REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aurelija Malakauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Finansų ministerija Seimui siūlo griežčiau reglamentuoti kreditų unijų veiklą. Tuo susirūpinta, kai per pastaruosius metus bankrutavo keturios kredito unijos, o penkerius metus jos dirbo nuostolingai.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų pradžioje žlugusi Vilniaus taupomoji kasa jau ketvirtoji bankrutavusi kredito unija per pastaruosius metus. Dar daugiau, skaičiuojama, kad per paskutinius penkerius metus daugelis kredito unijų dirbo nuostolingai ir bendrai jos patyrė daugiau nei šimtą milijonų litų nuostolių. Tad finansų ministerija Seimui siūlo griežčiau reglamentuoti kredito unijų veiklą.

REKLAMA

Parlamentarams siūloma padidinti minimalų nuosavą kredito unijų kapitalą, griežtinti jų investicijas į nekilnojamąjį turtą, įstatymu įteisinti , kad probleminės kredito unijos visą ar dalį turto ir įsipareigojimų privalo greitai perduoti kitai kredito įstaigai, įvesti rizikų vertinimo specialisto pareigybę.

Kredito unijos užima apie 3 procentus bankų rinkos dalies, tačiau jų veikla sparčiai plečiasi. Prieš kelias savaites Lietuvos Banko ekspertai parengė priemones, kaip stiprinti kredito unijas ir iš esmės reformuoti sistemą. Kreditų unijoms siūloma jungtis į kooperatinius bankus, kurių priežiūra būtų griežtesnė. Unijų pelningumą siūloma labiau sieti su veiklos rezultatais. Pavyzdžiui, vietoj dabartinių fiksuotų palūkanų siūlyti kintamos grąžos indėlius. Tačiau dėl šių siūlymų dar bus diskutuojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų