REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokytojos iš Panevėžio nuotykiai Amerikoje pakeitė jos gyvenimą

Sakoma, kad Amerika pakeičia visus ten nuvykusius. Ne išimtis ir Panevėžio „Minties” gimnazijos anglų kalbos mokytoja metodininkė Rasa Širmulienė. Du mėnesius stažuotėje dirbusi, mokyklose bei universitete dėsčiusi Rasa grįžo į Lietuvą su naujomis idėjomis – dabar ji steigia JAV-LT Alumni asociaciją Panevėžyje, rašo kelionių tinklalapis kelioniumanija.lt.

Savo kelionę ji vadina išsipildžiusia svajone, kuri atmintyje paliko „beprotiškai fantastiškus“ įspūdžius. Tad mielai sutiko papasakoti apie nuotykius Amerikoje ir naują savo veiklą. Išgirdusi apie Amerikos ambasados mokytojų meistriškumo programą Teaching Excellence and Achievement Program (TEA) Rasa nė akimirkai nesudvejojo šiuo pasiūlymu pasinaudoti. Ji nepaisė net to, kad Lietuva pirmą kartą įsijungė į šią programą, o mūsų šalies atstovams buvo skirtos tik dvi vietos.

Paveikslas iš Lietuvos

„Kelionės metu teko pamatyti nemažai įžymių vietų. Pirmoji aplankyta vieta buvo Baltieji rūmai – pati populiariausia vieta Vašingtone. Vos už kelių šimtų metrų nuo Baltųjų rūmų mums buvo surengti iškilmingi pietūs ir oficiali programos pradžios paskelbimo ceremonija St. Regis restorane, kur pietauja ir apsistoja politikai iš viso pasaulio ir taip pat pietauja JAV prezidentas B. Obama. 

REKLAMA
REKLAMA

Pagirtinas pavyzdys yra Nacionalinė Alėja – didžiulis kompleksas įvairiausių paminklų ir muziejų. Visa zona yra suskirstyta į dalis, kuriose galima apžiūrėti įvairius istorinius ir architektūrinius objektus. Tarp jų yra įkurti parkai ir muziejai. Tai yra tikrai didelis traukos centras ir šaunus pavyzdys, kaip sudominti žmones istorija bei skatinti lankytis istorinėse vietose, nes tai strategiškai puiki vieta, kuri tarnauja žmogaus patogumui ir puikus laisvalaikio praleidimas šeimoms: visos lankytinos vietos yra vienoje vietoje ir nemokamos. 

REKLAMA

Taip pat labai patiko Nacionalinis gamtos istorijos muziejus, kuris yra vienas iš labiausiai lankomų Vašingtono muziejų. Be to, įėjimas į jį – nemokamas. Muziejaus ekspozicijoje galima apžiūrėti augalų ir gyvūnų, fosilijų, mineralų ir akmenų, net ir meteoritų eksponatų. 

Neišdildomą įspūdį paliko vyšnių žydėjimo šventė. Tiesiog kvapą užgniaužia žiūrint į nepaprasto grožio aplipusias žiedais sakuras. Kaip tik buvo švenčiamas šimtasis jubiliejus nuo pirmųjų sakurų pasodinimo. Tai tiesiog žodžiais neapsakoma šventė akims ir sielai.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinėje meno galerijoje apžiūrinėjant paveikslus teko užklysti į vieną salę, kurioje buvo vienintelis Leonardo da Vinci paveikslas „Ginevra de Benci“. Tapo smalsu kodėl, tad pasiteiravau apsaugos darbuotojo ir jis pasakė, kad jis yra pats vertingiausias visoje galerijoje. Paklausus, iš kur šis šedevras pirktas ir atvežtas, buvo atsakyta, kad iš Lietuvos. Pamaniau, kad jis sumaišė šalis arba blogai išgirdau pavadinimą, todėl perklausiau dar kartą, tačiau jis patikino, kad tikrai iš Lietuvos ir kad jis žino kur ši šalis yra. Tada buvo malonu prisipažinti, kad aš esu iš šios šalies. Su savimi kaip tik turėjau suvenyrų su Lietuvos atributika ir norėjau padovanoti atminčiai, tačiau pagal taisykles apsaugos darbuotojams, deja, negalima nieko imti iš lankytojų. Pasidomėjau internete ir tokių duomenų neaptikau, radau tik kad šį paveikslą galerija įsigijo už tuomet rekordinę 5 mln. JAV dolerių sumą“, - smagiu netikėtumu džiaugėsi Rasa.   Grėsmė – susisprogdinti norėjusios musulmonės Tiesa, jos kelionė nebuvo vien rožėmis klota. Dieną prieš vykstant į Kapitolijų bei Kongreso Biblioteką dvi musulmonės moterys bandė susisprogdinti pastate. Todėl visame mieste buvo sustiprinta apsauga. Į Kapitolijų nebuvo galima neštis nei gėrimų, nei maisto. Rasa juokauja, kad jai teko praeiti dar griežtesnę kontrolę nei lipant į lėktuvą.  „Taip pat teko lankytis ir Niujorke. Miestas skirstomas į penkis rajonus: Manhataną, Brukliną, Bronksą, Kvinsą ir Steiteno salą. Didelį įspūdį padarė Niujorko simbolis – Laisvės statula, kuri yra prancūzų dovana amerikiečiams JAV nepriklausomybės šimtmečio proga.  Eidama prabangių parduotuvių pilna Penktąja Aveniu Manhatane priėjau Empire State dangoraižį, kuris yra antras pagal dydį pastatas JAV. Norintys gali pakilti į 86 aukštą ir pamatyti visą Niujorko panoramą iš įrengtos apžvalgos aikštelės.  Manhatano rajone taip pat teko vaikščioti Brodvėjaus gatve, kuri yra pagrindinė ir seniausia nuo šiaurės iki pietų šį rajoną kertanti gatvė. Taip pat Wall Street (Volstritas) žymioji gatvė, kur įsikūrę penki iškiliausi investiciniai bankai bei didžiausia pasaulyje vertybinių popierių birža bei žymusis bulius, prie kurio teko nusifotografuoti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teko lankytis viename iš Donaldo Trumpo centrų, Rokefelerio centre. Iš arti mačiau Crysler Building, kurio stogas dekoruotas kristalais ir įspūdingai žiba sutemus. Skrisdama namo ir žiūrėdama filmą „Burtininko mokinys“ dar kartą grįžau į Niujorką – kiekviena vieta buvo sava, pažįstama ir brangi – tiesiog lyg kartu vėl išgyvenčiau nepakartojamas akimirkas, matydama pažįstamus objektus ir vietas.

Baltimorėje teko apsilankyti garsiojoje „Hard Rock Cafe“ bei aplankyti nacionalinį akvariumą su 660 rūšių, 16,000 vandens gyventojų bei daugybe kitų eksponatų bei gyvių. Taip pat lankiausi Aleksandrijoje, istoriniame mieste, kur pietavome kavinėje „Gadsby‘s Tavern“, kurioje valgė pats George Washington“, - kelionės įspūdžiais dalijosi Rasa. 

REKLAMA

Amerikiečiai – nepaprastai paslaugūs ir malonūs

Didžiulį įspūdį jai paliko šalies didybė, dangoraižiai. 

„Patiko tai, kad muziejai ir istorinės vietos yra atviri. Tuo amerikiečiai pritraukia labai daug lankytojų bei skatina gyventojus domėtis istorija. Teko pastebėti, ir tai yra labai pagirtina, kad amerikiečiai labai gerai žino savo šalies istoriją ir ja ypač didžiuojasi. O labiausiai liūdna dėl vieno – socialinės atskirties, iš kurios kyla ir neapykanta vieni kitiems. Amerikoje yra net rajonai, į kuriuos pavojinga eiti“,- pasakojo Rasa.

Amerikiečiai jai paliko labai teigiamą įspūdį. Ji juos apibūdino kaip gebančius kritiškai mąstyti ir puikiai organizuoti darbą įvairiomis formomis be priekaištų žmones, be to, labai draugiškus ir mandagius. „Amerikiečiai paliko atvirų, draugiškų, paslaugių ir besistengiančių padėti žmonių įspūdį. Pavyzdžiui, jeigu važiuojant kažkur pasitikslindavome, ar tikrai šitas autobusas mus ten nuveš, tai jeigu patys nežinodavo, pradėdavo ieškoti informacijos išmaniuosiuose telefonuose, patys klausinėti aplinkinių ar tiesiog patardavo, kur kreiptis. Arba, pavyzdžiui, autobusuose ne vairuotojui reikia susimokėti, bet mesti metalines monetas į aparatą bilietui gauti ir aparatas grąžos neduoda. Neturėjau pakankamai metalinių monetų, todėl nuėjau paprašyti, kad gal vairuotojas galėtų iškeisti popierinius banknotus į monetas, tai išgirdusi mergina iš karto davė trūkstamus pinigus ir atsisakė paimti pinigus iš manęs. Tikrai džiaugiuosi, kad teko sutikti gerus ir malonius žmones, nes tikrai tikiu, kad ne visi tokie, kaip ir bet kurioje kitoje šalyje“, - patikino du mėnesius Amerikoje gyvenusi mokytoja.   Atrinktos tik dvi lietuvės

REKLAMA

Paklausta apie programos, kurioje dalyvavo, detales, Rasa papasakojo, jog konkursas stipendijai gauti tęsėsi 5 mėnesius. Per juos buvo tiriama, ar mokytojai atitinka konkurso sąlygas – dirba pilnu etatu vidurinėje mokykloje, turi universiteto diplomą ir ne mažesnį kaip 5 metų mokytojo darbo stažą.  „Tada reikėjo pildyti paraiškas apie mokyklą, gyvenimo aprašymą, pamokas, rašyti esė: sėkmingų pamokų aprašymą, ką darau mokykloje, kad pagerėtų ugdymo kokybė bei ką man dalyvavimas šioje programoje duos ir kaip aš tai panaudosiu ateityje grįžusi iš JAV. Tada, kaip įrodymą, kad tikrai puikiai moku anglų kalbą, reikėjo laikyti TOEFL egzaminą. Po to sekė interviu su Amerikos Ambasados atstovu apie motyvaciją dalyvauti konkurse, kur esu dalyvavusi kokiuose projektuose, apie darbą, pomėgius, šeimą ir t.t. Po sveikinimo laiškų atrinkus dalyvauti programoje iš Vašingtono bei Amerikos ambasados Lietuvoje sekė medicininių dokumentų pildymas (patikra, skiepai ir pan.), pokalbis dėl vizos gavimo, pokalbis apie programą, kaip sėkmingai pasiruošti ir atstovauti Lietuvai“, - pasakojo Rasa. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švietimo sistemos skiriasi kaip diena ir naktis

Patekusi į programą ji buvo paskirta vykti į vieną iš šimto geriausių Amerikos mokyklų – Virdžinijos Oakton vidurinę mokyklą.

„Visų pirma, ką pastebėjau, tai ypač didelis rūpinimasis mokyklos saugumu. Nuvykus į mokyklą mus nufotografavo ir išdavė korteles, kurias nuolat turėjome segėti. Jeigu nesimatydavo kortelės, koridoriais vaikštanti apsauga sustabdydavo ir jos paprašydavo. Mokiniai negalėjo kada panorėję išeiti ar ateiti į pastatą – juos įleisdavo mokytojas arba budintys žmonės“, - pasakojo Rasa. Įdomu ir tai, kad mokiniai negali laisvai rinktis mokyklos – turi eiti į tą, kuri priklauso pagal gyvenamąją vietą. Be to, pamoka trunka 90 minučių, o ne 45, kaip Lietuvoje. 

REKLAMA

„Į pamokas mokiniai eina pagal savo pasiekimų lygį ir taip su visais dalykais. Pavyzdžiui, jeigu angliškai moka labai gerai, tai eina su viena grupe, o jei chemija sekasi prastai – tai su kita grupe. Mokiniai kaip ir Lietuvoje renkasi dalykus, kuriuos nori mokytis, tačiau mokytojai tai daug labiau kontroliuoja. Pavyzdžiui, jeigu anglų kalba sekasi prastai, tai mokinys antra kalba negali pasirinkti japonų. Jis turi rinktis tos pačios grupės kalbą. Mokykloje yra „Cougar time“ (Pumos laikas – liet.) – tai tarsi valandinė pertrauka, tačiau jos metu moksleiviai ilsėtis negali. Tai laikas, kai turi eiti pas mokytoją ir išsiaiškinti tai, kas buvo neaišku arba daryti namų darbus“, - pasakojo Rasa. Mokytojai Amerikoje be pamokų dar organizuoja renginius, dalyvauja susirinkimuose.

REKLAMA

Nauja asociacija skatins bendradarbiavimą

Grįžusi į Lietuvą ji buvo pakviesta sudalyvauti 20 metų bendradarbiavimo tarp JAV ir Lietuvos jubiliejuje. Jame ir susipažino su JAV-LT Alumni asociacijos atstovais. Pakalbėjus, kad renginių daugiau norėtųsi ir Panevėžyje, buvo nutarta kurti asociacijos filialą Panevėžyje.

„Idėja ir kilo todėl, kad norėjosi patirtį, įgytą JAV, pritaikyti Lietuvoje. Taip pat norėjosi, kad visa asociacijos veikla nebūtų koncentruota Vilniuje, kur ir taip žmonės turi daugiau galimybių aplankyti renginius, akcijas, kampanijas, kurios yra aktyviai inicijuojamos, palaikomos bei vykdomos JAV-LT Alumni asociacijos, ir ne visiems prieinama ir patogu važiuoti į Vilnių. Iš pokalbių su žmonėmis bei jų atsiliepimų buvo aišku, kad tokia asociacija Panevėžiui reikalinga. Taigi tai kilo iš noro, kad Panevėžio miesto ir rajono bendruomenė taip pat gautų naudos“, - pasakojo mokytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos atstovaujama organizacija yra kuriama su idėja suvienyti visus Alumni (žmones, kurie kada nors yra buvę stažuotėse JAV). Tokių žmonių Panevėžyje jau yra per 10. O taip pat skleisti informaciją apie programas, kurios leidžia išvykti į JAV, kad daugiau žmonių turėtų galimybę pasinaudoti tokia galimybe. Be to – organizuoti renginius, mokymus, kampanijas bei projektus, nešančius naudą Panevėžio miesto bei rajono bendruomenei.

„Esu gavusi finansavimą iš Amerikos vyriausybės ir to dėka įkurta asociacija. Vykau į Velžio gimnaziją bei Radviliškio Vaižganto gimnaziją supažindinti mokytojų ir mokinių su įvairiomis programomis, per kurias gali išvykti į JAV. Esame suplanavę kelionę į Vilnių – Amerikos Ambasadą bei susitikimus su verslininkais, kurių metu Panevėžio „Minties“ gimnazijos mokiniai galės padiskutuoti apie tai, kaip verslininkai pradėjo karjerą, kas tai paskatino ir kokia iš to nauda. Laukia ir nuotraukų konkursas „American Dream“. Taip pat turime skaitytojų klubą“, - naujai atsiradusia veikla džiaugėsi moteris. 

Rūta Juozapaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų