REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV mokslininkai nustatė, kad Chd5 baltymo trūkumas gali tapti vyrų nevaisingumo priežastimi. Šis baltymas būtinas teisingam DNR „supakavimui“ spermatozoido galvutėje. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Nature Communications“.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienoje ląstelėje DNR yra glaudžiai supakuota, tarsi siūlai apie ritę apvyniota ant baltymų - histonų. Kadangi spermatozoidai yra labai mažos ląstelės, teisingo DNR įpakavimo juose problema yra dar didesnė, sakoma pranešime. Glaudesniam DNR įpakavimui spermatozoiduose naudojami ne histonai, o kitos medžiagos - protaminai.

REKLAMA

Tyrimo autoriai nustatė, kad baltymas Chd5 yra svarbiausias DNR įpakavimo spermatozoiduose įrankis. Jei šio baltymo spermatozoidų brendimo metu esama nepakankamai, DNR pakuotė tampa nepatvari, o tai atsiliepa spermos kokybei. Eksperimentiškai nustatyta, kad pelės su Chd5 baltymo deficitu buvo nevaisingos: tai lėmė sumažėjęs spermatozoidų judrumas.

Taip pat paaiškėjo, kad Chd5 trūkumas gali lemti pačios DNR molekulės pažeidimus. Taigi, jei spermatozoidui vis dėlto pavyktų apvaisinti kiaušinėlį, jis palikuonims perduos genetinius defektus. JAV mokslininkų atliktas vyrų sveikatos tyrimas atskleidė, kad nevaisingumą dažnai lydi baltymo Chd5 trūkumas organizme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų