• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV valstybės sekretorius Kerry ragina Irako politikus vienytis prieš džihadistus

JAV valstybės sekretorius Kerry ragina Irako politikus vienytis prieš džihadistus

REKLAMA

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) penktadienį paragino politines Irako frakcijas vienytis prieš džihadistus, kurie jau sugebėjo užimti kelis miestus ir juda Bagdado link.

REKLAMA
REKLAMA

„Nedarykite klaidos – tai turi būti žadintuvo signalas visiems politiniams Irako lyderiams. Dabar kaip tik laikas Irako lyderiams susitelkti ir parodyti vienybę“, – sakė J.Kerry, lankydamasis Londone.

REKLAMA

„Negalima leisti, kad politinis susiskaidymas dėl etninių ir religinių skirtybių pavogtų iš Irako žmonių tai, kas daugelio paaukota pastaruoju laikotarpiu“, – sakė jis.

Irakas susidūrė su „žiauriu priešu“, kuris kelia grėsmę JAV interesams, taip pat jų sąjungininkų Europoje bei Artimuosiuose Rytose interesams, sakė J.Kerry.

JAV valstybės sekretorius pažymėjo, kad dėl sudėtingos padėties, jis laukia „savalaikių sprendimų“ iš JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos), atsakant į šį iššūkį.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes skiriame ypatingą dėmesį šiai krizei įveikti“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas; pasak jo, kova tęsiasi už „pliuralistinę tolerantišką visuomenę“.

Pats laikas Irako „įvairiausio plauko“ lyderiams susitelkti ir iškelti nacionalinius interesus aukščiau asmeninių, pažymėjo J.Kerry.

Taip jis kalbėjo Londone baigiantis kovos su lytiniu smurtu konferencijai, kuriai vadovavo Holivudo žvaigždė Angelina Jolie (Andželina Džoli) ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irako šiitų lyderis ragina imtis ginklų prieš „teroristus“

Irako šiitų aukščiausias dvasininkas – didysis ajatola Ali al Sistani – penktadienį paragino šalies žmones imtis ginklų prieš „teroristus“, kurie per didelio masto puolimą užėmė kai kurias šalies teritorijas.

„Piliečiai, kurie gali imtis ginklų ir kovoti su teroristais, ginti savo šalį, žmones ir šventąsias vietas, turėtų savanoriškai užsirašyti į saugumo pajėgas, kad pasiektų šį šventą tikslą“, – paskelbė ajatolos atstovas jo vardu per penktadienines pamaldas Kerbelos mieste.

REKLAMA

„Pasiaukojusieji ginti savo šalį, savo šeimą ir savo garbę, taps kankiniais“, – pridūrė jis.

Senyvo amžiaus A.al Sistani, kuris retai rodosi viešumoje, turi labai didelę įtaką šiitų pasaulyje ir yra itin gerbiamas milijonų tikinčiųjų.

Sunitų džihadistų judėjimas „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) bei jos sąjungininkai pirmadienio vakarą pradėjo didelį puolimą, per kurį perėmė kontrolę vienoje šiaurinėje provincijoje bei dalyje kitų trijų provincijų.

Saugumo pajėgos iki šiol nesugebėjo sustabdyti jų žygio, kai kurie kariai dezertyravo, išmetę savo uniformas ir palikę postus.

REKLAMA

Šiitas premjeras Nuri al Maliki (Nuris Malikis) jau paskelbė, kad vyriausybė apginkluos ir aprūpins piliečius, užsirašančius į savanorius.

Irako džihadistai užėmė du miestus į šiaurę nuo Bagdado

Su „al Qaeda“ siejamo džihadistų judėjimo kovotojai, kurie šią savaitę užėmė dideles teritorijas sunitų regionuose Irako šiaurėje, pradėjo puolimą etniškai mišrioje provincijoje į šiaurės rytus nuo Bagdado ir užėmė ten du miestus.

Policijos pareigūnai sakė, kad kovotojai, atvažiavę pikapais su įtaisytais kulkosvaidžiais, ketvirtadienio vakarą įsiveržė į du Dijalos provincijos miestus: Džalulą, esančią už 125 kilometrų į šiaurės rytus nuo Bagdado, ir Sadiją, esančią už 95 kilometrų į šiaurę nuo sostinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irako kariai paliko savo postus visiškai nesipriešindami, nurodė pareigūnai.

Jie taip pat sakė, jog kurdų pajėgos iš šiaurinio pusiau autonominio kurdų regiono įžengė į Džalulą, kad apsaugotų kurdų partijų biurus tame mieste, tačiau nepranešama, kad tarp abiejų grupuočių būtų įvykę susirėmimų.

Penktadienį taip pat pranešta apie Irako pajėgų susirėmus su islamistų kovotojais prie Baakubos miesto, esančio vos už 50 kilometrų į šiaurę nuo Bagdado.

Islamistų judėjimo „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) kovotojai pažadėjo tęsti savo žygį toliau į pietus – iki sostinės ir šiitų šventojo miesto Kerbelos.

REKLAMA

Triumfuojantys sukilėliai taip pat paskelbė įvesiantys šariato teisę antrajame pagal dydį šalies mieste Mosule, kurio kontrolę jie perėmė antradienį, taip pat kitose užimtose teritorijose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų