REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvoje sulaikytas bankrutavusio Ūkio banko savininkas V. Romanovas

(papildyta 13 val. 22 min.)

Rusijos pareigūnai Maskvoje sulaikė buvusį didžiausią Ūkio banko akcininką Vladimirą Romanovą, kurio Lietuva ieško dėl įtarimų turto pasisavinimu ir iššvaistymu.

Rusijos pareigūnai Maskvoje sulaikė buvusį didžiausią Ūkio banko akcininką Vladimirą Romanovą, kurio Lietuva ieško dėl įtarimų turto pasisavinimu ir iššvaistymu.

REKLAMA

Maskvos baudžiamųjų nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai pirmadienį rytinėje miesto dalyje sulaikė Lietuvos pilietį, gimusį 1947 metais, pranešė Rusijos vidaus reikalų ministerijos Maskvos miesto vyriausiosios valdybos spaudos tarnyba. „Interfax“ šaltinių duomenimis, kalbama apie 66 metų pernai bankrutavusio Ūkio banko savininką V.Romanovą.

„Vyro paiešką dėl turto pasisavinimo ir iššvaistymo ypač stambiu mastu paskelbė Interpolo Lietuvos nacionalinis skyrius. Baltijos šalies kolegos jau informuoti apie jų ieškojo piliečio sulaikymą“, – pareiškė spaudos tarnybos atstovas.

(Papildyta 13 val. 22 min.) Procesas būtų ilgas

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė teigė žinanti tik tai, kad nei prokuratūra, nei kitos su tarptautine asmenų paieška susijusios Lietuvos institucijos vis dar nėra gavusios jokios informacijos, oficialios žinios ar pranešimo apie šį įvykį.

REKLAMA
REKLAMA

„Susidomėjimas labai didelis, todėl Komunikacijos skyrius siekia rasti patikimesnės informacijos. Pagal tarptautines sutartis, apie tai mums privalo oficialiai pranešti, nes tai per Interpolą paskelbta tarptautinė paieška, ir asmuo buvo sulaikytas būtent tuo pagrindu, kad yra paskelbtas ieškomu. Suprantant, kad šiuolaikinės susisiekimo priemonės leidžia bet kokią žinią paskelbti labai labai greitai, o oficialūs dokumentai ir jų formulavimo registracija, persiuntimas, vėl registravimas, deja, trunka daug ilgiau, turime tokią situaciją, kad lyg ir žinia jau yra, o oficialaus patvirtinimo dar neturime. Kai tik sulauksime jo, būtinai informuosime visuomenę, nes suprantame, kad žmonėms tai yra svarbi žinia.“

REKLAMA

Jei / kai bus oficialiai patvirtinta žinia apie V.Romanovo sulaikymą, bus sprendžiamas verslininko perdavimo Lietuvai klausimas.

„Konkrečiai šis klausimas būtų sprendžiamas Rusijos Federacijos baudžiamojo proceso kodekse nustatyta tvarka, – teigė E.Martinonienė. – Tai, kiek man yra žinoma, būtų sprendžiama teisme. Tai nėra greitas procesas, tai visuomet užtrunka. Šiuo atveju kalbame apie įtariamąjį, o jis būtų suinteresuotas savo gynyba, ir jo gynėjai, galima spėti, sieks išnaudoti visas galimybes, jog procesas vyktų pagal ginamojo interesus. Puikiai žinomi atvejai įvairiose valstybėse, kad reikia laukti verdikto, ar jos sutiks išduoti įtariamuosius. Teismas priima sprendimą, ar tenkinti tokį prašymą.“

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 10 val. 57 min.) Lietuvos pareigūnai laukia Rusijos patvirtinimo

Lietuvos pareigūnai laukia oficialios informacijos apie tai, jog Maskvoje sulaikytas didžiausias Ūkio banko akcininkas Vladimiras Romanovas, kurio Lietuva ieško dėl įtarimų turto pasisavinimu ir iššvaistymu.

„Neturime šiuo metu oficialios informacijos, kad (Romanovas - BNS) buvo sulaikytas. Kaip tik šiuo metu laukiame informacijos iš Rusijos teisėsaugos“, - BNS sakė Generalinis prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Slapšinskas.

Premjeras Algirdas Butkevičius per atstovę spaudai BNS pranešė kalbėjęs su generaliniu prokuroru, tačiau jokio oficialaus patvirtinimo apie V.Romanovo sulaikymą premjeras nėra gavęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinis prokuroras Darius Valys BNS sakė kol kas nekomentuosiantis informacijos apie V.Romanovo sulaikymą.

Vidaus reikalų ministras Alfonsas Dailis Barakauskas BNS teigė taip pat neturįs oficialios informacijos apie buvusio Ūkio banko savininko sulaikymą ir nukreipė į Generalinę prokuratūrą.

V.Romanovo tarptautinę paiešką Lietuvos prokurorai paskelbė 2013 metų rugpjūtį.

V.Romanovas iš Lietuvos dingo pernai gegužės pradžioje. Bankininkas sakė, kad Maskvoje lankėsi verslo reikalais, tačiau kilus sveikatos problemų, jis nusprendė pasilikti Rusijos sostinėje gydytis.

Vėliau prokurorai ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai iš Rusijos gydytojų gavo pažymą, kad V. Romanovą ištiko insultas. Lietuvos žiniasklaidos duomenimis, teisėsaugos pareigūnai nori apklausti bankininką byloje dėl Ūkio banko žlugimo ir dėl galimo 50 mln. litų turto iššvaistymo.

REKLAMA

2013 metų vasarį Lietuvos generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo Ūkio banko turto švaistymo dideliu mastu. Už tokį nusikaltimą Lietuvos įstatymuose numatoma laisvės atėmimo iki 7 metų laikotarpiui bausmė.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas atsižvelgus į Lietuvos banko pateiktą informaciją apie atliekant patikrinimą nustatytus įtartinus sandorius, sudarytus 2005–2012 metais.

Ūkio banko – tuomet šešto pagal dydį šalyje – veikla buvo sustabdyta 2013 metų vasario 12 dieną, o vasario 18-ą jis buvo pripažintas nemokiu ir jo licencija buvo anuliuota.

Vėliau „geroji“ banko turto dalis buvo perduota Šiaulių bankui, o dėl „blogosios“ turto dalies netrukus turėtų būti paskelbtas bankrotas. V.Romanovas valdė 65 proc. Ūkio banko akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų