REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ukrainos kariai atrėmė puolimą Luhanske, žuvo 40 smogikų (papildyta 13.25)

Nurodė suformuoti koridorius civiliams gyventojams trauktis iš rytinio regiono

Ukrainos separatistai netiki prezidento pažadu dėl humanitarinių koridorių

Ukrainos separatistai netiki prezidento pažadu dėl humanitarinių koridorių

REKLAMA

Ukrainos rytuose veikiantys prorusiški separatistai antradienį sakė abejojantys, kad prezidento Petro Porošenkos duotas nurodymas sukurti humanitarinius koridorius, kuriais civiliai gyventojai galėtų pasitraukti iš konflikto apimto šalies regiono, bus įvykdytas.

REKLAMA
REKLAMA

„Pažadas atverti humanitarinius koridorius buvo duotas jau seniai, tačiau, deja, tai tėra žodžiai. Girdėjome apie tą sprendimą, bet abejojame, ar jis bus įgyvendintas“, – sakė separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ premjero pavaduotojas Andrejus Purginas.

REKLAMA

Jis taip pat pranešė, kad rytinio Slovjansko miesto, kuris yra prorusiškų kovotojų tvirtovė, prieigose tęsiasi susirėmimai – praėjusią naktį ten vėl buvo girdimi šūviai.

„Mes toliau išvežinėjame sužeistuosius partizanų takais. Žmonėms išvažiuoti iš miesto labai sunku – jų tiesiog neišleidžia“, – aiškino A.Purginas.

Ukrainos kariai atrėmė separatistų ataką Luhanskо oro uoste

Ukrainos rytiniame Luhansko mieste prorusiški kovotojai atakavo oro uostą, tačiau vyriausybinės pajėgos puolimą atrėmė, antradienį pranešė ginkluotųjų pajėgų vykdomos „antiteroristinės operacijos“ štabo atstovas Vladyslavas Selezniovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kovotojai apšaudė aerodromą Luhanske. Atvažiavę aštuoniais sunkvežimiais, kuriuose buvo įtaisyti minosvaidžiai ir didelio kalibro kulkosvaidžiai, kovotojai pradėjo šaudyti į ukrainiečių karių pozicijas“, – sakoma V.Selezniovo pranešime, paskelbtame antradienio rytą socialiniame tinkle „Facebook“.

Pasak jo, Ukrainos kariai atrėmė tą ataką, nei vienas iš jų nežuvo ir nebuvo sužeistas.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pastaruoju metu sustiprino Luhansko tarptautinio oro uosto apsaugą. Kovotojai tą kompleksą taip pat apšaudė pirmadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Informacinio pasipriešinimo" vadovas Dmitrijus Tymčukas parnešė, kad puolimo metu žuvo apie 40 smogikų.

Ukraina skelbia apie „abipusį supratimą“ su Maskva

Ukraina pirmadienį sakė, kad pasiekė „abipusį supratimą“ su Maskva dėl prezidento Petro Porošenkos pasiūlyto smurto nutraukimo šalies rytuose plano dalių. Prezidentas Petro Porošenka nurodė sukurti humanitarinius koridorius, kuriais civiliai gyventojai galėtų pasitraukti iš konflikto apimto rytinio šalies regiono, antradienį paskelbė prezidentūra.

Kijevas detalių nepateikė, o Rusija tiesiogiai nekomentavo, bet dvi derybų dienos po praėjusį savaitgalį Prancūzijoje įvykusio trumpo prezidentų susitikimo, kuriuo buvo pralaužti ledai tarp P.Porošenkos ir Rusijos lyderio Vladimiro Putino, suteikė postūmį taikos žingsniams.

REKLAMA

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas-Valteris Šteinmejeris) Berlyne paskelbtame pareiškime sakė, kad pirmą kartą per kelis mėnesius matosi „tam tikra silpna šviesa tunelio gale“ dėl Ukrainos konflikto.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame trumpame pareiškime sakoma, kad Rusijos ir Ukrainos atstovai sekmadienį ir pirmadienį tris kartus buvo susitikę aptarti P.Porošenkos plano dėl to, kaip užbaigti prorusiškų separatistų sukilimą šalies rytuose.

„Šalys pasiekė abipusį supratimą dėl svarbių plano įgyvendinimo etapų ir dėl prioritetų sąrašo, kuris prisidės prie situacijos Ukrainos Donecko ir Luhansko regionuose deeskalavimo“, – sakoma jame.

REKLAMA

Deryboms tarpininkauja Vienoje įsikūrusi Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO).

Beveik jokios P.Porošenkos plano ar derybų detalės neskelbiamos. Net nėra aišku, kas dalyvavo pirmadienio susitikimuose, tačiau Ukrainos užsienio reikalų ministerija nurodė, jog P.Porošenka dalyvavo sekmadienio derybose.

Prezidentas sekmadienį sakė, kad smurtas turi baigtis šią savaitę.

„Kad būtų išvengta naujų aukų antiteroristinės operacijos zonoje, prezidentas įsakė atsakingiems ministrams sudaryti visas būtinas sąlygas civiliams gyventojams, kurie nori išvykti“, – sakoma pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turime nutraukti kovas šią savaitę. Kiekviena diena, kai žūsta žmonės, kai Ukraina moka tokią didelę kainą, man yra nepriimtina“, – sakė P.Porošenka, kurį citavo prezidentūra.

Sekmadienio susitikime taip pat dalyvavo Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Pavlo Klimkinas, ESBO generalinio sekretoriaus specialioji pasiuntinė Heidi Tagliavini (Heidi Taljavini) ir Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas.

P.Porošenka, kuris buvo prisaikdintas šeštadienį, paragino kasdien rengti Ukrainos, Rusijos ir ESBO trišalės „kontaktinės grupės“ susitikimus, o Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad derybos tęsis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų