REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors per ką tik pasibaigusį kovą įmonių turto areštų buvo tik šiek tiek mažiau nei vasarį, o pernai metų kovo rezultatas buvo netgi viršytas, areštuoto turto suma lyginant su pernai kovu krito nuo 135 mln. Lt iki 88 mln. Lt. Trigubai padaugėjo turto areštų didžiosioms įmonėms. Į tokias tendencijas, įvertinę Turto areštų registro informaciją, atkreipia dėmesį įmonių rizikos vertinimu užsiimančios UAB Creditreform Lietuva specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

„Sušilę orai ir ne už kalnų prasidedantis sezonas, atrodo, kol kas neįkvėpė daugiau optimizmo verslui, o laukiantys apmokėjimo nedemonstravo pakantumo net ir nedaug įsiskolinusiems verslo partneriams, - sako UAB Creditreform Lietuva kredito analitikė Viktorija Puikutė, - Areštų užfiksuota daugiau nei pernai kovą. Bet areštuojamo turto sumos susmulkėjo. Kovo mėn. vidutinė arešto suma vienai šią sankciją patyrusiai įmonei sudarė kiek daugiau nei 98 tūkst. litų Pernai tuo pat metu arešto suma siekė beveik 159 tūkst. litų. Tiesa, areštų, tenkančių vienai įmonei skaičius liko tas pats kaip ir pernai kovą - 1,36. O įmonių su areštais per šių ir pernai metų pirmą ketvirtį padaugėjo nuo 2192 iki 2310.“

REKLAMA

Išliko ir tendencija, kad turto valdymo apribojimai itin dažnai paliečia smulkiąsias įmones, įdarbinusias ne daugiau 9 darbuotojų. Ir kovą areštuoto jų turto suma sudarė daugiau nei pusę visų per praėjusį mėnesį įregistruotų areštų. Tiesa, tokių įmonių turto areštuota 14 mln. litų mažiau nei vasarį, o lyginant su pernai kovu – mažiau nei dvigubai, tačiau net iki 13 mln. litų išaugo didžiųjų įmonių (250 ir daugiau darbuotojų) suvaržyto naudoti turto suma. Tuo metu kai šių metų sausį ir vasarį buvo areštuota stambiųjų turto tik už atitinkamai 117 ir 89 tūkst. litų. Kovą stambioms įmonėms buvo pritaikyta 12 turto areštų, o tuo pat metu pernai – 4.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiają dalį iš 899 patyrusiųjų areštus kovą sudarė įmonės, veikiančios statybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos ir transporto sektoriuose. Bet jei lyginsime su ankstesniais šių metų mėnesiais, areštų skaičius šoktelėjo tik pas statybininkus, o labiausiai krito pas didmenininkus. Areštų skaičius išaugo ir pas apdirbamosios pramonės įmones.

Iš didžiųjų miestų, įmonių su turto areštais per mėnesį sumažėjo Vilniuje (nuo 355 iki 342), Kaune (128 iki 107), Panevėžyje (28 iki 17). Likusiuose didmiesčiuose įmonių su turto areštais padaugėjo: Šiauliuose nuo 37 iki 41, Klaipėdoje nuo 100 iki 121.

Analizei panaudoti Areštų registro, kurį valdo Centrinė hipotekos įstaiga, bei UAB Creditreform Lietuva duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų