REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jūratė Anilionytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Kaune jaunimas siekė atkreipti valdžios problemą į jaunimo nedarbą. Pasak jų, darbdaviai dažnai nesuteikia socialinių garantijų. Tuo metu darbdaviai sako, kad geri jauni specialistai darbo randa, ir ragino atsakingiau rinktis profesiją.

REKLAMA
REKLAMA

Eisenos per Laisvės alėją priekyje – kostiumuotą darbdavį vaidinantis mimas, kurį darbuotojas veža karutyje. O kaukės esą simbolizuoja, kad jaunimo niekas nenori girdėti.

REKLAMA

„Kaukė simbolizuoja tai, kad mes kiekvieną dieną nešiojame kaukes, ir kai mes esame su kauke, niekas negali pasakyti, meluojame ar ne“, – idėją apibūdino akcijoje dalyvavęs vaikinas.

Jaunimas sako norintis atkreipti dėmesį į opias įdarbinimo ir darbo sąlygų problemas.

„Siūlomas gan nedidelis atlyginimas, dažnai būna netgi nepasirašoma darbo sutartis, nesuteikiamos socialinės garantijos“, – pagrindines problemas įvardijo jaunuolė.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas vaikinas užsiminė apie užburtą darbo paieškų ir patirties įgijimo ratą: „Darbdaviai gana kreivai žiūri į jaunus žmones, mano, kad jie neturi tam tikrų kompetencijų, galbūt neturi gyvenimiškos patirties, tačiau kada jaunimui jos įgauti?“

Pasak Lietuvos profesinių sąjungų federacijos „Sandrauga“ pirmininko Kęstučio Juknio, valdžios politika ir darbdavių požiūris siekiant mažinti jaunimo nedarbą turi keistis greitai, nes jauni žmonės sprendimus priima nieko nelaukdami – neradę darbo arba pasigedę socialinių garantijų, emigruoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbo sąlygos ir grafikai nelankstūs, besimokantis jaunimas versle nėra toleruojamas. Verslui, kaip mes žinome, rūpi pelnas, o jam, žinote, tos frazės „Lietuvos ateitis“ ir yra frazės“, – teigė K. Juknis.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovas Benjaminas Žemaitis pripažįsta, kad jaunimui darbą rasti nelengva, tačiau esą motyvuotas, mokantis užsienio kalbas, atsakingas jaunuolis, ypač baigęs technologijos mokslus, pramonininkų tikrai laukiamas.

„Gal jaunimas labai didelių algų nori? Yra ir tokių ligų, sakykim, nes jaunimas, aišku, įsivaizduoja, kad jis turi gauti nuo 1000 eurų. Verslas ne visada pajėgus mokėti tokius atlyginimus. Lūkesčius reikia pasverti“, – įsitikinęs Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas.

Darbo biržos duomenimis, registruotas jaunimo iki 24-erių metų nedarbas Lietuvoje kiek viršija 6 proc., tai maždaug 1 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų