REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Turkijoje dėl nelaimės šachtoje kyla socialiniai neramumai

Sprogimo šachtoje aukų skaičiui padidėjo iki 282 (papildyta 10.02)

(papildyta 10.02) Turkijos energetikos ministras Taneras Yildizas (Taneras Jildizas) ketvirtadienį sakė, kad gelbėtojai iš anglių šachtos, kurioje įvyko sprogimas, iškėlė dar aštuonias aukas, todėl žuvusiųjų per šią didžiausią Turkijos kasybos pramonės tragediją skaičius padidėjo iki 282.

(papildyta 10.02) Turkijos energetikos ministras Taneras Yildizas (Taneras Jildizas) ketvirtadienį sakė, kad gelbėtojai iš anglių šachtos, kurioje įvyko sprogimas, iškėlė dar aštuonias aukas, todėl žuvusiųjų per šią didžiausią Turkijos kasybos pramonės tragediją skaičius padidėjo iki 282.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors viltys dėl dar maždaug 150 po žeme likusių šachtininkų blėsta, T.Yildizas reporteriams sakė, kad gelbėjimo darbai yra sutelkti dviejuose šachtos rajonuose.

REKLAMA

Pasak ministro, šachtoje po antradienio sprogimo vis dar siaučia gaisras, kuris trukdo gelbėjimo operacijai.

Vyriausybė yra sakiusi, kad tuo metu, kai įvyko sprogimas, šachtoje buvo 787 žmonės, iš kurių 363, įskaitant daug sužeistųjų, buvo išgelbėti.

Ši tragedija pagal žuvusiųjų skaičių pranoko iki šiol didžiausią Turkijos kasybos pramonės nelaimę, kuri įvyko 1992 metais, kai sprogus dujoms šachtoje netoli Juodosios jūros uostamiesčio Zonguldako žuvo 263 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Sprogimo šachtoje aukų skaičiui padidėjo iki 282

Didžiausia Turkijos profesinė sąjunga paragino ketvirtadienį surengti masinį streiką, šalyje didėjant pasipiktinimui dėl didžiausios kasybos pramonės nelaimės, kuri pareikalavo mažiausiai 274 gyvybių ir po kurios po žeme dar yra likę daug žmonių. 

„Tie, kurie palaiko privatizacijos ... politiką, kurie kelia pavojų darbuotojų gyvybėms, kad sumažintų kaštus, ... yra Somos žudynių kaltininkai ir jie turi būti patraukti atsakomybėn“, – savo interneto svetainėje rašo Turkijos Visuomeninių darbuotojų profesinių sąjungų konfederacija (KESK), atstovaujanti 240-čiai tūkst. darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusivylimas ir pyktis didėja, nes blėsta viltys dėl dešimčių darbininkų, po antradienio sprogimo vis dar esančių anglių šachtoje Somos mieste vakarinėje Manisos provincijoje.

Tūkstančiai protestuotojų trečiadienį susirėmė su policija Ankaroje ir Stambule, kaltindami vyriausybę ir kasybos pramonę aplaidumu.

Premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pažadėjo, kad nelaimės priežastys bus ištirtos, bet atmetė tvirtinimus dėl vyriausybės kaltės ir sakė, kad „tokių nelaimių nutinka“.

„Matėme vieną didžiausių nelaimių darbe per savo pastarojo laikotarpio istoriją“, – sakė R.T.Erdoganas apsilankęs tragedijos vietoje, kur gedintys aukų artimieji reikalavo jo atsistatydinimo.

REKLAMA

Pasak R.T.Erdogano, skaičiai tebėra neaiškūs, bet šachtos operatoriai mano, kad po žeme dar yra 120 darbininkų.

Gelbėtojų pranešimai iš nelaimės vietos rodytų, kad šis skaičius gali būti daug didesnis. Dauguma aukų mirė dėl apsinuodijimo anglies viendeginiu.

Didžiulį sprogimą, kaip manoma, sukėlė elektros instaliacijos gedimas.

Ši tragedija padidino politinį spaudimą R.T.Erdoganui, kuris pernai vasarą susidūrė su masiniais protestais ir kurį pastaraisiais mėnesiais persekioja didžiulis korupcijos skandalas, įtraukęs jo šeimos narius ir svarbius sąjungininkus.

REKLAMA

Turkijos energetikos ministras Taneras Yildizas (Taneras Ildizas) sakė, jog patvirtinta, kad žuvo 274 darbininkai, bet siaučiantys gaisrai trukdo gelbėtojams ieškoti gyvųjų.

„Laikas eina ne mūsų naudai“, – sakė jis reporteriams ir pridūrė, kad šeimoms buvo grąžinti 196 žmonių palaikai.

Ankstesniuose pranešimuose buvo sakoma, kad po žeme buvo 787 darbininkai, kai įvyko sprogimas. Iki trečiadienio vakaro buvo išgelbėta „beveik 450“ darbininkų, nurodė šachtos operatorius „Soma Komur Inc“, tačiau gelbėtojų pranešimai verčia abejoti šiais skaičiais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų