• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britė, norinti pasinaudoti užšaldytais embrionais ir susilaukti vaikų nuo savo buvusio partnerio, kuris dabar nesutinka, kad ji gimdytų jo vaiką, Strasbūre pralaimėjo teisinę kovą šiuo klausimu.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Žmogaus Teisių Teismo paskutinė apeliacinė instancija, Didžioji kolegija, paliko galioti ankstesnį sprendimą atmesti Natallie Evans (Natali Evans) skundą, kad britų teismo sprendimai, pagal kuriuos jos buvęs sužadėtinis Howardas Johnstonas (Hovardas Džonstonas) gali neleisti jai pasinaudoti embrionais, pažeidžia jos teises.

REKLAMA

"Man labai sunku sutikti su tuo, kad tie embrionai dabar bus sunaikinti ir aš niekada nebetapsiu motina", - sakė N.Evans, per trumpą spaudos konferenciją Londone skaitydama trumpą pareiškimą, po kurio pradėjo kūkčioti.

Europos teismas nurodė, kad teisė gyventi, teisė į pagarbą privačiam ir šeimyniniam gyvenimui, numatytos Europos žmogaus teisių konvencijos 8-ajame straipsnyje, ir diskriminacijos draudimas nebuvo pažeisti.

Didžioji kolegija, atsižvelgdama į tai, kad Europoje nėra konsensuso, į faktą, kad vidaus taisyklės buvo aiškios ... ir kad jomis nustatyta teisinga priešingų interesų pusiausvyra, mano, kad 8-asis straipsnis nebuvo pažeistas", - sakoma Teismo pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

H.Johnstonas po šio sprendimo sakė: "Manau, kad sveikas protas dar kartą nugalėjo". Pasak jo, jam palengvėjo ir jis nori turėti galimybę rinktis, su kuo ir kada tapti tėvu. Tai principo reikalas, pridūrė jis.

35 metų N.Evans kova už kūdikį prasidėjo 2000 metais, kai ji ir H.Johnstonas kreipėsi į nevaisingumo gydymo kliniką Bate Anglijos pietvakariuose. Tada buvo nustatyta priešvėžinė jos kiaušidžių būklė.

2001 metais prieš kiaušidžių pašalinimo operaciją jos kiaušinėlius mėgintuvėlyje apvaisinus H.Johnstono sperma, buvo gauti šeši embrionai, kurie buvo užšaldyti ir palikti ateičiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2002 metais pora išsiskyrė, o H.Johnstonas atšaukė savo sutikimą panaudoti tuos embrionus.

Jis teigia nenorintis, kad ji gimdytų jo vaiką, nes nenori finansinės ar emocinės naštos būti tėvu vaikui, kurio neaugins.

Pagal Didžiosios Britanijos įstatymus, tokiais atvejais reikia abiejų partnerių pritarimo ir kad bet kuris iš jų gali pakeisti savo sprendimą iki to momento, kai embrionas ar embrionai perkeliami moters gimdą.

Klinika užšaldytus embrionus laiko penkerius metus ir šis terminas baigėsi prieš kelis mėnesius, bet dėl apeliacijos buvo pratęstas. Artimiausiomis dienomis embrionai bus sunaikinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų