REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas penktadienį turėtų pateikti išaiškinimą, ar sprendimus dėl per krizę sumažintų pensijų kompensavimo tvarkos gali priimti tik Seimas, ar dėl to sprendimus gali priimti ir teismai, jei į juos kreiptųsi dalies pensijų negavę gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Prašymą išaiškinti Konstitucinio Teismo 2012 metų vasario 6 dienos nutarimo nuostatas, susijusias su sumažintų pensijų kompensavimu, teismui pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

REKLAMA

Ji taip pat prašo išaiškinti, ar, nustatant pagrindinius pensijų kompensavimo elementus, pensijų nepriemokų grąžinimas gali būti atidėtas ir išdėstytas per tam tikrą laikotarpį, siekiant užtikrinti asmenų teisėtų lūkesčių apsaugą ir kartu dar labiau nepabloginti esamos finansinės padėties.

Konstitucinis Teismas taip pat gali priimti sprendimą atsisakyti tenkinti ministerijos prašymą ir savo nutarimo nuostatų papildomai neaiškinti.

REKLAMA
REKLAMA

2012-ųjų vasarį Konstitucinis Teismas konstatavo, kad 2009 metų pabaigoje priimti teisės aktai, kuriais pensijos dirbantiems gyventojams buvo sumažintos daugiau nei nedirbantiems, prieštarauja Konstitucijai, nes įstatymuose numatytas pensijų sumažinimo neproporcingumas neatitinka pagrindinio šalies įstatymo.

Taip pat prieštaraujančiomis Konstitucijai pripažintos įstatymo pataisos, kuriomis buvo apribotos pirmo ir antro laipsnio valstybinės pensijos, taip pat valstybinės pensijos nukentėjusiems asmenims, pareigūnams ir kariams, mokslininkams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas tuomet pažymėjo, kad valstybėje susidarius ypatingai situacijai, kai dėl itin sunkios ekonominės, finansinės padėties neįmanoma sukaupti tiek lėšų, kiek yra būtina pensijoms mokėti, paskirtos ir mokamos pensijos gali būti mažinamos, tačiau tai darant privalu paisyti konstitucinių lygiateisiškumo bei proporcingumo principų ir nustatyti tolygų, nediskriminacinį pensijų mažinimo mastą.

Sumažintos pensijos gali būti mokamos tik laikinai, numačius dėl pensijų sumažinimo susidariusių praradimų kompensavimo mechanizmą.

REKLAMA

Valdančioji koalicija šiuo metu skaičiuoja, kad pensijų kompensavimui reikės apie 443 mln. litų. Šiemet būtų išmokėta 20 proc. neišmokėtos pensijos, o 2015-2016 metais - po 40 proc., mokant kas ketvirtį. Tokiam pensijų kompensavimo darbo grupės siūlymui dar turės pritarti valdančiųjų Politinė taryba, o veliau - Vyriausybė ir Seimas.

Pensijos bus kompensuotos maždaug 450 tūkst. gyventojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų