• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pradėjo svarstyti per krizę sumažintų senatvės ir invalidumo pensijų kompensavimo tvarką. Numatoma, kad išmokos bus pradėtos mokėti šių metų ketvirtąjį ketvirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti atitinkamą įstatymo projektą. Jį parlamentarai svarstys skubos tvarka ir toliau diskutuos gegužės 15 dieną.

REKLAMA

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, per keturis šių metų mėnesius „Sodra“ turi apie 60 mln. litų viršplaninių pajamų.Ministrės teigimu, kompensacijų tikisi 485 tūkst. šalies žmonių.

Pensijoms kompensuoti iš viso reikės apie 450 mln. litų, iš jų apie 90 mln. litų bus išmokėta dar šiemet, o 2015-2016 metais - po 180 mln. litų.

Pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką, jei visa kompensacija neviršija 100 litų, ji visa bus išmokėta šiemet, o jei ji didesnė nei 100 litų - dalimis 2015 ir 2016 metais, priklausomai nuo likučio dydžio. Šiemet bus išmokėta 20 proc. neišmokėtos pensijos, o 2015-2016 metais - po 40 proc., mokant kas ketvirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2009 metų gruodį nutarė dvejiems metams - 2010-2011-iesiems - „apkarpyti“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų: valstybines ir senatvės pensijas, motinystės ir tėvystės išmokas, išmokas vaikui bei kitas. Dirbantiems pensininkams pensijos buvo sumažintos didesniu laipsniu nei nedirbantiems, tačiau vidutiniškai jos sumažėjo 15 procentų. Pensijos iki 650 litų nebuvo mažinamos.

Konstitucinis Teismas 2012-ųjų vasarį įpareigojo Vyriausybę kompensuoti nukirptą pensijų dalį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų