REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Arnas Mazėtis, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį Seime skaitys savo penktąjį – paskutinį – metinį pranešimą. Šiemet metinis pranešimas bus perskaitytas anksčiau – prieš Prezidento rinkimų kampanijos pradžią.

REKLAMA
REKLAMA

Savo penktųjų – paskutinių kadencijos metų apžvalgoje, prezidentė D. Grybauskaitė išskiria ekonomiką ir energetiką. Pasak šalies vadovės, į Lietuvą jau šiemet atplauks mūsų energetinio savarankiškumo garantas – Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas.

REKLAMA

Viešai pateiktoje ataskaitoje taip pat pabrėžiama, kad jau 2015 metų pabaigoje elektrą Lietuva galės pirkti iš Skandinavijos šalių ir Lenkijos, kitąmet galutinai įsijungsime į „Nord Pool“ sistemą.

Prezidentė tvirtina, kad pavyko apriboti oligarchų ir monopolijų piktnaudžiavimą: „išardytas neskaidrus LEO darinys ir valstybei sugrąžinta turto už beveik 3 mlrd. litų“, užkirstas kelias monopoliui atliekų ir sąvartynų tvarkymo versle, neleista monopolizuoti biokuro rinkos ir kainų.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje teigiama, kad nuo 2009-ųjų Lietuvos ekonomikos augimas buvo vienas didžiausių Europos Sąjungoje, sumažėjo emigracijos mastai, Lietuva patenka į patraukliausių šalių pasaulyje pagal verslo aplinką dvidešimtuką.

Tarp ataskaitoje nurodomų svarbiausių D. Grybauskaitės darbų – kova su neteisėtu praturtėjimu. Tarp savo nuopelnų prezidentė mini ir įvestą teisėsaugos institucijų, teismų vadovų rotaciją.

Anot ataskaitos, proveržis įvyko ir tiriant rezonansines Sausio 13-osios, Medininkų bylas.

Per savo kadenciją prezidentė buvo išvykusi 1to20ties vizitų į užsienį. Veto teise prezidentė pasinaudojo Seimui grąžindama 38 įstatymus, pati parlamentui pateikė 60 įstatymų projektų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento metinius pranešimus numato Konstitucija. Tačiau pagrindiniame šalies įstatyme nėra numatyta, kada toks pranešimas turėtų būti skaitomas. Pernai šalies vadovė metinį pranešimą pristatė birželio 11-ąją.

D. Grybauskaitė prezidento pareigas eina nuo 2009 metų liepos. Dabartinė šalies vadovė siekia antros kadencijos. Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

Prezidentės D. Grybauskaitės metinį pranešimą tiesiogiai nuo 10 valandos transliuos LRT televizija ir LRT radijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų