REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irma Kuršentaitytė

Besibaigiantys mokslo metai paskatino sezoninio darbo ieškoti ne tik studentus. Pirmuosius savo pinigus nori uždirbti ir vyresnių klasių moksleiviai.

Tam, kad pirmasis darbas nepaliktų nusivylimo ar nuoskaudų, jaunimą nuo gegužės pradžios kiekvieną ketvirtadienį pasiruošę konsultuoti darbo inspektoriai, laukiantys klausimų Valstybinės darbo inspekcijos teritoriniuose skyriuose. Toks skyrius veikia ir Šiauliuose.

Valstybinės darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus vedėjas, vyriausiasis darbo inspektorius Zenonas Griguola sako, kad kol kas jaunuolių skyriuje dar nesulaukė, tačiau tai ne vienintelė vieta, kur jaunimas gauna informacijos šia tema.

„Informuojame jaunimą ir kitais kanalais – Šiaulių teritorinės darbo biržos jaunimo darbo centre, mokyklose vedame pamokėles, su vyresnių klasių mokiniais diskutuojame apie saugą ir sveikatą darbe“, – Etaplius.lt pasakojo Z. Griguola.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistas sako, kad labiausiai nori perspėti jaunimą dėl sąžiningo įdarbinimo. Svarbu, kad moksleiviai neapsigautų, nepasiduotų provokacijai įsidarbinti nelegaliai, darbuotis imtų ne už dyką, o tik oficialiai pasirašius dokumentus.

REKLAMA

Zenonas Griguola pamini, kad jaunuoliams svarbu žinoti, kokį darbą gali dirbti, o kokio ne, kiek valandų per dieną gali darbuotis.

„Šiaip jaunimas išprusęs, turi galimybę pasiskaityti, trūksta tik detalių. Pastebime, kad užduoda klausimų apie individualią veiklą“, – pasakoja Valstybinės darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus vedėjas.

Įsidarbinti jaunuoliams galima nuo keturiolikos metų. Tačiau net ir tokio vaiko darbas turi būti įformintas darbo sutartimi. Tik taip įgyjamos darbo garantijos, kurios labai reikalingos, ypač jei darbe įvyktų nelaimingas atsitikimas. Vaikui nuo keturiolikos iki šešiolikos metų darbo sutarčiai sudaryti reikia vieno iš tėvų (ar kito vaiko atstovo pagal įstatymą) raštiško sutikimo, vaiko sveikatą prižiūrinčio gydytojo leidimo su išvada apie vaiko sveikatą ir tinkamumą dirbti konkrečius numatytus darbus, o mokslo metų laikotarpiu – ir mokyklos, kurioje vaikas mokosi, raštiško sutikimo.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikas gali dirbti iki 2 val. per dieną ir 12 val. per savaitę mokslo metu, tačiau ne tada, kai mokykloje vyksta pamokos, arba 7 val. per dieną ir 35 val. per savaitę, kai dirbama ne mažiau kaip savaitę ne mokslo metų metu. Šis darbo laikas gali būti pailgintas iki 8 val. per dieną ir 40 val. per savaitę vaikams, kuriems sukako 15 metų.

Šios gegužės pradžia atnešė teisinių naujovių: atitinkamu Vyriausybės nutarimu šiek tiek pakeisti įdarbinant jaunus asmenis taikomi specialūs reikalavimai bei apribojimai. Tarkime, galiojęs baigtinis nustatytas vaikams nuo keturiolikos iki šešiolikos leidžiamų dirbti lengvų darbų sąrašas panaikintas, kaip nebeatitinkantis esamos situacijos darbo rinkoje. Naujomis nuostatomis praplečiamos vaikams galimų dirbti lengvų darbų sritys, nesumažinant dirbančių vaikų saugai ir sveikatos apsaugai taikomų reikalavimų. Numatyta, kad vaikai nuo keturiolikos metų gali dirbti lengvus darbus kultūros, meno, sporto, reklamos, prekybos, apgyvendinimo ir maitinimo, paslaugų, informacijos ir ryšių, finansinėje ir draudimo, administracinėje ir aptarnavimo, namų ūkio, žemės ūkio srityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsisakyta nuostatų dėl jaunų asmenų darbo ir poilsio laiko, dubliuojančių atitinkamas Darbo kodekso, Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo nuostatas, taip pat, atsižvelgiant į galiojančią Europos socialinę chartiją, įrašytas reikalavimas vaikams suteikti ne mažiau kaip 14 poilsio dienų paeiliui per vaikų mokyklos vasaros atostogas.

Tačiau kokio amžiaus jaunasis darbuotojas bebūtų, svarbiausia, kad jis įsidėmėtų – įsidarbinimas prasideda nuo darbo sutarties pasirašymo. Būtent darbo sutartis yra garantas, kad darbdavys atsiskaitys su darbuotoju, suteiks galimybę apginti savo teises tiek dėl darbo ir poilsio laiko, tiek dėl saugių ir sveikatai nekenksmingų darbo sąlygų, tiek dėl žalos atlyginimo nukentėjus darbe ar pašalpos susirgus.

REKLAMA

Primename, kad kiekvieną gegužės mėnesio ketvirtadienį, nuo 15 val. iki 16 val., norinčių pasitarti dėl jaunų asmenų įdarbinimo ypatumų, išsamiau sužinoti, kokios turi būtų darbo sąlygos, darbo laikas, galimi atlikti darbai ir pan., Šiauliuose, Dvaro g. 50 lauks inspektoriai – darbo teisės specialistai.

Etaplius.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų