REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje gautas valstybinės institucijos vadovo (seniūno) paklausimas dėl galimos vyrų (tėvų) diskriminacijos, kuri galimai yra įtvirtinta Lietuvos Respublikos valstybinių pensijų įstatymo 4 straipsnio 3 dalies 1 punkte, nustatančiame, kad teisę gauti antrojo laipsnio valstybinę pensiją turi motinos, pagimdžiusios (įvaikinusios) 5 ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusios.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjas įžvelgia aiškų tėvo-vyro vaidmens ir jo pareigų šeimoje nuvertinimą, kadangi vyrai-tėvai, dalydamiesi šeimoje vienodomis teisėmis ir pareigomis su moterimis, privalo kartu auginti, išlaikyti bei auklėti vaikus, todėl ir pagarba bei dėmesys jiems esą turi būti skiriamas vienodas.

Pareiškėjas nurodo savo praktikoje susidūręs su atveju, kai penkių vaikų motina yra mirusi, o vaikus turėjo vienas išauginti tėvas, tačiau teisės į valstybinę pensiją jis neįgijo. Tiriant skundą, valstybės bei mokslo institucijų prašoma pateikti galimus paaiškinimus, argumentus, kodėl tik motinos turi teisę į antrojo laipsnio valstybinę pensiją su sąlyga, jeigu jos yra pagimdžiusios (įvaikinusios) 5 ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusios. Taip pat prašoma pateikti nuomonę, kaip turėtų būti reglamentuojamas šis klausimas, kokiems tėvams (tik motinai ar ir tėvui) turėtų būti suteikta teisė gauti valstybinę pensiją ir kokia yra šios pensijos paskirtis. Vaiko teisių apsaugos kontrolierės, einančios Lygių galimybių kontrolieriaus pareigas, Editos Žiobienės nuomone, ši įstatymo norma galimai diskriminuoja tėčius, užauginusius ir gerai išauklėjusius 5 ir daugiau vaikų. Lygių galimybių įstatymas nustato pareigą įgyvendinti lygias galimybes ir valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms, priimant ir rengiant teisės aktus, rengiant programas ir kt.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų