REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Pentagono vadovas Chuckas Hagelis trečiadienį valgydamas Guo Bao vištieną ir kukulaičius su kinų kariais Liaudies išvadavimo armijos (LIA) akademijoje prisiminė, kaip tarnavo pėstininku Vietname.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš daug daug metų, kai po žemę klaidžiojo dinozaurai, aš buvau seržantas kariuomenėje“, – juokavo JAV gynybos sekretorius prieš sėsdamas priešpiečių su būsimais LIA seržantais akademijos valgykloje.

REKLAMA

Čangpingo mokykla sutiko C. Hagelį patiesusi raudoną kilimą. Pentagono vadovas pats 1968 metais pats mokėsi seržantų kursuose po to, kai dalyvavo kovinėse operacijose Mekongo deltoje ir iki šių dienų krūtinėje nešioja ten gautą skeveldrą.

Susitikimo atmosfera buvo draugiška, vyko neįpareigojantis pokalbis, visai neprimenantis C. Hagelio antradienio susitikimo su Kinijos pareigūnais ir LIA pulkininkais, kurie jį apibėrė nepatogiais klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

Į dienos šviesą iškilo daugybė nesutarimų, kuriuos kritiškuose vedamuosiuose vėliau aprašė Kinijos žiniasklaida. Neapsieita be kandaus apsikeitimo replikomis su generolu Fan Changlongu, Kinijos centrinio karinio komiteto vicepirmininku, sakė pareigūnai.

Generolas C. Hageliui pareiškė, kad Kinija yra „nepatenkinta“ dėl JAV pareiškimų apie Pekino teritorinį ginčą su Japonija ir kitomis šalimis, pranešė naujienų agentūra „Xinhua“.

Fan Changlongas gynybos sekretoriui sakė, kad vienas iš jo dėdžių mirė vergaudamas Japonijos kasykloje per Antrąjį pasaulinį karą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generolas užsiminė apie istorijos pamokas, išreikšdamas Pekino nepasitenkinimą, jog Jungtinės Valstijos palaiko Japonijos pusę jos nesutarimuose su Kinija.

C. Hagelis jam atsakė, kad jo tėvas padėjo kovoti su japonų pajėgomis per Antrąjį pasaulinį karą.

„Sekretorius labai aiškiai pasakė, kad istorija mums turi suteikti informacijos, o ne varyti mus“, – sakė pavardės nenorėjęs skelbti JAV pareigūnas naujienų agentūrai „Reuters“, prisimindamas antradienio pokalbį.

Tačiau apsilankymas Pekino priemiestyje esančioje akademijoje C. Hageliui buvo malonesnis, čia jis apžiūrėjo karius, kaip jie vilkėdami lauko uniformas nepriekaištingai vairuoja buldozerius ir ekskavatorius.

REKLAMA

Valgykloje C. Hagelis priešpiečiams pasirinko Gua Bao vištieną, brokolius bei kukulaičius, kuriuos suvalgė šnekučiuodamasis su dviem kadetais apie jų tolesnę karjerą kariuomenėje.

Seržantai yra labai svarbi bet kokios kariuomenės pagrindo dalis, sakė jis.

„Seržantai yra labai svarbią institucija. Jūs esate būsimos kartos lyderiai, taigi mums reikia geriausių žmonių“, – kalbėjo C. Hagelis.

Per vizitą Kinijoje, aplankęs pirmąjį šalyje lėktuvnešį, C. Hagelis pabrėžė, koks svarbus yra atviras ir pragmatiškas dialogas tarp JAV ir Kinijos ginkluotųjų pajėgų, bei pasakė, kad kylančius nesutarimus reikia „nedelsiant“ įveikti.

REKLAMA

Kalbėdamas antradienį Kinijos liaudies išvadavimo armijos (LIA) Nacionalinės gynybos universitete jis prašė susilaikyti nuo teritorinių pretenzijų ir palaikyti glaudesnius ryšius tarp abiejų šalių karinių vadovybių. Pasak jo, kuo daugiau šalių vadai kalbėsis, tuo mažesnė bus klaidos ar „apsiskaičiavimo“ tikimybė.

„Mes visi turime rasti būtų sutarti ..., tai yra pernelyg svarbu kiekvienam iš mūsų ir visam pasauliui“, – pažymėjo C. Hagelis.

Kinija vis dar nuogąstauja dėl Amerikos vaidmens Azijoje, kur, anot Pekino, Vašingtonas vis labiau palaiko Japoniją ir kitas šalis ginčuose su Kinija dėl teritorijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot kai kurių politologų, Kinijai susirūpinimą kelia neseniai pareikšti griežtoki JAV pareigūnų žodžiai apie ginčijamas teritorijas Rytų ir Pietų Kinijos jūrose. Todėl Pekine manoma, jog šitaip kalbės ir prezidentas Barackas Obama, kuris lankysis Azijoje vėliau šį mėnesį.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų