REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo neįprastų kasdienio šeimos gyvenimo aspektų iki stulbinančių švenčių – skirtingose pasaulio šalyse užgimę kūdikiai sutinkami ir auginami taip pat labai skirtingai.

Nuo neįprastų kasdienio šeimos gyvenimo aspektų iki stulbinančių švenčių – skirtingose pasaulio šalyse užgimę kūdikiai sutinkami ir auginami taip pat labai skirtingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmąją straipsnio dalį galite skaityti ČIA.

7. Jamaika: placenta po medžiu

Tikrai esate girdėję posakį, kad „Kiekvienas vyras turi pasodinti medį, pastatyti namą ir užauginti vaiką“. Jamaikoje, atrodo, jauni tėvai vienu šūviu nušauna iškart du zuikius: susilaukę vaiko iškart sodina medį, tad belieka rūpintis tik statybomis.

REKLAMA

Pagal jamaikiečių tradiciją, gimus kūdikiui placenta ir virkštelė turi būti užkasama specialioje vietoje ir ten pasodinamas medis. Medį parūpina mažylio seneliai, krikšto tėvai arba kiti giminės ar bičiuliai.

Ši tradicija neatsiejama nuo jamaikiečių posakio „Namai yra ten, kur tavo virkštelė palaidota“, išreiškiančio kiekvieno žmogaus prisirišimą prie tos vietos, iš kurios jis yra kilęs.

8. Balis: nė vieno žingsnelio ant žemės

Balio saloje gimusių kūdikių pėdutės negali paliesti žemės iki pat 210-osios gyvenimo dienos. Kūdikiai laikomi dieviškomis būtybėmis, nužengusiomis iš dangaus, tad jiems nevalia susipurvintų.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kūdikio pėda pirmą kartą paliečia žemę, šis žingsnis simbolizuoja jo virsmą ir tapimą tikru žmogumi.

9. Trinidadas ir Tobagas: pinigai mažoje rankutėje

Trinidade ir Tobage žmonės, atvykę aplankyti gimusio kūdikio, įprastai į jo rankutę įdeda pinigų, taip linkėdami jam turtingo ir sėkmingo gyvenimo.

Pagal kitą paprotį jauni tėvai šioje šalyje po šeštos valandos vakaro nebeįsileidžia svečių į namus, nes tikima, kad vakaro rasa gali susargdinti kūdikį.

10. Nigerija: 20 ar net daugiau vardų

Nigerijoje, Jorubų tautoje gimus kūdikiui, septintą dieną, jei tai mergaitė arba devintą dieną, jei berniukas, rengiama speciali ceremonija, per kurią kūdikis laiminamas pasitelkiant specialius elementus. Įprastai simboliniai skoniai perduodami per mamos ir kūdikio lūpas: vanduo – kad neturėtų priešų, palmių aliejus – sklandžiam ir lengvam gyvenimui, kartusis kolos riešutas – ilgam gyvenimui, druska ir pipirai – saldžiam ir įdomiam gyvenimui, pilnam džiaugsmo ir laimės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet kūdikiui išrenkamas vardas. Be pavardės, kūdikis gauna ir dar kelis reikšmingus vardus. Vienas vardas apibūdina gimimo aplinkybes – pavyzdžiui, vardas Idowu reiškia „vaikas, gimęs po dvynių“. Jei šeimoje neseniai yra mirusi vyresnio amžiaus moteris, o po to gimė mergaitė, jai suteikiamas vardas Yetunde, reiškiantis „motina sugrįžo“.

Kitą vardą duoda tėvai. Čia užkoduotos jų viltys ir linkėjimai atžalai. Pavyzdžiui, Ayoke reiškia „palaimintasis“, Titilayo – „amžina laimė“.

Tuomet tėvai paskelbia kūdikio vardą ir pakviečia artimuosius pridėti savo sugalvotus vardus, jei šie jų turi. Prieš pasakant savo vardą, jie turi į vaikui skirtą krepšį įdėti dovaną – įprastai tai būna pinigai. Išsakius visus vardus pinigai surenkami ir perduodami tėvams, kad jie savo vaikui atidarytų pirmąją sąskaitą. Na o mažylis po tokios ceremonijos gali gauti netgi daugiau nei 20 vardų!

REKLAMA

Vardynų ceremonija baigiama maldomis, o tuomet prasideda vaišės.

11. Brazilija: dovana kiekvienam svečiui

Brazilijoje būsimoji mama, dar besilaukdama kūdikio, paruošia krepšį suvenyrų, kuriuos dovanos kiekvienam, atėjusiam į ligoninę aplankyti jos ir naujagimio.

Dažniausiai tai būna smulkios dovanėlės, pavyzdžiui saldainiai, šaldytuvo magnetukai, dekoruotos užrašų knygutės, drobiniai maišeliai ar netgi maži kvepalų buteliukai – tai moteris parenka dar prieš mažylio gimimą.

Prie dovanos įprastai dar būna pridedama žinutė, kurioje įrašomas kūdikio vardas ir padėkojama lankytojui.

REKLAMA

12. Malaizija: procedūros ir masažai mamai

Perskaičius šią dalį turbūt kiekviena būsimoji mama užsinorės nukeliauti į Malaiziją.

Malajų moteriai pagimdžius kūdikį, prasideda „pantang“ – maždaug 44 dienų laikotarpis, skirtas išsaugoti ir puoselėti naujosios mamos sveikatai ir moteriškumui. Jai atliekamas karštų akmenų masažas, kad išsivalytų gimda, ir viso kūno įvyniojimo procedūros, švelninančios, minkštinančios ir lyginančios odą bei švelninančios po gimdymo atsiradusius kūno pokyčius.

Kūdikį pagimdžiusiai moteriai negalima kelti sunkių daiktų ir apskritai daryti nieko kito, kaip tik rūpintis kūdikiu. Visi namų ruošos darbai tuomet tenka vyrui, kitiems šeimos nariams ar samdytiems pagalbininkams.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų