REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Natalija KONDROTIENĖ

Penktadienio naktį Karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparnis kilo iš Respublikinės Šiaulių ligoninės – skubėta pergabenti donoro organus. Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų transplantacijos centras pasiektas šiek tiek daugiau nei per valandą.

REKLAMA
REKLAMA

Galimybė suteikta 7 žmonėms

Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Asta Kubilienė patvirtino, kad šis donoro organų gabenimo atvejis buvo ypatingas ir retas – atsirado donorystei tinkamų organų.

REKLAMA

„Nuoširdi užuojauta ir padėka donoro artimiesiems. Šį kartą galimybė pasveikti suteikta 7 ligoniams, – sakė A. Kubilienė. – Iš pradžių buvo nutarta leistis Vilniaus oro uoste, tačiau atskridus iki sostinės, įgulos vadas kapitonas Laimis Aleknavičius nusprendė leistis prie ligoninės – 21.20 minučių nusileido Santariškių transporto žiede“.

Direktorės teigimu, šią savaitę tai – antras kartas, kai donorystės procesą sunkino ypač blogos oro sąlygos – dėl snygio ir rūko pervežti donorinius organus buvo sudėtinga, ypač donorinę širdį – kai ji kitoje krūtinėje turi priglusti greičiau nei per 5 valandas.

REKLAMA
REKLAMA

Donorystės koordinatoriams tenka dirbti ekstremaliomis sąlygomis: jie koordinuoja chirurgų brigadas, pasirūpina laboratoriniais tyrimais, atlieka pirminį donoro-recipiento poros parinkimą, numato būdus, kaip galima organus pervežti.

Skubiam pergabenimui – Karinės oro pajėgos

Penktadienio naktį apie tai, kad reikalinga skubi pagalba transportuojant donoro organus, pranešta Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnio Mi-8 įgulai.

Antrajame paieškos ir gelbėjimo poste, Fredoje, Kaune, budėjęs sraigtasparnis buvo pasiųstas į Šiaulius paimti medikų transplantologų grupės su donoro organu. Apie 20 valandą sraigtasparnis pakilo iš Šiaulių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparniai visą parą ir visus metus budi paieškos ir gelbėjimo postuose Nemirsetoje ir Fredoje ir yra pasiruošę nedelsiant suteikti pagalbą Lietuvos žmonėms teikiant įvairią pagalbą: gesinant gaisrus, pergabenant ligonius, donorų organus, gelbstint skęstančius, ieškant pasiklydusius žmones.

Nuo 1994 metų, kai kariuomenei buvo pavesta valstybinė paieškos ir gelbėjimo funkcija, kariniai sraigtasparniai 46 kartus buvo pasitelkti donorų organų ir daugiau nei 30 kartų – ligonius skubiai pergabenti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų