REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apygardos valdyba ir Panevėžio apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame Utenos viešbutį „Aukštaitis“ rekonstravę trijų Aukštaitijos bendrovių direktoriai įtariami daugiau nei 750 tūkst. litų pasisavinimu, apgaulingai tvarkyta ir klastota buhalterine apskaita ir apgaule gavus daugiau nei 120 tūkst. litų Europos Sąjungos subsidijų. Tyrimo metu nustatyta, kad Utenoje registruota bendrovė parengė senų miesto ryšių įrengimų remonto dirbtuvių pertvarkymo į viešbutį projektą, kurio bendra suma siekė daugiau nei 3 mln. litų. Dalinai Europos Sąjungos paramos lėšomis finansuojamą projektą vykdanti bendrovė viešbučiui rekonstruoti sudarė sutartį su viena Utenos rajone veikiančia statybų bendrove.

REKLAMA
REKLAMA

Atliekant tyrimą išaiškinta, kad per rekonstrukciją 47-erių metų statybų bendrovės vadovas R. Z. kartu su 48-erių metų projektą laimėjusios bendrovės vadovu V. T. klastojo PVM sąskaitas faktūras, kasos pajamų orderius, kad neva buvo įsigytos įvairios statybinės medžiagos. Realiai statybinės medžiagos nebuvo pirkos ir jokie pinigai už jas nebuvo sumokėti, o statybų bendrovės vadovas, padedant viešbučio rekonstrukcijos projekto vykdžiusios bendrovės direktoriui, pasisavino daugiau nei 275 tūkst. litų. Nustatyta, kad dar 140 tūkst. litų statybos bendrovės vadovas pasisavino, kai be jokių buhalterinės apskaitos dokumentų bendroves pinigus pervedė į sutuoktinės banko sąskaitą. FNTT Panevėžio apygardos valdybos tyrėjai atskleidė, kad bendrovės vadovas. per vienus metus pasisavinęs daugiau nei 415 tūkst. litų, kitais metais iš bendrovės kasos paėmė 340 tūkst. litų grynųjų pinigų ir jų panaudojimo nepagrindė apskaitos dokumentais. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, iš viso per kelerius metus statybų bendrovės vadovas pasisavino daugiau nei 750 tūkst. litų.

REKLAMA

Finansinės machinacijos buvo tęsiamos ir tuomet, kai pasikeitė viešbučio „Aukštaitis“ rekonstrukcijos darbus atliekantis generalinis rangovas – įvairia komercine veikla užsiimanti Utenoje registruota bendrovė. Tyrimo metu nustatyta, kad 55-erių bendrovės vadovė D. Š. suklastojo PVM sąskaitą faktūrą, kurioje buvo įrašyti melagingi duomenys, kad parduota įvairi baseino įranga, kurios vertė daugiau nei 240 tūkst. litų, tai pačiai bendrovei, kuri vykdė Europos Sąjungos paramos lėšomis finansuojamą projektą. Išaiškinta, kad generaline rangove buvusi bendrove tokios įrangos parduoti negalėjo, nes nebuvo jos įsigijusi. Pateikusi suklastotus dokumentus, bendrovė savo naudai neteisėtai gavo daugiau nei 120 tūkst. litų Europos Sąjungos paramos lėšų už rekonstruojamą viešbutį „Aukštaitis“.

Dėl pasisavintų šimtų tūkstančių litų, apgaulingos apskaitos tvarkymo ir kitų finansinių nusikaltimų įtariamiesiems gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki dešimties metų. Baigta baudžiamoji byla perduota Panevėžio apygardos teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų