pagelbėti padaryti asmens dokumentus ir motinai, ir jos dukrai – ir dargi pinigų neėmė! Kad šios neapsigalvotų „dėl gerai apmokamo darbo“, paauglė tuoj pat buvo atvežta į Panevėžį ir apgyvendinta išnuomotame bute. Asmens dokumentas mergaitei buvo padarytas per parą, skubiai suorganizuota kelionė į Ispaniją, kurią irgi apmokėjo „geradariai“.

REKLAMA

„Skynė“ daržoves

Deja, atsidūrusi svečioje šalyje nepilnametė „doroti“ turėjo visai ne daržoves – ji buvo parduota į viešnamį, iš jos atimti dokumentai. Kai neįgali mergina pasipriešino suteneriams, jie ją žiauriai sumušė, tyčiojosi ir grasino užmušią.

Nepilnametė seksualiai buvo išnaudojama maždaug savaitę, ji tiesiog buvo „farširuojama“ narkotikais, kad būtų sukalbamesnė, tačiau Jurga vis tiek šiaip taip sugebėjo pabėgti. Pakliuvusi į Ispanijos policijos pareigūnų rankas, paauglė buvo apklausta, tačiau buvo tokios būsenos, jog ją teko guldyti į psichiatrijos ligoninę ir gydyti.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau merginą ėmė globoti vienuolės. Maždaug po trijų mėnesių, kai paauglė šiek tiek atsigavo, ispanų pareigūnai ją išsiuntė į Lietuvą.

Išmoko ispaniškai?

Kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir prokurorai užklausė Ispanijos pareigūnų apie prekybos žmonėmis auką Jurgą, šie atsiuntė gana kuriozinį atsakymą: konstatavę, kad paauglė patyrė smurtą ir seksualinę prievartą, parašė, kad mergaitė... laisvai kalba ispaniškai! Girdi, net vertėjo nereikėjo!

Teisėjas, išnagrinėjęs šią bylą, kažkodėl patikėjo, kad protiškai neįgali paauglė sugebėjo išmokti ispanų kalbą per keletą dienų. Be to, jis argumentavo, jog nukentėjusioji savo parodymuose painiojasi: nežino, nei kur ji buvo nuvežta, nei kiek ištikrųjų laiko ji praleido išnaudotojų naguose. Taigi teisėjas, matyt, padarė išvadą, jog „vunderkindė“ paauglė bando apkaltinti „niekuo dėtus“ vyrus...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek projekto „Pagalba prostitucijos ir prekyba žmonėmis aukoms“ Panevėžio skyriaus socialinės darbuotojos, tiek psichologai, kuriems teko teikti pagalbą šiai nukentėjusiajai merginai, tvirtina, kad iš mažens neįgali mergina buvo taip stipriai psichiškai traumuota, kad kiekvienas teismo posėdis ir prisiminimai apie patirtą smurtą, jai keldavo didžiulį stresą, tekdavo saujomis gerti vaistus. Be to, bylos nagrinėjimas tęsėsi labai ilgai, per tą laiką prekyba žmonėmis kaltinti vyrai, pasitelkę draugus, Jurgą bandė net įbauginti, kad šioji pakeistų parodymus.

Grasino užmušti

Pagrindinis kaltininkas panevėžietis V. Mikėnas, tuo metu teismo verdikto laukęs už grotų, paskambino savo bendrui D. Nevidomskiui (šis tuo metu buvo paliktas laisvėje) ir liepė surasti žmogų, kuris „apdorotų” nukentėjusiąją. Tokiu „apdorotoju“ tapo D. Nevidomskio draugas panevėžietis Karolis Mikalajūnas (27 m.), kuris nuvyko pas merginą ir ėmė grasinti, esą, jei nepakeis duotų parodymų, jei nekalbės „taip, kaip reikia, bus pakasta 2 metrai po žeme”. Ji, girdi, privalo nepažinti savo kankintojų.

REKLAMA

Tačiau „nekaltai“ trijulei už tokias pastangas buvo pateikti kaltinimai pagal LR BK 233 str. 2 d (siekimas paveikti liudytoją arba nukentėjusį asmenį panaudojant psichinę prievartą, smurtą ar kitokią prievartą) ir Panevėžio miesto apylinkės teismas V. Mikėnui skyrė vienerių metų, o D. Nevidomskiui – 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmes. K. Mikalajūnui – atlikti 60 parų areštą. Vyrai nuosprendį tuoj apskundė – girdi, niekas nieko neįtakojęs, jokio poveikio nedaręs, niekas niekam negrasinęs.

Gailestingas teismas

Panevėžio apygardos teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi trijulės apeliacinį skundą, apylinkės teismo nuosprendį pakeitė. V. Mikėno nusikalstamą veiką perkvalifikavo į lengvesnę, paskyrė jam vienerių su puse metų laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant jį nuo 24 iki 6 valandos būti namuose bei uždraudė bendrauti su Jurga. Kadangi V. Mikėnas jau tupėjo už grotų ir atlikinėjo apylinkės teismo nuosprendžiu paskirtąją laisvės atėmimo bausmę, tai apygardos teismas vieną laisvės atėmimo dieną prilygino dviem laisvės apribojimo dienoms ir dar pakeitė kardomąją priemonę – suėmimą panaikino ir teismo salėje paleido (užtat dabar teko paskelbti tarptautinę jo paiešką).

REKLAMA

D. Nevidomskio nusikalstama veika taip buvo perkvalifikuota į švelnesnę ir jam paskirta vienerių metų ir 3 mėnesių laisvės apribojimo bausmė, taip pat sutrumpinant ją, įpareigojant jį nuo 24 iki 6 valandos būti namuose bei uždraudžiant bendrauti su nukentėjusiąja. Vyras taip pat buvo paleistas teismo salėje.

K. Mikalajūnui skirta 60 parų arešto bausmė buvo sumažinta iki 45 parų. Šis nuosprendis buvo apskųstas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, kuris nuteistųjų V. Mikėno ir D. Nevidomskio gynėjo kasacinius skundus atmetė.

Tačiau Panevėžio apygardos teismo teisėjui E. Gladučiui, tai neturėjo jokios reikšmės, priimant išteisinamąjį nuosprendį dviems – dabar jau – galimai apgaule išvežusiems ir paauglę į sekso vergiją pardavusiems vyrams. Kaip ir nesukėlė jokio susidomėjimo merginos psichinė būklė ir jos „vunderkindiškas“ ispanų kalbos mokėjimas...

Tiesa, D. Nevidomskiui už narkotikų laikymą be tikslo juos platinti buvo skirta net (!) 30 parų arešto, kurias jis, žinoma, jau yra seniai atlikęs...

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

AKISTATA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų