REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nėštumas yra vienas iš nuostabiausių potyrių kiekvienos moters gyvenime, tačiau jį neretai lydi ne tik pakylėtas vaikelio laukimas, bet ir daugybė baimių - ar mažylis gims sveikas, kaip jam seksis augti ir tobulėti, koks bus gimdymas. Visos žinome, kad kartais gimdymas visai nėra įmanomas, atsiranda komplikacijų, tad medikams tenka atlikti Cezario pjūvį. Kartais mamos sąmoningai pageidauja Cezario pjūvio bijodamos skausmo ar fiziologinių pakitimų...

REKLAMA
REKLAMA

Kada jis atliekamas?

Operacijos indikacijos gali būti skirstomos į absoliučiąsias ir sąlygines. Absoliučiosios – tai įvairios patologijos, keliančios realią grėsmę mažylio arba jo mamytės gyvybei, neleidžiančios pagimdyti natūraliai (pavyzdžiui, vaikas yra didelis, o motinos dubuo – per mažas; labai sunki vėlyva toksikozė; plyšta gimda; dėl mažojo dubens organų auglių; kai vaisiui labai trūksta deguonies).

REKLAMA

Sąlyginės – kai abejojama, kad natūralus gimdymas bus sėkmingas ir saugus (pavyzdžiui: gimdoma vyresniame amžiuje, sergama somatinėmis ligomis ir kt.).

Greitai, tačiau ne be pasekmių

Viena vertus, dėl atliktos operacijos vaikutis gimsta greičiau. Savaime suprantama, jis ir jo mamytė išvengia daug papildomo streso, tačiau, kaip teigia daugelis specialistų, Cezario pjūvio pasekmė yra ta, kad iš kūdikio atimama galimybė patirti tam tikrus fiziologinio pobūdžio įspūdžius ir potyrius, kurie jam būtini tolesniam visaverčiam vystymuisi. Kiti gi nesutinka ir tikina, kad natūralaus gimdymo metu vaikas tiesiog užmiega, ir šis procesas jam yra visiškai neskausmingas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagalba gamtai

Pagrindinis Cezario pjūvio operacijos privalumas yra tas, kad galima padėti moteriai ir vaikui tais atvejais, kai gamta yra bejėgė. Operacijos bijoti nereikia – kadangi medicina mūsų laikais yra toli pažengusi, toks gimdymas yra beveik 100 % saugus, o sunkių komplikacijų pasitaiko labai retai.

Dar vienas svarbus dalykas: gimdyvė dėl narkozės nejaučia jokio skausmo. Tarp operuojančių chirurgų yra ir anesteziologas-reanimatologas, tad pavojus minimalus.

Kuo ypatingi po Cezario pjūvio gimę vaikai?

Daugelis specialistų tikina, kad po Cezario pjūvio gimusiam mažyliui gali atsirasti daugiau įvairių problemų, pavyzdžiui: yra nustatyta, kad (lyginant su natūraliai gimusiais vaikučiais) daug didesnė tikimybė, jog išsivystys hiperaktyvumas ir dėmesio deficito sindromas, be to, po operacijos gimę kūdikėliai yra mažiau atsparūs kvėpavimo takų ligoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neigiamai paveikti naujagimį gali ir operacijos metu mamytei suleisti nuskausminamieji.

Kuo Cezario pjūvis baigiasi mamytei?

Kaip ir bet kurios kitos operacijos metu, yra tikimybė netekti daug kraujo. Jeigu gimdoma natūraliai, paprastai jo netenkama apie 250–300 ml, jeigu atliekamas pjūvis – dvigubai daugiau. Dėl šios priežasties gydytojas paprastai nusprendžia suleisti į veną specialių preparatų, gerinančių kraujo sudėtį.

Po operacijos mamytė dieną ar dvi praleidžia intensyviosios terapijos skyriuje. Keltis iš lovos ir žengti pirmuosius žingsnius galima maždaug po 6–8 valandų.

REKLAMA

Apie maitinimą krūtimi

Tai labai svarbi tema, apie ją reikia pakalbėti atskirai. Dar visai neseniai po Cezario pjūvio gimusius vaikučius paprastai maitindavo tik mišinukais. Dabar situacija keičiasi. Jeigu operacija buvo planuota ir nėščiajai taikyta epidūrinė nejautra, naujai iškepta mamytė iš karto gali glausti kūdikį prie krūtinės ir maitinti pati.

Natūralus maitinimas naudingas jums abiems: jis gerina laktaciją, padeda susitraukti gimdai, yra būtinas gerai psichologinei mamytės savijautai, ir, žinoma, mažylio sveikatai. Kad ir ką sakytų gamintojai, jokie mišinukai mamos pieno neatstos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų