• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šių metų balandžio 1 d. iki rugpjūčio 29 d. renkamos paraiškos paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonę „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ gauti. Šia parama gali pasinaudoti ūkininkai ir miškų valdytojai, norintys kompensuoti didžiąją dalį išlaidų, patirtų konsultuojantis su Žemės ūkio ministerijos akredituotomis konsultavimo įmonėmis bei individualia veikla užsiimančiais ekspertais.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo buhalterinės apskaitos iki darbo saugos

Paramos pagal priemonę gali kreiptis visi fiziniai (ne jaunesni nei 18 metų) ir juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ir/ar miškų ūkio veikla, bei teisės aktų nustatyta tvarka įregistravę žemės ūkio ar miško valdas Žemės ūkio ir kaimo verslo registre.

REKLAMA

Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Tęstinių priemonių administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Jūranda Savukynienė pažymėjo, kad pagal priemonę gali būti remiamos konsultacijos pagal penkias veiklos sritis.

Pagal pirmąją veiklos sritį remiamos konsultacinės paslaugos, kurių tikslas – įvertinti, ar ūkis atitinka Europos Sąjungos teisės aktais nustatytus valdymo ir Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimus, darbo saugos standartus.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal antrąją sritį remiamas konsultavimas dėl nustatytų valdymo ir GAAB reikalavimų neatitikimų ar pažeidimų pašalinimo, darbo saugos standartų įgyvendinimo.

Pagal trečiąją veiklos sritį parama teikiama ūkininkams, siekiantiems konsultavimo paslaugų agrarinės aplinkosaugos klausimais. Pagal šią sritį parama skiriama asmenims, dalyvaujantiems arba ketinantiems dalyvauti agrarinės aplinkosaugos priemonėse.

Pagal ketvirtąją sritį remiamas konsultavimas ūkio veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymo klausimais. O penktoji veiklos sritis aktuali privačių miškų savininkams – pagal ją miškų valdytojai gali gauti paramą konsultavimui miškų ūkio veiklos klausimais, tokiais kaip miškų įveisimas, atkūrimas, miško priežiūra, apsauga, tvarkymas bei ūkinė veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. Savukynienės, pareiškėjas paramą pagal trečiąją, ketvirtąją ir penktąją veiklos sritis gali gauti tik prašydamas paramos konsultavimo paslaugoms pagal pirmąją veiklos sritį. Pažymėtina, kad šis apribojimas nėra taikomas privačių miškų valdytojams, kurie neužsiima žemės ūkio veikla.

Mokėjimo prašymai – iki 2015 m. birželio 30 d.

Pagal priemonės veiklos sritis gali būti finansuojama iki 80 proc. tinkamų išlaidų. Vienintelė išimtis – konsultavimas ūkio veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymo klausimais. Šiuo atveju paramos gavėjui finansuojama iki 50 proc. tinkamų išlaidų. Skiriama paramos suma skiriasi priklausomai nuo konsultavimo veiklos srities, tačiau negali viršyti 5179 Lt vienam paramos gavėjui per visą programinį laikotarpį.

REKLAMA

Pažymėtina, kad PVM nėra laikomas tinkamu finansuoti, o atsiskaitymai su konsultavimo paslaugų teikėjais turi būti atlikti tik per bankines institucijas.

Priemonei taikomas išlaidų kompensavimo būdas. Tai reiškia, kad paramos gavėjas už konsultantų paslaugas sumoka savomis lėšomis ir vėliau NMA pateikia mokėjimo prašymus kartu su patirtas išlaidas pagrindžiančiais įrodymo dokumentais. „Atkreipiame dėmesį, kad pareiškėjai, teikiantys paraiškas 2014 metais, konsultavimo veiklas turi susiplanuoti taip, kad paskutinis mokėjimo prašymas NMA būtų pateiktas ne vėliau kaip iki 2015 m. birželio 30 d., kad NMA galėtų paramos lėšas išmokėti iki 2015 m. gruodžio 31 d. Iki 2015 m. birželio 30 d. nepateikus nei vieno mokėjimo prašymo, parama nebus skiriama“, – akcentavo J. Savukynienė.

REKLAMA

NMA specialistė pažymėjo, kad pareiškėjai, kurie paramos gavėjais buvo ar bus patvirtinti po 2013 m. liepos 30 d. ir naudosis konsultavimo paslauga agrarinės aplinkosaugos klausimais iki 2015 m. birželio 30 d. turės pateikti paraišką ir pradėti dalyvauti agrarinės aplinkosaugos priemonėse. Ši nuostata taikoma tik ketinantiems dalyvauti priemonėje, o ne joje jau dalyvaujantiems.

„Dar viena naujovė – panaikintas apribojimas paramos gavėjams teikti po vieną mokėjimo prašymą kiekvieną metų ketvirtį (t.y. keturis mokėjimo prašymus per metus). Nuo šiol mokėjimo prašymų skaičius nėra ribojamas“, – teigė J. Savukynienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paraišką galima teikti ir elektroniniu būdu

NMA paraiškas bei mokėjimo prašymus pagal šią priemonę jau priima ir elektroniniu būdu. Elektroninę paraišką galima pateikti adresu: https://portal.nma.lt, prisijungus per elektroninės bankininkystės sistemą, Lietuvos kredito unijas arba elektroninius valdžios vartus.

Teiksiantys paraiškas pagal šią priemonę turės galimybę išbandyti NMA informacinio portalo teikiamas paslaugas ir įsitikinti, kad pateikti paraišką elektroniniu būdu yra kur kas paprasčiau. Pildant paraišką sistema patikrina, ar teisingai suvesta informacija, ar prisegti visi reikalingi dokumentai. Be to, teikiamus dokumentus užtenka nuskenuoti, taigi išvengiama papildomų išlaidų dokumentų kopijų tvirtinimui ir kelionėms į NMA skyrius.

REKLAMA

Atkreiptinas dėmesys, kad mokėjimo prašymus per informacinį portalą pateikti gali visi paramos gavėjai, nepriklausomai nuo paraiškos pateikimo būdo. Elektroniniu būdu galima pateikti ir tarpinius, ir galutinius mokėjimo prašymus.

Konsultacijos tarsi variklis

Priemone „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ jau kelinti metai naudojasi ir Tolučių kaime (Ukmergės rajonas) gyvenantis ūkininkas Rimantas Micius. Pienininkystės ūkį valdantis vyras naudojasi KPP parama ir nuolat plečia savo ūkį. Šiuo metu 22 pienines karves auginantis vyriškis modernizavo ūkines patalpas ir ketina galvijų skaičių padidinti iki 40. „Savu laiku esu baigęs technikumą, turiu įgijęs zootechniko specialybę, bet viskas keičiasi, gyvenimas nestovi vietoje ir naujų žinių vis prireikia. Patirtis patirtimi, bet reikia ir teorijos, todėl be konsultavimo sunku apsieiti. Konsultantai papasakoja apie įvairias priemones, Europines paramos galimybes, konsultuoja buhalterinės apskaitos klausimais. Lankausi ir įvairiuose kursuose, seminaruose, stengiuosi kuo daugiau sužinoti su ūkininkavimu susijusių naujovių“, – pasakoja vyriškis. Pasak R. Miciaus, konsultantų paslaugomis naudojasi ir kiti rajono ūkininkai, o jis pats tai ketina daryti ir ateityje. „Vienas pats nespėsi visko sužiūrėti, o tos konsultacijos yra tarsi variklis, kuris skatina daugiau sužinoti ir daugiau nuveikti“, – sako R. Micius.

Per visą programinį laikotarpį pagal priemonę „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ patvirtinta daugiau kaip 3 550 paraiškų ir išmokėta daugiau kaip 9 mln. paramos.

Daugiau informacijos apie priemonę galima rasti NMA interneto svetainėje adresu: www.nma.lt.

Užsakymo numeris: 4464

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų