REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Alė Sima

Medikai skambina pavojaus varpais: Lietuvoje registruojama daugiausia vaistams atsparios tuberkuliozės atvejų, o tai reiškia, kad užsikrėtus mus gali išbelbėti nebent geras imunitetas, nes vaistų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Platina benamiai

Pasaulio sveikatos organizacija Lietuvą priskiria vienai iš 27 pasaulio valstybių, kuriose daugiausia žmonių serga vaistams atsparia tuberkulioze. Kas trečias susirgęs tuberkulioze žmogus yra bedarbis, piktnaudžiauja alkoholiu ir reguliariai pažeidinėja gydymo režimą. Šie ligoniai platina atsparią vaistams tuberkuliozę. 2012 m. tuberkulioze mūsų šalyje sirgo 4 771 žmogus.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos Europos Sąjungos reikalų ir tarptautinių ryšių skyriaus vedėjas, pulmonologas dr. Kęstutis Miškinis teigė, kad vaistams atspari tuberkuliozė susiformavo dėl nepakankamo dėmesio šiai problemai. Todėl dabar atsparią vaistams ligą gydyti kainuoja maždaug tūkstantį kartų brangiau nei paprastą: kasmet žmonėms, sergantiems tokia tuberkulioze, gydyti išleidžiama apie 50 mln. litų. Deja, neretai medikų pastangos lieka bevaisės.

REKLAMA
REKLAMA

Blogiausia tai, kad šiuo metu Lietuvoje nėra teisės aktų, kurie leistų griežtai kontroliuoti, ar ligonis laikosi jam nustatyto gydymo režimo, o įsigyti vaistų turi pats žmogus. K.Miškinis mano, kad gydymo rezultatai būtų kitokie, jei socialinės rizikos žmonės privalėtų ateiti vaistų į gydymo įstaigas. Beje, prieš keliolika metų sostinės Žolyno gatvėje buvusios tuberkuliozės ligoninės administracija tokius žmonės priviliodavo gydytis, kasdien juos pamaitindama. Kurioziškai skamba ir tai, kad ilgą laiką Lietuvoje trūko vaistų nuo pavojingos ligos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima nepastebėti

„Iš pradžių tuberkuliozė nesukelia akivaizdžių sveikatos sutrikimų. Žmogui nieko neskauda, tik šiek tiek silpna, šiek tiek pakyla temperatūra, ir tik tuomet, kai liga pažeidžia plaučius, prasideda kosulys“, – pasakojo K.Miškinis. Labai svarbu, kad žmonės, kurie prastai jaučiasi ir kosi daugiau kaip dvi savaites ir jiems įprasti vaistai nepadeda, kreiptųsi į gydytojus. Mat sergantis žmogus gali labai lengvai užkrėsti kitus: juk visi žmonės eina į parduotuves, važinėja viešuoju transportu, naudojasi liftais. Beje, liftuose užsikrėsti lengviausia.

REKLAMA

„Kuo mažesnė patalpa, tuo daugiau ten gali būti ligos sukėlėjų ir tuo ilgiau jie ten gali išlikti. Tokioje patalpoje galima užsikrėsti labai greitai, ypač vaikams, – aiškino specialistas. – Todėl girdėdami nuolat kosinčius artimuosius, pažįstamus, kaimynus, turėtumėte juos paskatinti kreiptis į gydytojus. Tyrimas, kurį atliekant nustatoma tuberkuliozė, yra paprastas ir pigus.“

Įprasta tuberkuliozė gydoma apie šešis, kartais – aštuonis mėnesius. 85 proc. žmonių pavyksta išgyti, 5 proc. miršta, o dar 5 proc. liga tampa lėtinė. Vaistams atspari tuberkuliozė gydoma net penkerius metus vaistų deriniais, nuo jų ligoniams būna bloga, nes šalutinis jų poveikis nemažas. Tačiau būna atvejų, kai gydymas nepadeda.

REKLAMA

Ne viena infekcija

Asmenys, kuriems pirmą kartą nustatoma tuberkuliozė, ligos atkrytis ar gydymo nesėkmė, tiriami ir dėl ŽIV infekcijos. Užpernai dėl ŽIV patikrinta 83,7 proc. visų naujai tuberkulioze susirgusių žmonių, pernai – 56,3 proc. Nustatyta, kad tuberkulioze susirgo pusė ŽIV užsikrėtusių asmenų. Prieš porą metų tokių žmonių buvo mažiau – apie trečdalį.

„Tuberkuliozė ir ŽIV infekcija yra glaudžiai susijusios. ŽIV didina tuberkuliozės atkryčių riziką. Jei ŽIV užsikrėtęs žmogus suserga tuberkulioze, suaktyvėja ir ŽIV dauginimasis, infekcija greičiau progresuoja. Neretai tuberkuliozė būna ŽIV infekuotų asmenų mirties priežastis“, – sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. Saulius Čaplinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar reikia gydyti priverstinai?

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis sakė, kad visuomenė pagrįstai piktinasi, jog tuberkuliozę platinantys žmonęs neizoliuojami. Tačiau tam reikia įstatymų. Beje, Seimo narys Linas Balsys užregistravo įstatymo projektą, kuris suteiktų galimybę priverstinai hospitalizuoti asmenis, kurie serga pavojinga, vaistams atsparia tuberkuliozės forma bei sukelia pavojų šia liga užsikrėsti aplinkiniams.

O V.Andriukaitis mano, kad būtinos ir socialinės priemonės: reikia dalyti vaistus, o su jais – ir maistą, kad šie žmonės turėtų motyvą ateiti gydytis. Savivaldybės turi būti įpareigotos, kad nustačius, jog žmogus yra užsikrėtęs, turi būti patikrinta ir visa šeima. Anot ministro, jau skirta lėšų šiai veiklai, bus deramasi su kitomis įstaigomis dėl nemokamo šių žmonių atvykimo ir socialinių lengvatų jiems.

REKLAMA

• Tuberkuliozė – viena iš labiausiai pasaulyje paplitusių infekcinių ligų, kurią sukelia bakterija, vadinama tuberkuliozės lazdele. • 2012 m. 53 Europos šalyse tuberkulioze susirgo maždaug 353 tūkst. žmonių. • Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, trečdalis pasaulio gyventojų yra užsikrėtę tuberkuliozės mikobakterijomis. • Kasmet tuberkulioze suserga apie 8,8 mln. pasaulio gyventojų, o apie 1,5 mln. miršta.

Tuberkuliozės lazdelės dažniausiai pažeidžia plaučius. Tačiau gali pažeisti ir kaulus, smegenis, inkstus, kitus organus. Ligai būdingas silpnumas, nuovargis, svorio mažėjimas, naktinis prakaitavimas, nedidelis karščiavimas vakarais (37,2–37,5 ºC), sausas kosulys. Jei negydoma, šie požymiai stiprėja, gali prasidėti skrepliavimas su krauju, pažeidžiami ir kiti organai. Specifinio, tik tuberkuliozei būdingo, simptomo nėra, tačiau užsitęsus kosuliui ilgiau nei 2–3 savaites tikslinga pasikonsultuoti su gydytoju pulmonologu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų