• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Siūlydamas nuo liepos 1 dienos 200 litų didinti vidutinę pensiją, Seimo narys Jonas Varkala savo pozicijoms sustiprinti pasitelkė aukštas pareigas valstybėje užimančių valdininkų atlyginimus ir suskaičiavo, kiek valstybė išleido partijoms remti, algoms „frikliams“ mokėti bei fortepijonams pirkti.

Siūlydamas nuo liepos 1 dienos 200 litų didinti vidutinę pensiją, Seimo narys Jonas Varkala savo pozicijoms sustiprinti pasitelkė aukštas pareigas valstybėje užimančių valdininkų atlyginimus ir suskaičiavo, kiek valstybė išleido partijoms remti, algoms „frikliams“ mokėti bei fortepijonams pirkti.

REKLAMA

Seimas ketvirtadienį plenariniame posėdyje ketina svarstyti „Drąsos kelio“ frakcijos nario J. Varkalos teikiamą nutarimo projektą, kuriuo siūloma pavesti Vyriausybei iki šių metų liepos 1 dienos parengti pensijų dydžius reguliuojančius įstatymus bei parengti ir priimti nutarimus, kuriais vidutinė pensija nuo šių metų vidurio būtų didinama mažiausiai 200 litų.

Motyvuodamas savo siūlymą, parlamentaras nurodo atsižvelgiąs į tai, kad krizės laikotarpis Lietuvoje baigėsi, kad Seimas pernai rugsėjį priėmė įstatymų pataisas, padidinusias valstybės pareigūnų ir tarnautojų atlyginimus jau nuo 2013 metų spalio 1 d., o valstybės politikų, pareigūnų ir kitų biudžetinių įstaigų ir organizacijų – nuo 2014 m. sausio 1 d, o kad būtų tvirčiau, nutarimo projekte surašė visus skaičius – kiek kam iš valdžios vyrų ir moterų dėl to jau padidėjo atlyginimai.

REKLAMA
REKLAMA

Štai J. Varkalos pateiktas sąrašas, kaip didėja jų darbo užmokesčiai: Ministro pirmininko iki 11 610 Lt, Ministrų iki 10 710 Lt, Seimo pirmininko iki 11 610 Lt, Pirmojo Seimo pirmininko pavaduotojo nuo 8 270 Lt iki 10 440 Lt, Kitų Seimo vicepirmininkų ir opozicijos lyderio be priedų nuo 7 985 Lt iki 10 080 Lt, Eilinių parlamentarų nuo 6 910 Lt iki 8 730 Lt, Generalinio prokuroro nuo 9 486 Lt iki 10 881, Konstitucinio Teismo pirmininko nuo 9 450 Lt iki 14 535 Lt, Konstitucinio Teismo teisėjų nuo 8 577 Lt iki 13 207 Lt, Aukščiausiojo Teismo pirmininko nuo 7 951 Lt iki 9 765 Lt, Aukščiausiojo teismo teisėjų nuo 7 033 Lt iki 8 640 Lt.

REKLAMA

„Keliais tūkstančiais didėja darbo užmokestis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo bei Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų. Geriausiai uždirbusių valdininkų algos išaugo 2609 Lt. Prezidentės vyriausiasis patarėjas, viceministrai, savivaldybės administracijų direktoriai, Vyriausybės kancleris, įstaigų generaliniai direktoriai gaus 5 355 Lt – 5 850 Lt darbo užmokestį. Taip pat padidėjo žvalgybos pareigūnų ir daugybės valstybės pareigūnų – kontrolierių, inspektorių, įvairių komisijų pirmininkų ir jų pavaduotojų bei narių algos“, – Seimui svarstyti teikiamame nutarimo projekte rašo J. Varkala.

REKLAMA
REKLAMA

Neliko nepastebėti ir partijoms skiriami pinigai, lėšos, išleistos Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu bei Valdovų rūmų statybai ir bei už biudžeto pinigus šai įstaigai už daugiau kaip 445 tūkst. litų nupirktas koncertinis fortepijonas “Fazioli” bei daugiau kaip 120 mln. litų, išleistų „Nacionalinio stadiono griuvėsiams“.

J. Varkala nepamiršo ir kompensacijos, kurią iš valstybės gavo „Leo LT“ akcininkė „NDX energija” – 680 mln. litų, ir banko “Snoras” administratoriui S.Frikliui mokėto „140 tūkst. eurų (apie 483 tūkst. litų) per mėnesį“ atlyginimo – jam, primena parlamentaras, buvo sumokėta 17 mln. litų; administratorius N.Kuperis per 3 mėnesius išleido 60 mln. litų, o nuo bankroto proceso pradžios N.Kuperio konsultantų paslaugos valstybės perimtam bankui jau kainavo apie 228 milijonus litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Drąsos kelio“ atstovas nutarimo projekte prisimena ir tai, kad „Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas E.Masiulis pareiškė, kad kai alga yra 5 tūkstančiai litų, į valstybinį sektorių papuola arba bepročiai, arba vagys“, o Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai „sunkiai sugebantiems atlikti Lietuvos visuomeninio transliuotojo funkcijas“, 2012 metais buvo skirta per 45 mln. litų.

Galų gale J. Varkala konstatuoja: „skurdo rizikos lygis Lietuvoje 2012 m. siekė 18,6 procentų, žemiau skurdo rizikos ribos 2012-aisiais gyveno apie 560 tūkstančių lietuvių“, o prieš prezidento rinkimus ir rinkimus į Europos Parlamentą „tiek Lietuvos Respublikos Prezidentė D.Grybauskaitė, tiek Vyriausybės vadovas A.Butkevičius kalbėjo, kad reikia didinti pensijas“.

Dėl šių, ir pasak J. Varkalos, dėl daugelio neįvardintų pavyzdžių, „kurie patvirtina, kad visų išvardintų piniginių sumų pakaktų pensijoms padidinti, kad valstybės biudžeto pinigai leidžiami korupciniams projektams ir švaistomi“, o šalies ekonomikos atsigavimo naudą pajusti turi ne tik teisėjai, pareigūnai, politikai ir tarnautojai, bet ir visi piliečiai, bet ir skurstantys pensininkai, ir siūloma vidutinę pensiją jau nuo liepos 1 d. padidinti 200 litų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų