REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tik pastabios ir neabejingos mokytojos ištraukė 10 metų mergaitę iš pedofilo patėvio guolio. Daugiavaikė mama nežinojo, kad vienoje lovoje su jos dukrele dažnai miegantis sutuoktinis mažametę pavertęs savo sugulove, nors... pati miegodavo tame pačiame kambaryje, tik kitoje lovoje.

Neabejingos mokytojos

Marijampolės krašte dirbančios psichologės Joletos Norkienės teigimu, neatsiejama pedagogo darbo dalis – pastebėti mokinio nuotaikas, atpažinti ir faktus, dėl kurių įtariamas vaiko seksualinis išnaudojimas. Juolab kad prievartautojo auka apie tai dažnai prasitaria pati net ir žaidimų metu – judesiu, žodeliu. Bet paskui, jau kažką įtartino pastebėjus, kaip moko psichologė, mokytojas neturi pats tirti įvykio, detaliai apklausinėti vaiko. Tai jau atliks specialistų komanda. „Ir negalima netikėti vaiku, jeigu jis apie tai pranešė! Nes vaikas išvis užsidarys ir toliau kentės, praras pasitikėjimą“, – teigė specialistė.

Būtent taip lygiai prieš metus elgėsi vienos Suvalkijos mokyklos mokytoja, pastebėjusi, kad vienas berniukas per pamokas nuolat žiovauja. Mokytoja vaiko paklausė, kodėl jis toks nedėmesingas, o berniukas atsakė, kad jis „negali namie išsimiegoti“. Pedagogei parūpo, kodėl taip yra, bet pasiteirauti nutarė tada, kai negirdės kiti vaikai. Štai tada berniukas tiesiai šviesiai pasakė, kad jis vis nori miegoti, nes naktimis neišsimiega – vyriausioji sesė Edita (10 m., vardas pakeistas) miega vienoje lovoje su tėte, o tas esą ir naktį, ir paryčiais ją kutena, lova net braška. Berniukas atvirai išdėstė, kad aštuonių asmenų šeima gyvena viename kambaryje, miega trijose lovoje. Dažniausiai mama miega su mažaisiais vaikais, jis – lovoje su broliu, o Edita – dažniausiai su tėte.

REKLAMA
REKLAMA

Mokytoja iškart prisiminė pastebėjusi, kad Edita niekada nenori kuo greičiau iš mokyklos vykti į namus, kad ji – ne šeimos galvos dukra, o įsivaikinta po santuokos su Editos mama. Taigi toks patėvio ir podukros artumas lovoje pedagogę sutrikdė. Ji susiradusi atidžiau pažvelgė į trečiokę ir nusistebėjo, kad mergaitė nesveikai atrodo, pageltusiu veidu, liūdna, iškankinta nuovargio. Pedagogė savo įtarimais pasidalijo su mokyklos socialine pedagoge, o šioji, gudriai pakalbinusi Editą, kolegei iškart pasiūlė kreiptis į Vaiko teisių apsaugos skyrių. Iš čia informacija apie pedagogių įtarimus pasiekė rajono policiją.

REKLAMA

Maudė tik įdukrą

Šitaip niekur nedirbantis, anksčiau neteistas keturių mažamečių tėvas ir dviejų mažamečių įtėvis (žmonos pirmagimių) Arūnas (36 m.), kurio pavardė neskelbiama siekiant apsaugoti nukentėjusią mažametę Editą, iš karto po policininkų apsilankymo šios šeimos name buvo suimtas. Mat pirmiausia pareigūnus, išgirdusius pedagogių įtarimus, pastiprino po Arūno lova aptiktos Editos apatinės kelnaitės – dėvėtos, neišskalbtos. Jos buvo pateiktos ekspertams.

Arūno žmona tikino niekada neįtarinėdavusi vyro lytiškai išnaudojant Editą, bet pripažino, kad jis labai dažnai nori mylėtis – jiedu tai daro tame pačiame kambaryje, kai kitose lovose sumiega vaikai. „Labai dažnai vyras miega ne su manimi, o su Edita – jis pats prieš guldamas pasako, kas su kuo tą naktį miegos, – atviravo 6 vaikų mama. – Aš tik pastebėjau, kad vyras visada maudo tik vienintelę Editą, o kitų mūsų vaikų – niekada. Dar pastebėjau, kad iš mokyklos dukra, būdavo, grįžta linksma, nuotaikinga, o paskui ji nutildavo, ją apimdavo bloga nuotaika.“

REKLAMA
REKLAMA

Be to, Arūno žmona neslėpė, kad iki pat vyro suėmimo jiedu neretai pykdavosi, nes vienas kitą įtarinėdavo neištikimybe. Susipykę ar susimušę miegodavo atskirai.

Paaiškėjo, kad šioje daugiavaikėje šeimoje neretai būta ir svečių, ir išgertuvių, o vaikai tapdavę tėvų intymaus gyvenimo liudytojais.

Kita vertus, labai blogos charakteristikos, nors jau per 10 metų įrašyti į socialinės rizikos šeimų grupę, abu tėvai nebuvo užsidirbę, nes jie daug kur eidavo abu kartu, lankydavosi mokykloje per vaikų tėvų susirinkimus. Anot seniūnijos darbuotojų, pora stokoja socialinių įgūdžių, moteris yra itin žemo intelekto, tačiau pagal savo sugebėjimus su vaikais bendraujanti; ji pati užaugusi „labai sunkioje šeimoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su girtu neguldavo

Ikiteisminį tyrimą dėl mažametės seksualinio išnaudojimo atlikę pareigūnai nustatė, kad Edita tėvo lovoje jam dažnai būdavo kaip žmona (taip liudijo ir DNR tyrimo išvada, kai ekspertai ištyrė po lova rastas Editos apatines kelnaites). Nors ir mergaitė, ir įtėvis į lovą atsiguldavo su apatiniais drabužiais, naktį ar paryčiais vyras pradėdavo glostyti įdukrą, kaišioti pirštus kur nereikia, kol pasiekdavo savo. Mergaitei tai nepatikdavo, ji jausdavo skausmą, bet Arūnui, kurį ir dabar vadina ne kitaip, kaip tik tėčiu, ji bijodavo pasipriešinti.

Atrodo, į tai, kaip nubudusi į „konkurentę“ gali reaguoti žmona, sutuoktinis visai nekreipdavo dėmesio, nors ir labai neįtikėtinai tai atrodo.

REKLAMA

Teismo medicinos specialistai nustatė, kad 10 metų mergaitė jau kurį laiką gyvena lytinį gyvenimą. Prievartos požymių (smurto žymių ant kūno) nepastebėta, tik specialistas teigė, kad mažametė moters intymaus gyvenimo faktą paskutinį kartą patyrusi maždaug prieš 2 savaites iki jos apžiūros. Pati mergaitė, atliekant teismo psichiatrijos ir psichologijos ekspertizę, nors pasakojo drovėdamasi, atskleidė, kad „tėtis su ja taip darė labai dažnai beveik metus“. Jis neretai pagrasindavęs ją mušti diržu, jeigu bus nepaklusni lovoje, kažkur užrakinti. Smurto mažametė bijodavusi. Ir kam nors pasipasakoti bijodavusi.

Specialistams įvertinus, kad mažametė nelinkusi fantazuoti, šią kraupią šeimos gyvenimo istoriją neseniai išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas nustatė, kad mergaitė beveik metus buvo seksualiai prievartaujama ir žaginama. Įtėvis naudojosi jos bejėgiška dėl mažametystės būkle. Mergaitė su juo neguldavo nakvoti tik tada, kai šis būdavo girtas – esą tada nuo jo labai smirdėdavo, tad į lovą su tėčiu guldavosi mama, o Edita eidavo miegoti su jaunesniuoju broliu.

REKLAMA

Liga nebeišgelbėjo

Pats Arūnas ir iki teismo, ir teisme savo kaltę neigė. Jis tikino niekada nelindęs nei prie įdukros, nei prie savo vaikų. Vyras tvirtino tapęs žmonos apkalbų auka. Kodėl, negalėjo paaiškinti. Teismui pasirodė nelogiška, kad šiaip nuovokumo kasdienybėje stokojanti moteris būtų pajėgi taip įtikinamai suregzti melo istoriją. Be to, pati mažametė buvo apklausta keletą kartų ir visada liudijo tą patį – iki tokių pačių detalių.

Teisiamasis tvirtino, kad moterimi jo įdukra kažkada tapusi žmonos sugėrovų dėka – esą už tai net mobilųjį telefoną gavusi. Tačiau tokių įtarimų pareigūnai, pakalbėję su šeimos vaikais, nenustatė, o mergaitės mama tikino, kad Edita jokio telefono neturi. Dar kaltinamasis dėstė, kad jo lyties organą įdukra galėjusi matyti, kai jis šlapindavęsis, bet nuo pedofilo vardo tokios detalės Arūno neišgelbėjo. Teismas jam paskyrė 9 metus kalėti. Kaltinęs prokuroras buvo pasiūlęs įkalinti pedofilą 13 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, Arūnas dar tikėjosi išvengti bausmės ir primindamas apie sunkią ligą, kuria pastaruoju metu jis serga. Tačiau specialistai nustatė, kad tokią ligą vyras gali gydytis ir gyvendamas „zonoje“. Taigi nuteistasis jau daugiau nei metus gyvena už grotų, kai tik buvo suimtas po pastabių pedagogių pranešimo. Tiesa, minėtą teismo nuosprendį jis dar gali skųst apeliacine tvarka, o įvairių skundų per metus jau prirašęs daugybę. Vyro planuose – ir Europos žmogaus teisių teismas.

Teisme Arūno žmona teigė jau pasirengusi su vyru išsituokti. Seniūnijos socialiniai darbuotojai ir toliau nuolat lankosi šioje daugiavaikėje šeimoje, padeda moteriai tvarkytis jos kasdienybėje, ragina visiškai vengti alkoholio.

REKLAMA

Gili problema

Ši istorija tik patvirtina, kad lytinis vaikų išnaudojimas – ne fantazijos ir ne paskalos, o grėsmingai gili problema, apie kurią anksčiau buvo kalbama labai mažai arba labai paslapčia.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje kasmet iškyla viešumon kone apie 200 atvejų, kai įtariamas nepilnamečio lytinis išnaudojimas – prievartavimas, tvirkinimas, žaginimas.

Statistikos duomenimis, ne mažiau 10 procentų visų vaikų yra patyrę seksualinę prievartą. Ją patiria viena iš 4 mergaičių ir vienas iš 6 berniukų (iki 18 metų). O vienas iš 5 vaikų yra seksualiai užkabinėjamas, kai naršo internete.

Vidutinis nukentėjusių vaikų, apie kuriuos buvo pranešta policijai, amžius yra 9 metai.

Per 20 procentų lytiškai išnaudotų vaikų yra mažesni nei 8 metų.

Psichologės J. Norkienės teigimu, net apie 40 procentų lytiškai išnaudotų vaikų tai patyrė savo šeimose. Todėl labai svarbus yra mokytojų dėmesys mažamečiams ir paaugliams. Taip pat reikia nuolat kalbėti apie tai, jog kiekvienos situacijos svarba priklauso nuo mūsų pačių – kaip mes vertiname vienus ar kitus dalykus, nuo vertybių sistemos. Anot psichologės, ne visiems žmonėms didžiausios vertybės yra taikus gyvenimas šeimoje ir sveikata, išsilavinimas, geri draugai. Yra žmonių, kurie savo vertybių sąrašo viršuje įrašytų lytinius santykius. Štai tokių šeimų vaikai dažniau ir gali tapti lytinio smurto aukomis.

REKLAMA

Tik faktai:

Anot psichologų, lytinę prievartą patyręs vaikas gali staiga tapti liūdnas, atsiskyręs nuo kitų, susimąstęs, būna paraudusiomis akimis, nes daug verkęs ir neišsimiegojęs.

Toks vaikas gali elgtis taip, lyg būtų mažesnio amžiaus – šliaužioja, čiulpia nykštį; gali savo nuotaikas išreikšti smurtu – mušti draugus ar žaislus; gali smalsiai apžiūrinėti lėlių tarpkojį, krūtinę, imituoti lytinį aktą, įkyriai klausinėti auklėtojų, ką reiškia viena ar kita seksualinius veiksmus apibūdinanti frazė.

Be elgsenos ženklų, išduodančių buvus lytinę prievartą, toks vaikas gali atkreipti dėmesį apetito ir miego pokyčiais (kankina košmarai), jam gali dažniau skaudėti pilvą, gali kankinti sunkumai vaikštant ar sėdint. Prievartautojo aukai gali skaudėti ar niežėti genitalijų plote, gali sutrikti šlapinimasis (daroma į kelnes, lovą).

Tačiau vienintelio ženklų ar signalų rinkinio, kuris leistų įtarimams būti seksualinio prievartavimo įrodymais, nėra – kiekvienas ženklas turi būti peržiūrėtas tam tikrame kontekste, nes kiekvienas toks atvejis yra individualus.

Irena ZUBRICKIENĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų