REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asta Kažukauskienė, Joana Lapėnienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Klaipėdos apylinkės teismui perduota vienos iš didžiausių telefoninių sukčių gaujos byla. Gaujos pagrindą sudarė Alytaus pataisos namuose bausmes atlikinėję kaliniai. Pasak Klaipėdos prokurorų, sukčiams galėjo talkinti ir pataisos namuose dirbantys pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak prokurorų, sukčiavimą telefonu prieš trejus metus pradėjo 6 Alytaus pataisos namuose kalintys asmenys. Pasiskirstę vaidmenimis jie skambindavo Klaipėdos regiono gyventojams.

REKLAMA

Prisijungimo prie elektroninės bankininkystės kodus išviliodavo aiškindami, kad per nukentėjusiųjų sąskaitas plaunami pinigai, arba kad valstybė nori grąžinti permokėtus mokesčius ir panašiai.

Pinigai iš sąskaitų būdavo arba pavagiami, arba nukentėjusiųjų vardu būdavo imami greitieji kreditai. Per pusmetį taip apgauti 63 žmonės ir 8 kreditų bendrovės.

Išviliota daugiau nei 160 tūkstančių litų. Sukčiauti nuteistiesiems, pasak prokurorų, ypač padėjo tai, kad tarp jų buvo vienas, natūraliai kalbantis moterišku balsu. Didžiausią pelną iš taip pavogtų pinigų susisemdavo narkotikus Alytaus pataisos namuose platinę nuteistieji.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie nuteistieji, kurie skambindavo nukentėjusiesiems, prisistatydavo finansinių nusikaltimų tarnybos pareigūnais, policijos ar bankų atstovais. Jų pelnas – vienkartinės narkotinių medžiagų dozės“, – teigė Klaipėdos raj. Kriminalinės policijos skyriaus viršininkė Kristina Antanavičiūtė.

Pasak prokurorų, apklausiami Alytaus pataisos namuose kalintys asmenys esą neslėpė, kad narkotikai atkeliauja ne tik mėtant per tvorą, ar su į pasimatymus atvykstančiais artimaisiais.

„Dalis Alytaus pataisos namų pareigūnų ir patys perduoda tas narkotines medžiagas nuteistiesiems. Arba palieka tam tikrose vietose, kurios nuteistiesiems žinomos, ir iš ten jas pasiima“, – aiškino Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Romas Jasevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klesti ir nelegali prekyba mobiliaisiais telefonais, kita sukčiauti reikalinga įranga.

„Atliekant šitas nusikalstamas veikas buvo naudoti net 45 mobilieji telefonai, 85 SIM kortelės ir 4 USB interneto modemai būtent Alytaus pataisos namuose. [...] O su kompiuteriais situacija yra tokia, kad nuteistieji gali jais naudotis pagal bausmių vykdymo kodeksą, bet negali naudotis mobiliojo interneto modemais – bet, kaip matome, taisyklės yra pažeidžiamos gana lengvai“, – sakė R. Jasevičius.

Galimų pareigūnų korupcinių veikų atvejai šioje sukčiavimo byloje nebuvo tiriamos dėl itin didelės apimties – 25 įtariamųjų baudžiamąją bylą sudaro 90 tomų. Tačiau medžiagą prokurorai sako perdavę Generalinei prokuratūrai, Kalėjimų departamentui, kitoms kompetentingoms institucijoms įvertinti.

Be to prokurorai įspėja, kad, įvedant eurą, sukčiavimo atvejų, susijusių su valiutos keitimu tik daugės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų