REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinės nevyriausybinės organizacijos, tiriančios įvairaus pobūdžio korupciją, „Transparency International“ Europos Sąjungos (ES) biuras teigiamai įvertino Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos veiksmus srityse, kurios buvo išskirtos kaip pačios svarbiausios mažinant korupcijos rizikas visose ES šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

„Transparency International“ atstovai teigiamai atsiliepė apie Lietuvos pastangas svarstant pasiūlymus dėl Europos prokuratūros įkūrimo praėjusių metų antrą pusmetį Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai. Kaip teigiama ataskaitoje, Europos prokuratūros steigimo klausimas buvo vienas didžiausių prioritetų baudžiamosios teisės srityje Lietuvos pirmininkavimo metu.

REKLAMA

„Transparency International“ ataskaitoje cituojamas teisingumo ministras Juozas Bernatonis, įvardijęs Europos prokuratūros steigimo tikslą kaip ES mokesčių mokėtojų pinigų apsaugą.

„Dėl žalos, padarytos šiais nusikaltimais, ES kasmet praranda šimtus milijonų eurų. Šie nusikaltimai dėl ribotų nacionalinių teisėsaugos institucijų išteklių ne visada yra tiriami. Sukčiai už ES biudžetui padarytus nusikaltimus kartais lieka nenubausti, ypač jei toks nusikaltimas padarytas keliose valstybėse. Todėl būtina užtikrinti, kad ES mokesčių mokėtojų pinigai būtų apsaugoti kuo efektyviau“, – apie pasiūlymą steigti Europos prokuratūrą sakė J. Bernatonis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiūlymą įsteigti Europos prokuratūrą Europos Komisija pateikė 2013 m. liepos 17 d. Naujai steigiamos Europos prokuratūros kompetencijai priklausytų nusikaltimų ES biudžetui tyrimas, jų vykdytojų ir bendrininkų baudžiamasis persekiojimas bei kaltinimo palaikymas nacionaliniuose teismuose. Šie pasiūlymai buvo pateikti ir glaustai aptarti 2013 m. spalio 7 d. Tarybos posėdyje.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad pernai rugsėjo 16-17 d. Vilniuje vyko tarptautinė konferencija „Europos prokuratūra: konstruktyvus teisinės struktūros kūrimas“, skirta neformaliai apžvelgti pasiūlymo dėl Europos prokuratūros steigimo turinį, pasidalinti idėjomis dėl pasiūlytos teisinės Europos prokuratūros struktūros tarp ekspertų iš ES valstybių narių ir ES institucijų bei agentūrų.

Šiuo metu pasiūlymas dėl Europos prokuratūros steigimo svarstomas Graikijoje, kuri šių metų pirmąjį pusmetį pirmininkauja ES Tarybai.

Pažymėtina, kad kasmet ES biudžetas praranda apie 280 mln. eurų (apie 1 milijardą litų) dėl ES finansiniams interesams kenkiančių sukčiavimo nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų