REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 27 dieną Kauno Verslo tarybos nariai pateikė rekomendacijas miesto vadovams kaip iš esmės pertvarkyti savivaldybei pavaldžių įmonių valdybų sudarymą. Siūloma atsisakyti nusistovėjusios tvarkos, kai įmonės yra padalijamos partijoms, kurios miesto taryboje sudaro valdančiąją koaliciją. Visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ nariai pritaria šiai pozicijai, tačiau miesto vadovus ragina spręsti ir kitas ne mažiau žalingas savivaldybės įmonių valdymo problemas.

REKLAMA
REKLAMA

„Savivaldybės įmonėms vadovauja tie, kurie neturi supratimo apie verslą, nes kaip žinia, partijos skiria įmonių valdybos narius ne pagal kompetenciją, o pagal lojalumą. Panašu, kad tokia dešimtmečius besitęsianti praktika miesto vadovus tenkina ir toliau. Šios politizuotos vadybos rezultatai visiems žinomi ir viešai aptarti, tai: kyšininkavimo skandalai, neskaidrūs viešieji pirkimai ir be realaus ekonominio pagrindo brangstančios komunalinės paslaugos kauniečiams“,- teigė „Vieningo Kauno“ frakcijos atstovas Visvaldas Matijošaitis.

REKLAMA

Tarybos narys pateikė ir kasmet be pagrindo brangstančių komunalinių paslaugų pavyzdžius: 2012 metais beveik penktadaliu brango miestiečiams tiekiamas vanduo, o 2013 metais maždaug ketvirtadaliu šoktelėjo šiukšlių išvežimo kaina.

Be to, V. Matijošaitis pastebi, kad savivaldybės vadovai įmonėms nenustato konkrečių tikslų, todėl įmonės vengia siekti plėtros, mažinti sąnaudas ir piginti paslaugas miestiečiams.

„Natūralu, kad norint pasiekti įmonių teigiamus rezultatus, reikia nustatyti jų veiklos kryptį. Mano nuomone, meras neturi supratimo apie verslo kūrimą. Jis neįvardina bendrovėms nei siekiamų rezultatų, nei iškelia konkrečius tikslus. Liūdna, kad Kauno savivaldybės įmonės - tarsi jūroje plūduriuojančios valtys, kurių tikslas viso labo – ieškoti būdų kaip neapvirsti“,- sakė V. Matijošaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno miesto tarybos Biudžeto ir finansų komiteto nario Tomo Bagdonavičiaus teigimu, galima su šypsena sutikti kiekvieną mero pasižadėjimą depolitizuoti savivaldybės įmones. Jis primena, kad visų frakcijų įsipareigojimas Verslo tarybai neskirstyti įmonių partijoms jau buvo duotas praėjusių metų lapkritį. Tačiau šių pasižadėjimų įgyvendinimas išsigimė: miesto meras savivaldybės valdybas sudaro iš sau lojalių administracijos darbuotojų.

„Meras vengia į valdybas skirti žmones turinčius verslo vystymo, strateginio planavimo ir finansų valdymo kompetencijos. Valdybų sudarymas iš lojalių partijos administracijos darbuotojų, kaip tai atsitiko su „Kauno vandenimis“, dar labiau politizuoja įmonių valdymą. Gal meras ketina savivaldybės įmones paversti biudžetinėmis įstaigomis? Įstaigomis, kurios ir toliau finansiškai tarnaus miesto vadovams prieš rinkimus ir kuriose dirbs partijų bičiuliai“,- retoriškai klausia „Vieningo Kauno“ narys T. Bagdonavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

T. Bagdonavičius taip pat kritiškai įvertina ir mero siekį visoms savivaldybės įmonėms įsteigi stebėtojų tarybas. Tarybos nario nuomone, daugiapakopė valdymo struktūra blogos situacijos nepakeis. Svarbiausia į įmonių vadovus skirti savo sričių profesionalus.

„Pavyzdžiui, pats meras pasiskyrė save „Kauno energijos“ stebėtojų tarybos pirmininku. Tačiau ką jis gali nuveikti didelėje energetikos bendrovėje neturėdamas net verslo kūrimo pradmenų? Savivaldybės įmonių valdymo situaciją pavadinčiau - kompetencijos bankrotu, kurio viena iš priežasčių – partijos neturi specialistų, kurie galėtų profesionaliai valdyti įmones“,- sakė „Vieningo Kauno“ narys T. Bagdonavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų