REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno technologijos universitetas įdiegė vieningą sprendimą 15 tūkstančių studentų ir darbuotojų

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos aukštojo mokslo institucijos, siekdamos kuo geriau parengti studentus sėkmingam darbui ir efektyviau organizuoti veiklą, vis aktyviau diegia versle taikomus efektyvumo principus. Kauno technologijos universitetas (KTU) tapo vienu pirmųjų šalyje, nusprendusių pakeisti požiūrį ir eiti standartizuotos infrastruktūros kūrimo kryptimi. KTU pasinaudojo „Microsoft Office 365“ sprendimu švietimo sektoriui ir iš pagrindų atnaujino savo infrastruktūrą. Jau dabar iki 15 tūkstančių studentų ir darbuotojų gali naudotis pažangiausiais bendravimo, bendradarbiavimo ir dokumentų valdymo sprendimais.

REKLAMA

„Studento sėkmė garantuoja institucijos sėkmę, o technologijos – esminis komponentas to siekiant. Analizavome įvairius praktinius scenarijus, studentų, dėstytojų ir administracijos poreikius. Po atsinaujinimo mūsų infrastruktūra tapo vieninga, o studentų ir dėstytojų bendradarbiavimas – paprastesnis ir efektyvesnis“, – sako Vitalis Sapagovas, KTU infrastruktūros direktorius. Jo teigimu, priimant sprendimus dėl IT sprendimų diegimo, būtinas ilgalaikis strateginis požiūris, numatantis sklandžiai integruotą vieningą sistemą visiems universiteto padaliniams, taip pat kuo efektyvesnis lėšų panaudojimas ir tikslus paskaičiavimas dėl investicijų atsiperkamumo. Šių principų taikymas galiausiai ir nulėmė tai, kad didžiausia technologijų aukštoji mokykla Lietuvoje pirmenybę atidavė vieningam sprendimui „Microsoft Office 365”.

REKLAMA
REKLAMA

KTU tapo pirmuoju universitetu Baltijos šalyse, pasinaudojusiu „Office 365“ pasiūlymu. „Pakeisti sistemas, kuriomis naudojasi 15 tūkstančių studentų ir darbuotojų yra didelis, bet įveikiamas iššūkis. Pereiti prie „Microsoft“ debesijos sprendimo IT specialistams leido per daug metų sukaupta patirtis ir kompetencija diegiant ir naudojant įvairius „Microsoft“ produktus bei technologijas“, – teigia Danutė Ambrazienė, KTU Informacinių technologijų infrastruktūros skyriaus vadovė.

Nuo šiol KTU darbuotojai ir studentai nemokamai gali naudotis el. paštu, bendradarbiavimo platforma „SharePoint“, komunikacijos įrankiu „Lync“ bei per naršyklę pasiekti visas pagrindines „Office“ paketo programas. Specialus pasiūlymas „Student Advantage“ kiekvienam studentui leidžia įsidiegti „Office“ programų paketą net į penkis kompiuterius ar planšetes, nepriklausomai nuo jų tipo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Studentai pajuto realią naudą

Naujosios infrastruktūros sprendimus teigiamai įvertino ir KTU studentai. KTU Studentų atstovybės prezidentas Mindaugas Valkavičius teigia, jog atnaujinimas leidžia taupyti laiką, o studijoms reikalingą informaciją gali visada turėti po ranka.

„Nebereikia į paskaitas nešiotis USB atmintinių su prezentacijomis ar mokslo darbais. Tiek mes, tiek dėstytojai turime galimybę mokymui ir mokymuisi skirtą medžiagą pasiekti internetinėje duomenų saugykloje „OneDrive“, o prireikus galime ją lengvai pataisyti nuotoliniu būdu. Dėstytojai mums projektines užduotis pateikia el. erdvėje. Be to, labai svarbu, kad visą informaciją galime pasiekti ir iš mobiliųjų įrenginių, būdami bet kurioje pasaulio vietoje“, – teigia M. Valkavičius.

REKLAMA

V. Sapagovas taip pat pastebi, kad bendradarbiavimo ir dokumentų valdymo sprendimas „Microsoft SharePoint“ leido perkelti nemažą dalį biurokratinių darbų į skaitmeninę erdvę: „Anksčiau administracijos darbuotojams tekdavo bėgioti su raštais ir ieškoti kolegų, kad galėtų gauti jų parašų. Dabar visa tai išsikėlė į skaitmeninę erdvę, o raštai ir dokumentai elektroniniu būdu sutvarkomi žymiai greičiau.“

Suteikia XXI amžiaus įrankius

„Microsoft“, kaip technologijų bendrovė, teikianti kompleksinius sprendimus verslui, įvairiausioms organizacijoms ir gyventojams, jaučia socialinę atsakomybę ir aktyviai kuria pažangius sprendimus švietimui. „Naujausių technologinių galimybių suteikimą švietimo sektoriui vertiname kaip prasmingą investiciją į ateitį, – sakė Kristijonas Kaikaris, „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius. – Švietimui kuriame specialius, taip pat ir debesijos, sprendimus, kuriuos dažnai suteikiame ir nemokamai. Tikime, kad taip prisidėsime prie švietimo institucijų siekimo rengti XXI amžiaus poreikius atitinkančius specialistus.“ Pasak K. Kaikario, pasaulinės tendencijos rodo, kad verslui nebereikia investuoti į fizinę infrastruktūrą – populiarėja resursų ir paslaugų nuoma. Šia kryptimi pajudėjo švietimo institucijos visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje.

REKLAMA

„Microsoft Lietuva“ vadovas pastebi, kad nors KTU įdiegtas sprendimas yra didžiausias lyginant su kitomis mokslo institucijomis Lietuvoje. Tiesa, šios krypties laikosi ir kitos institucijos: ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas, Kauno technikos, Marijampolės kolegijos. Baltijos šalyse analogišką projektą neseniai įdiegė ir Talino Politechnikos universitetas.

„Tiesa, kalbant apie informacijos perkėlimą į Debesiją, dažnai vis dar jaučiamas susirūpinimas dėl duomenų saugos. Labai svarbu, kad „Article 29“ darbo grupė, atstovaujanti 28 Europos Sąjungos duomenų apsaugos agentūroms, nustatė, kad „Microsoft“ debesų kompiuterijos produktai atitinka itin griežtus Europos duomenų apsaugos ir privatumo standartus“, – sako K. Kaikaris.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų