REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 10 d. pasirodę Lietuvos statistikos departamento preliminarūs duomenys apie alkoholio vartojimą leidžia daryti išvadą, kad alkoholio kontrolės priemonės nėra pakankamos ir alkoholio vartojimas Lietuvoje išlieka labai aukštas – 15 metų ir vyresniems gyventojams tenka 15,2 litro absoliutaus alkoholio, arba 40 litrų degtinės.

Neseniai pasirodė Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys apie daugiausia 2010 m. geriančias šalis pasaulyje, Lietuva užėmė 3 vietą. Lietuviams, aplenkusiems rusus, klijuojama alkoholikų etiketė. Nors vaikai ir negali įsigyti ir vartoti alkoholinių gėrimų, tačiau nuolat matydami pavyzdį vienokiu ar kitokiu būdu pabando ir 2011 m. ESPAD tyrimas parodė, kad per paskutinius metus net 9 iš 10 penkiolikmečių per paskutinius metus buvo vartoję alkoholinių gėrimų, o per paskutinį mėnesį 2 iš 3 vaikų gėrė alkoholinių gėrimų, net 1 iš 5 penkiolikmečių prisipažino, kad paskutinį mėnesį buvo girti.

Esant tokiai situacijai negalime likti abejingi ir galvoti, kad problemos pačios išsispręs. Norint sumažinti augantį vaikų ir paauglių alkoholio vartojimą, gyventojai kviečiami pasirašyti peticiją, kuria siekiama uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais, juos vartoti ar jų turėti viešuosiuose renginiuose, kuriuose dalyvauja asmenys, jaunesni nei 18 metų. Šia peticija Andrius Mamontovas su Ramūnu Karbauskiu ėmėsi iniciatyvos, kuri padėtų išspręsti vaikų girtavimo problemą, šį projektą palaiko Lietuvos sveikuolių sąjunga ir Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija.

REKLAMA
REKLAMA

Skėtinės organizacijos, kuri vienija kitas, už griežtesnę alkoholio kontrolę pasisakančias organizacijas, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas dr. Aurelijus Veryga teigia, kad alkoholio prieinamumo ribojimas, visiškas alkoholinių gėrimų reklamos draudimas ir alkoholinių gėrimų kainos didinimas keliant akcizus yra pačios efektyviausios priemonės alkoholio vartojimui mažinti. „Tikrai palaikau šią iniciatyvą, nuolat girdžiu kalbant, kad svarbu šeimos pavyzdys vaikams, svarbu švietimas ir pan. Blaivūs renginiai yra geriausias ne knygelės parašytas, o realybėje parodytas pavyzdys, kad linksmintis, švęsti ir bendrauti galima ir neprisigėrus. Visiems, kurie mano, kad tai neįmanoma labai rekomenduočiau apsilankyti pas psichiatrą ir pasitikrinti ar nesate priklausomi nuo alkoholio, nes neturintiems priklausomybės neturėtų kilti jokių problemų pabūti šventėje su vaikais neprisigėrus“, – nedviprasmiškai sako psichiatras A. Veryga.

REKLAMA

Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis, kuris didelė dėmesį skiria švietimui ir sveiko gyvenimo būdo propagavimui sako, kad jeigu kokiam nors Lietuvos priešui buvo duotas uždavinys sumažinti tautos gynybinę galią- tai jis tą uždavinį įvykdė su kaupu. „Girtavimas jau tapo masiniu reiškiniu, yra skatinamas visais įmanomais būdais: įtaigi reklama, puikus prieinamumas, kaina – pagal kiekvieno, net ir skurdžiaus kišenę. Ypatingai pasirūpinta jaunimu. Jei norime šitą profesionaliai paleistą tautos nugirdymo mašiną stabdyti, reikia nestandartinių, labai efektyvių, netgi drastiškų priemonių. Kviečiu visus pasirašyti po šia peticija ir viliamės, kad Seimo nariai priiminėdami sprendimą vadovausis visuomenės interesu, o ne siauro alkoholio verslo“, – ryžtingai teigia D. Kepenis.

REKLAMA
REKLAMA

Blaivios ir sveikos gyvensenos puoselėtojas Juozas Dapšauskas mano, kad šis įstatymo projektas, kuris bus svarstomas Seime rudens sesijoje, savo reikšme ir iššūkiu panašus į alkoholio reklamos draudimo atšaukimą, kuris korupcinėmis priemonėmis buvo priimtas 2011 metų gruodžio mėnesį.

„Suprantama bus labai didelis pasipriešinimas, nes „plika akimi“ matau, kaip šalį valdo ne Prezidentė, Seimas ar Vyriausybė, bet tam tikros alkoholio gamybos, importo, prekybos, reklamos jungtinės pajėgos. Bendrai galima sakyti – alkoholio junginiai. Bet visuomenėje besiformuojanti blaiviai mąstanti kritinė masė padarys savo. Aktyviai pasirašantys po Andriaus Mamantovo ir Ramūno Karbauskio peticija rodo, kad žmonėms baisiai įgriso tie padariniai, kuriuos palieka alkoholio verslas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedviprasmiškai reikia tai pasakyti, kad kaip ir tabako pramonės, taip ir alkoholio pramonės rinkodara ir strategija yra nukreipta į nepilnamečius. Statistika rodo, kad jei nepradedama rūkyti iki 18 metų, tikimybė, kad pradės rūkyti vėliau vis mažėja iki minimumo. Tokia situacija ir su vaikų alkoholizacija. Pratinama prie sidrų, alaus, kad pramonė turėtų pajamas ilgam laikotarpiui į ateitį, o pasekmes galiausiai matome avarijų, buitinių konfliktų, ligų, savižudybių pavidalu bei, simboliškai sakant, Vytauto Šapranausko istorijoje“.

Jau per mėnesį nuo peticijos paskelbimo pradžios pasirašiusių skaičius perlipo 5000 ribą. Akcija prasidėjo gatvės muzikos dienose, daug pasirašoma elektroniniu būdu www.peticijos.com puslapyje, parašai yra renkami ir popieriniuose lapuose. Tad iki rudens susidarys tikrai didelis skaičius parašų į kuriuos Seimo nariams priimant įstatymą bus būtina kreipti dėmesį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų