REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva Europos Sąjungos nare tapo prieš dešimtmetį. Per tą laikotarpį šalyje įvyko nemažai teigiamų pokyčių, ypač žemės ūkio sektoriuje. Modernizuojami ūkiai, auga Lietuvoje pagamintų produktų konkurencingumas užsienio rinkose, mažėja atotrūkis tarp miesto ir kaimo – visą tai Lietuvai pavyko pasiekti gavus 7,89 mlrd. litų Europos Sąjungos paramą, pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą.

REKLAMA
REKLAMA

Šios programos pagrindinis tikslas buvo didinti žemės ir maisto ūkio konkurencingumą, subalansuoti kaimo plėtrą. Nuo to laiko, kai buvo pradėta skirti Europos Sąjungos parama, pateikta beveik 900 tūkst. paraiškų. Šiuo metu pasirašytos sutartys, kurių bendra suma siekia 7,1 mlrd. litų, išmokėta 6,1 mlrd. litų, arba 80 procentai visam laikotarpiui skirtos sumos. Galima prognozuoti, kad Lietuvai skirta parama bus sėkmingai įsisavinta ir iki 2015 metų pabaigos išmokėtos visos kaimo plėtrai skirtos lėšos. Efektyviausiai parama pasinaudojo žemės ūkio ir miškininkystės sektorius, jau dabar išmokėta net 82 procentai lėšų.

REKLAMA

Kaimo įvaizdžio gerinimui, kaimo plėtrai ir toliau bus skiriama daug dėmesio. 2014 – 2020 metų Lietuvos kaimo plėtros programos biudžetas siekia beveik 6,1 mlrd. litų, palyginti su 2007–2013 metais jis yra 14 procentų mažesnis, tačiau Žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna, įsitikinęs, kad paramos gavėjai lėšų trūkumo neturėtų pajusti, nes Lietuvos ūkininkai turi daugiau patirties jai įsisavinti ir paskirti.

„Europos Sąjungos parama – tai svarbus Lietuvos žemės ūkio sektoriaus variklis. Tačiau negalime pamiršti ir mūsų ūkininkų nuopelnų, jų rankomis buvo ir yra kuriami modernūs kaimai, dirbama žemė. O Žemės ūkio ministerija ir toliau dės pastangas, kad ūkininkaujančių sąlygos tik gerėtų,“ – pažymėjo ministras prof. V. Jukna.

REKLAMA
REKLAMA

Stiprėjant gyventojų nuostatoms dėl sveikos mitybos, Lietuvoje auga ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų paklausa. Pasinaudodami šalies gamtinės aplinkos ypatumais ir ekologiniam ūkininkavimui plėtoti palankiomis paramos teikimo sąlygomis, šalies ūkininkai stengėsi šią paklausą patenkinti: 2012 metais, palyginti su 2007-aisiais, plotas, kuriame ekologiškai ūkininkaujama, išaugo 27 proc.

Lietuvos kaimas per pastaruosius dešimt metų patyrė ženklių pokyčių. Keičiantis visuomenės vertybėms, gerėja kaimo įvaizdis, vis daugiau žmonių keliasi gyventi iš miesto į kaimą ar pradeda ūkininkauti. Lietuvos jaunimas turėtų matyti savo ateitį ne tik mieste, bet ir kaime. Pažangūs ir inovacijų nebijantys ūkininkai, pasitelkę Europos Sąjungos paramą gali pasiekti puikių rezultatų ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinėse rinkose.

Iš viso per 2004 – 2013 m. laikotarpį kaimo plėtrai buvo skirta apie 9,7 mlrd. Lt. Per 2014 – 2020 m. laikotarpį iš viso tiesioginių išmokų bus skirta daugiau kaip 10 mlrd. litų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų