REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žydrūnė Jankauskienė

Siekdama, kad tvarkos turgavietėse būtų daugiau, Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) administracija pasiryžo dar vienam žingsniui – stebėti, kaip vyksta prekyba gyvūnais. Mat senokai pastebėta, kad neretai prekiaujama pernelyg jaunais ar neskiepytais augintiniais. Tokia prekyba, pasak specialistų, draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA

Tauragės VMVT viršininko pavaduotojas Vaidotas Gudžiūnas, kuruojantis gyvūnų gerovę rajone, sako, kad taisyklės, kokiais gyvūnais ir kada galima prekiauti, šalyje galioja jau seniai. Tik Tauragės turgavietėje (Veterinarijos gatvėje) tų taisyklių iki šiol ne itin paisyta.

REKLAMA

– Pavyzdžiui, Rietavo turguje žmonės dažnai įsigyja tariamai grynaveislių augintinių (šunų, kačių) ir nesusimąsto, ar jie iš tikrųjų tos veislės, kokios sakoma, ar sveiki, neišsigimę. Lengvai patikima apsimetėliais veisėjais. Tie, kurie turguje prekiauja tariamai veisliniais augintiniais, dažnai tik apgaudinėja žmones. Jie neturi šunų kilmės dokumentų, mojuoja nieko nereiškiančiomis knygelėmis. Tiesa, Tauragėje tokių atvejų pasitaiko retai. Mūsų mieste sumažėjo ir prekyba ūkiniais gyvuliais (kiaulėmis, avimis, ožkomis, veršeliais), – vardijo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak V.Gudžiūno, prekyba gyvūnais galima per 50 metrų nuo prekybos vietos maisto produktais. Jeigu tai ūkiniai gyvūnai, jie privalo būti suženklinti (su įsagomis ausyse), o prekiautojas privalo turėti važtaraštį. Jį turgaus administracija pažymi prekeiviui įvažiuojant į turgų ir išvažiuojant. Kiekvienai gyvūnų kategorijai taikomi vis kiti reikalavimai. Turgavietėje prekiauti galima ne visais gyvūnais. Draudžiama bandyti parduoti sergantį ar nevakcinuotą gyvūną. Draudžiama pardavinėti pavojingų veislių šunis ar šuniukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Nuo pasiutligės naminius gyvūnus privalu vakcinuoti vieną kartą per metus. Šunis vakcinuoti reikia nuo 3 mėnesių amžiaus. Vakcina nėra brangi, ją gali suleisti bet kuris veterinarijos gydytojas, – kalbėjo veterinarijos gydytojas.

V.Gudžiūnas pataria kačių ir šunų jauniklių iki dviejų mėnesių nuo motinos neatskirti. Tad prekyba jais galima tik nuo 8 gyvenimo savaitės, jūrų kiaulytes galima pardavinėti, kai jos sulauks 4 savaičių, triušius – 5 savaičių, žiurkėnus – 2 savaičių ir t.t.

– Augintiniams karpyti ausis ar uodegas Lietuvoje ne tik draudžiama – toks elgesys prilygintinas žiauriam elgesiui su gyvūnu ir tai atlikusiam gydytojui gresia baudžiamoji atsakomybė bei licencijos panaikinimas, – sakė V.Gudžiūnas..

REKLAMA

Pasak jo pirkėjas, turgavietėje įsigydamas gyvūną, turi gauti visą išsamią informaciją: kada ir nuo ko jis buvo vakcinuotas, kokios jo auginimo sąlygos ar net įpročiai.

Į tai ir dar daugiau keliamų reikalavimų bus orientuojamasi tikrinant prekybą gyvūnais Tauragės turgavietėje. Kita vertus, valstybinis inspektorius V.Gudžiūnas žadėjo tikrinimų metu atsižvelgti ir į žmogiškumo kriterijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų