REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šeštadienį Radviliškio rajone Mėnaičiuose bus iškilmingai pagerbiami su sovietų okupantais kovoję Lietuvos partizanų vadai, kurie 1949 metais paskelbė Lietuvos nepriklausomybės deklaraciją.

REKLAMA
REKLAMA

1949 metų vasario mėnesį bunkeryje tarp Radviliškio ir Baisiogalos visos Lietuvos partizanų vadų suvažiavime buvo oficialiai įkurtas Lietuvos laisvės kovų sąjūdis ir priimta Vasario 16-osios deklaracija, kurioje numatytas Lietuvos valstybės atkūrimas ir demokratiniai jos valdymo principai.

REKLAMA

Organizacijos vadovu išrinktas Jonas Žemaitis - Vytautas, jam suteiktas partizanų generolo laipsnis.

Lietuvos laisvės kovotojų atminimą šeštadienį pagerbs premjeras Algirdas Butkevičius, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, renginyje dalyvaus Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai, Karinių oro pajėgų orkestras.

Dėl Lietuvą okupavusių sovietų represijų ir teroro 1944 metais kilo dešimtmetį trukęs partizaninis karas dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Iš trijų Baltijos valstybių pasipriešinimas Lietuvoje buvo stipriausias.

REKLAMA
REKLAMA

1944-1946 metais susidarė iki 100 kovotojų partizanų būriai, apie 30 tūkst. partizanų kontroliavo visą Lietuvą, išskyrus miestus.

Kovai su partizanais Lietuvoje buvo dislokuota gausi NKVD kariuomenė, todėl Lietuvos laisvės kovotojai vėliau nusprendė kovą tęsti mažesnėse grupėse. Organizuota ginkluota kova pasibaigė 1953 metais.

Istorikai pabrėžia, kad laisvės kovotojai savo drąsa, pasiaukojimu ir gyvybėmis įrodė, kad 1940 metais Lietuva į Sovietų Sąjungą įjungta prieš tautos valią ir atpirko Lietuvos vyriausybės ir kariuomenės neveiklumą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų