REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Kijevo vyriausybė vykdys savo suplanuotas nepopuliarias ekonominio diržų veržimo priemones, kurios bus „nepriklausomybės kaina“, Rusijai didinant spaudimą Ukrainai, įskaitant dujų pabranginimą, kuriuo siekiama destabilizuoti padėtį šalyje, nurodė premjeras Arsenijus Jaceniukas.

REKLAMA
REKLAMA

 

39 metų A.Jaceniukas buvo paskirtas laikinuoju premjeru praeitą mėnesį, kai promaskvietiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius ir jo vyriausybė buvo nuversti per vadinamuosius Maidano protestus.

REKLAMA

Duodamas interviu naujienų agentūrai „Reuters“, jis pripažino, kad „dabartinio Rusijos spaudimo sąlygomis“ Kijevui būtų labai sunku pasiekti, kad Maskva atsisakytų savo sprendimo aneksuoti Krymą.

A.Jaceniukas pridūrė, kad šį žingsnį jis laiko „tarptautiniu nusikaltimu“ ir kad Ukraina niekada nepripažins Rusijos įvykdyto Juodosios jūros pusiasalio užgrobimo mainais į galimybę atkurti gerus santykius.

„Noriu pasakyti visiškai aiškiai: mes niekada nepripažinsime Krymo aneksijos ... Ateis laikas, kai Ukraina susigrąžins Krymo kontrolę“, – sakė jis, kalbėdamas angliškai.

REKLAMA
REKLAMA

A.Jaceniukas yra save pavadinęs kamikadzių vyriausybės lyderiu, pasmerktu priiminėti nepopuliarius, tačiau būtinus sprendimus.

Tačiau premjeras tikino, kad Ukraina laikysis tų priemonių, įskaitant planus nuo gegužės 1-osios dvigubai pabranginti dujas buitiniams vartotojams ir nurėžti valstybines pensijas bei atlyginimus. Ukrainai taip pat gresia 3 proc. recesija ir dviženklė infliacija.

Jis pažymėjo, kad Tarptautinio valiutos fondo (TVF) planai paskolinti Kijevui 14–18 mlrd. JAV dolerių mainais į griežtas ekonominės reformas būtų „milžiniškas žingsnis į priekį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atgausime užsienio investuotojų pasitikėjimą. Tai yra Ukrainos kelio planas“, – pridūrė jis.

Kijevo vyriausybė nurodė, kad be TVF palaikomų taupymo priemonių šalies ekonomikai šiais metais grėstų susitraukimas net 10 procentų.

A.Jaceniukas, buvęs ekonomikos ministras, teisininkas ir ekonomistas, neretai apibūdinamas kaip per daug atitolęs nuo eilinių žmonių ir per daug intelektualus, kad pretenduotų į aukštą valdžios postą Ukrainoje.

2012-ųjų gruodį viename interviu laikraščiui „Kyiv Post“ jis sakė, jog taip yra, nes „esu plikas ir nešioju akinius“.

REKLAMA

Kaip ir daugumai buvusios opozicijos lyderių, A.Jaceniukui sunkiai sekėsi užmegzti ryšį su tūkstančiais piktų ukrainiečių, užtvindžiusių Kijevo Nepriklausomybės aikštę, vadinamąjį Maidaną, kuris buvo tris mėnesius vykusių protestų, galiausiai išvertusių iš prezidento posto V.Janukovyčių, epicentras.

Tačiau A.Jaceniukas stengiasi gerinti savo įvaizdį namuose, ypač daug dėmesio skirdamas pastangoms palenkti į savo pusę Ukrainos rusakalbius, daugiausia gyvenančius šalies rytuose ir pietuose.

Jų jaučiamas priešiškumas naujosios valdžios atžvilgiu yra palanki dirva rusų jėgoms kurstyti neramumus prieš Kijevo vyriausybę.

REKLAMA

Apžvalgininkai taip pat sako, kad praėjusį mėnesį per vizitus Vašingtone ir Briuselyje jis padarė įspūdį Vakarų lyderiams savo įžvalga.

Paklaustas, kokią paramą iš Vakarų gauna Kijevas sprendžiant santykių su Rusija klausimą po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos, A.Jaceniukas atsakė: „Ar pasaulis pasirengęs Trečiajam pasauliniam karui? Esu absoliučiai tikras, kad ne.“

Premjeras sakė, kad nors Vakarų sankcijos Rusijai, kurios apsiribojo tiksliniais kelionių ir finansiniais suvaržymais grupei asmenų ir keliems verslo subjektams, yra suprantamos, jos leido Rusijai imtis didesnio spaudimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai pasireiškė prekybiniu spaudimu bei neramumų kurstymu tarp rusakalbių šalies gyventojų siekiant destabilizuoti ir sužlugdyti centrinę vyriausybę.

Komentuodamas ketvirtadienį Maskvos paskelbtą sprendimą antrą kartą per savaitę padidinti Ukrainai tiekiamų gamtinių dujų kainą, A.Jaceniukas sakė: „Nėra jokių kitokių priežasčių Rusijai didinti dujų kainą Ukrainai - tik politinės.“

„Manome, kad Rusija eis dar toliau kalbant apie spaudimą dujų sektoriuje, įskaitant dujų tiekimo Ukrainai apribojimą, - sakė jis. - Jie spaudžia, spaudžia, spaudžia“.

REKLAMA

Pasak premjero, Maskvos žinios rusakalbiams Ukrainos gyventojams potekstė yra ta, kad Rusijoje jie turės geresnes gyvenimo sąlygas, gaus didesnes algas bei didesnes pensijas ir nebus priversti veržtis diržų, kaip to prašo dabartinė vyriausybė Kijeve.

„Jie sako: jei atvažiuosite į Rusiją, būsite laimingi, šypsositės ir negyvensite Vakarų pragare“, - sakė A.Jaceniukas.

„Jie (rusai) siekia kompensacijos (už Vakarų sankcijas). Tačiau mes galime sumokėti nepriklausomybės kainą“, - sakė jis ir pridūrė, jog tam reikalinga Vakarų finansinė pagalba.

REKLAMA

Pasak A.Jaceniuko, Krymo aneksavimas yra tik dalis didesnio Rusijos prezidento Vladimiro Putino plano susigrąžinti tų šalių, kurios Sovietų Sąjungos laikais buvo visiškai pavaldžios Maskvai, kontrolę.

A.Jaceniukas sakė, kad Krymo atplėšimas, taip pat 2008-aisiais vykęs Rusijos karas su kita buvusia sovietine valstybe Gruzija, yra to plano dalys.

Jis priminė 2005 metais V.Putino pasakytus žodžius, kad Sovietų Sąjungos griūtis buvo didžiausia praėjusio amžiaus geopolitinė katastrofa.

“Aš sakau: „Didžiausia šio amžiaus katastrofa būtų Sovietų Sąjungos atkūrimas. Tokia yra jo idėja. Tai jo tikslas“, - sakė Ukrainos premjeras.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų