• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu Lietuvoje daugėja vaikų turinčių šeimų, kurios nusprendžia įvaikinti tėvų globos netekusius nepilnamečius.

Pastaruoju metu Lietuvoje daugėja vaikų turinčių šeimų, kurios nusprendžia įvaikinti tėvų globos netekusius nepilnamečius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai beveik pusė norinčių įvaikinti šeimų (asmenų) jau augino vaikus: 22 proc. šių šeimų (asmenų) augino biologinius vaikus, 13 proc. – globotinius ir 12 proc. – įvaikintus vaikus. 2012 m. tokių šeimų 10 proc. buvo mažiau.

REKLAMA

Likusią dalį šeimų (asmenų), įtrauktų į Norinčių įvaikinti Lietuvos Respublikos piliečių, gyvenančių Lietuvos Respublikoje, apskaitą sudarė tie, kurie dėl tam tikrų priežasčių negalėjo susilaukti biologinių vaikų.

Paprastai dėl įvaikinimo kreipiasi šeimos (asmenys), sulaukusios 30 ir daugiau metų. Vidutinis moterų amžius – 37 metai, o vyrų – 34 metai. Daugiausia norinčių įvaikinti šeimų (asmenų) gyvena Vilniaus ir Kauno miestuose bei rajonuose, taip pat Klaipėdos mieste, kas sudaro daugiau kaip pusę visų ketinančiųjų priglausti be tėvų likusį vaiką.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai sostinės gyventojai įvaikino 35 vaikus (2012 m. tokių vaikų buvo 18), Kauno miesto – 18 vaikų (2012 m. – 11 vaikų), Vilniaus rajono – 10 vaikų, Klaipėdos miesto – 5 vaikus.

Iš viso 2013 metais 87 Lietuvos Respublikos piliečių šeimos ir 6 nesusituokę asmenys įvaikino 107 be tėvų globos likusius vaikus. Įvaikintos 57 mergaitės ir 50 berniukų. 89 vaikai – iki 3 metų, 14 vaikų – nuo 4 iki 6 metų amžiaus, 2 vaikai – 7–9 metų amžiaus ir 2 vaikai – 10–14 metų amžiaus.

2012 m. lietuviai įvaikino 112 tėvų globos netekusių vaikų, 2011 m. – 101 vaiką, 2010 m. – 109 vaikus. Per beveik keturis šių metų mėnesius Lietuvos Respublikos piliečiai įvaikino 20 be tėvų globos likusių vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jau ne vienus metus lietuviai kasmet įvaikina per 100 vaikų, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Odeta Tarvydienė. – Šiandien auga ir šeimų, įvaikinančių po kelis vaikus ar turinčių nežymių sveikatos sutrikimų bei vyresnius vaikus, skaičius. Manome, kad prie teigiamų įvaikinimo tendencijų ir prie atsakingesnio bei brandesnio visuomenės požiūrio į tėvų globos netekusius vaikus labai daug prisideda šalyje jau septintus metus įgyvendinama Globėjų ir įtėvių mokymo ir konsultavimo (GIMK) programa, padedanti šeimoms įvertinti ir pasverti savo ketinimus, norus bei priimti sprendimus dėl įvaikinimo.“

Papildomą informaciją teikia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vaiko teisių apsaugos ir pagalbos skyriaus Įvaikinimo poskyrio vyriausioji specialistė, laikinai pavaduojanti poskyrio vedėją, Jovita Tarvydienė, tel. (8 5) 243 1163, e. p. [email protected].

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų