REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje surengtas naujos sporto šakos Lietuvoje – padelio teniso – pristatymas. Šių metų sausį įkurtos Lietuvos padelio teniso federacijos (LPF) atstovai tikisi, kad lietuviai vis labiau domėsis šia teniso atmaina.

REKLAMA
REKLAMA

40 metų tradicijos

Padelio tenisas yra teniso ir sieninio teniso (skvošo) derinys, žaidžiamas poromis su iš stiklo pluošto pagaminta bestyge rakete ir kamuoliuku, panašiu į lauko teniso kamuoliuką. Padelio aikštelė, kurios išmatavimai – 20x10 m, aptverta tvora, kurios galinės sienos dalys yra iš grūdinto stiklo ar betono, o šoninės – iš vielos tinklo. Šio žaidimo taisyklės panašios į teniso, tačiau taip pat leidžiama grąžinti kamuoliuką, mušant jį nuo sienos. Padelio teniso istorijos pradžia – 1974 m., o 1991 m. Madride (Ispanijoje) įkurta Tarptautinė padelio teniso federacija. Kai kuriuose Ispanijos regionuose padelio tenisas populiarumu mažai atsilieka nuo futbolo.

REKLAMA

„Baigęs sportininko karjerą, susipažinau su padelio tenisu ir jį pamėgau. Tai – azartiškas ir dinamiškas sportas, kuriam nereikia specialaus fizinio pasirengimo, todėl žaisti šį žaidimą gali visi. Norime plėtoti šią sporto šaką, sudominti kuo daugiau žmonių“, – kalbėjo LPF prezidentas, buvęs penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis. Pernai Dubingiuose įrengtos pirmosios padelio teniso aikštelės Lietuvoje. Pasak LPF vykdančiojo direktoriaus Arvydo Šutavičiaus, šiemet planuojama įrengti dar 16–18 aikštelių Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Druskininkuose, Molėtuose ir Neringoje.

REKLAMA
REKLAMA

Žaidžia lyg su keptuvėmis

Taškai padelio tenise skaičiuojami kitaip nei lauko ar stalo tenise. Padavimas šioje sporto šakoje yra daug mažiau reikšmingas, nes prieš paduodant kamuoliuką jis pirma turi atsimušti nuo paviršiaus ir tik tada turi būti smūgiuojamas. Smūgis turi būti atliekamas žemiau juosmens lygio, todėl padavimo smūgis negali būti stiprus. Taip pat galima naudotis ir sienomis.

Padelio teniso žaidėjai kamuoliuką labiau stumia, nes užsimoti stipriam smūgiui paprasčiausiai neužtenka laiko. Šiame žaidime taip pat galima kamuoliuką atmušti ir jam atsitrenkus į sieną. „Šio sporto pavadinimas gana keistas. „Padel“, išvertus iš ispanų kalbos, reiškia „irklas“, bet galime kalbėti ir apie keptuves“, – juokavo Padelio federacijos viceprezidentas, buvęs krepšininkas Šarūnas Marčiulionis. Jis teigė, kad federacijos atstovai aiškinosi su kalbininkais ir gavo leidimą vartoti šį pavadinimą. Dabar padelio tenisą galima žaisti Dubingiuose esančioje Š.Marčiulionio sodyboje, tačiau LPF prezidentas Alvydas Šutavičius teigė, kad per šiuos metus ketinama įrengti apie 18 kortų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ambicingi planai

„Man paskambino toks Šarūnas ir storu balsu pasakė: „Atvažiuok, pažaisi padelį.“ „Ką?“ – perklausiau ir išgirdau nieko nepaaiškinantį atsakymą. „Na, padelį, žodžiu, atvažiuok“, – apie pirmą pažintį su padelio tenisu pasakojo aktorius Ramūnas Rudokas. „Kai atvykau pas Š.Marčiulionį į sodybą, jis mane lyg ir vedė į teniso kortus, tačiau pasuko į kitus, davė keistą raketę ir paaiškino naujo žaidimo taisykles. Iš pradžių nelabai ką ir supratau, tačiau po keliolikos žaidimo minučių jau tapau šio sporto entuziastu“, – pasakojo R.Rudokas.

REKLAMA

LPF nariai puoselėja ambicingus planus, kuriuos įgyvendinti turėtų padėti šios sporto šakos profesionalai. „Pasikvietėme mums padėti buvusį Ispanijos padelio federacijos prezidentą, daugkartinį Ispanijos ir Katalonijos čempioną, Prancūzijos rinktinės kapitoną Rafaelį Lozaną. Jis bus ir Lietuvos padelio rinktinės treneris. Viliamės, kad po poros olimpiadų Lietuvos padelio teniso rinktinė jau dalyvaus vasaros žaidynėse“, – apie ateities planus kalbėjo Š.Marčiulionis.

Marius Eidukonis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų