REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Vyriausybėje atnaujintas valstybės finansų kontrolės ir institucijų priemonių planas kovai su šešėline ekonomika. Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius taip pat supažindintas su 2013 m. pasiektais rezultatais kovoje su šešėline ekonomika.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vyriausybės vadovo, teisėsaugos ir kontrolės institucijų rezultatai gerėja, tačiau būtina ir toliau tobulinti įstatyminę bazę, kad galėtume užkirsti kelią pažeidimams. Atliekant akcizinių prekių kontrabandos ir nelegalios prekių apyvartos kontrolę 2013 metais iš nelegalios apyvartos išimta 190,5 mln. vnt. cigarečių (3 proc. daugiau nei 2012 m.), 19 proc. daugiau alkoholinių gėrimų ir 3 proc. daugiau nelegalių naftos produktų. Atliekant mokestinės kontrolės priemones papildomai priskaičiuota 337 mln. litų, pradėti 419 ikiteisminių tyrimų, susijusių su šešėline ekonomika. Vykdant nelegalaus darbo kontrolę 2013 m. nustatyti 3267 neteisėtai dirbę asmenys.

REKLAMA

„Siekiant mažinti šešėlinę ekonomiką, didinti kontrolės efektyvumą, finansinių operacijų skaidrumą Vyriausybė jau pasiūlė įteisinti atsiskaitymo grynaisiais pinigais apribojimą (10 tūkst. litų). Projektai pateikti Seimui. Mažinamos prielaidos sukčiavimui pasinaudojant atidėto mokėjimo už akcizines prekes režimu. Seimui pateikti projektai, kuriais siūloma įtvirtinti draudimą fiziniams asmenims įsigyti kontrabandinius bei nepažymėtus banderolėmis alkoholinius gėrimus ir tabako gaminius. Taip pat pateiktas projektas, kuriuo didinama atsakomybė už kontrabandą ir su ja susijusius pažeidimus“, – sako Ministras Pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Premjero teigimu, įgyvendinami ir kiti sprendimai, tačiau jie reikalauja kruopštesnės analizės ir diskusijų, pavyzdžiui, tarptautinių vežimų licencijos naikinimas arba stabdymas įmonėms, kurių transporto priemonėmis kurios buvo specialiai tam parengtos, buvo stambaus masto kontrabanda ar turgaviečių administracijos atsakomybės didinimo klausimas, kurio sprendimas pavestas Teisingumo ir Ūkio ministerijoms.

Atnaujintame 2014 m. kovos su šešėliu plane pateiktomis priemonėmis bus siekiama užkirsti kelią akcizais neapmokestintų gaminių patekimui ir apyvartai vidaus rinkoje, mažinti šešėlinę prekių ir paslaugų apyvartą, gerinti mokesčių administravimą, plėtojant pažangių techninių priemonių taikymą, mažinti sukčiavimo, susijusio su PVM ir pelno mokesčio vengimo mastą, taikyti prevencijos ir kontrolės priemones, siekiant mažinti šešėlinės ekonomikos reiškinių, susijusių su darbo užmokesčio mokėjimu „vokeliuose“ ir nelegaliu darbu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų