REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pradedami įgyvendinti nacionaliniai pilietiškumo projektai, kurių metu jaunimas spręs ne tik jam, bet ir visai valstybei aktualias problemas: kovos su korupcija, gaivins gimtojo krašto istoriją, skatins skirtingo amžiaus mokinių solidarumą ir kurs visiems draugišką mokyklą. Nacionaliniai projektai atrinkti iš 120 pilietinių iniciatyvų, kurias įgyvendino bendrojo ir profesinio lavinimo mokyklų mokiniai bei kolegijų studentai, dalyvaudami projekte „Kuriame Respubliką“.

REKLAMA
REKLAMA

„Šį kartą projektų autoriai – vaikai ir jaunuoliai. Pirmajame projekto „Kuriame Respubliką“ etape jie įvardijo opiausias savo bendruomenių problemas, pasiūlė ir išbandė įvairius jų sprendimo būdus. Pirmieji teigiami pokyčiai įkvėpė jaunimą imtis dar didesnių darbų ir paskleisti savo idėjas po visą Lietuvą, – pasakoja Vaidas Bacys, Šiaulių Didždvario gimnazijos pilietinio ugdymo ir istorijos mokytojas. – Nacionaliniai pilietiškumo projektai ne tik įprasmina mokinių iniciatyvas, bet ir telkia bendruomenes, moko prisiimti atsakomybę už save ir aplink esančius.“

REKLAMA

Nacionalinis projektas „Skaidrumo laboratorija” ugdys jaunimo ir visos visuomenės sąžiningumą, sąmoningumą ir prisidės mažinant korupciją. Bendradarbiaudami su pilietinių iniciatyvų „Baltosios pirštinės“ ir „Baltoji banga“ atstovais, „Transparency International“ Lietuvos skyriumi, Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Valstybine mokesčių inspekcija, mokiniai ne tik gilins žinias, kas yra korupcija, kaip ji pasireiškia ir kokią žalą daro, bet ir imsis realių darbų skaidrumui didinti. Akcijomis, konkursais, parodomis ir kitomis priemonėmis skatins nenusirašinėti, organizuoti atvirus ir skaidrius rinkimus ir t.t. Tikimasi, kad išbandžiusi įvairias antikorupcines veiklas jaunoji karta netoleruos korupcijos ne tik mokykloje, bet ir mieste, rajone, valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas nacionalinis projektas „Auginkime vieni kitus“ skatins bendradarbiauti skirtingo amžiaus mokinius, ugdys vyresniųjų lyderystės ir atsakomybės gebėjimus, spręs patyčių problemas ir kurs visiems draugišką aplinką mokyklose. Vyresnieji mokiniai taps mažesniųjų globėjais ir padės jiems mokytis, kartu dalyvaus bendrose veiklose, į kurias galės įsitraukti ir tėvai, buvę mokyklos mokiniai ar jaunimas iš kitų ugdymo įstaigų.

Trečiasis projektas „Atgal į ateitį“ kvies tyrinėti ir geriau pažinti savo gimtąjį kraštą, jo istoriją, kultūros palikimą ir jame gyvenančius žmones. Mokinių surinkta ir susisteminta informacija bei naujai pristatyti istoriniai objektai leis išplėsti kultūrinio turizmo maršrutų tinklą šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionaliniai projektai vyks vasario–gegužės mėnesiais visoje Lietuvoje. Tikimasi, kad juose dalyvaus daugiau kaip 600 šalies mokyklų, vietos bendruomenių ir kitų partnerių. Mokiniai, norintys dalyvauti viename ar keliuose nacionaliniuose projektuose, turėtų suburti komandą ir užregistruoti ją interneto tinklalapyje www.kuriamerespublika.lt iki vasario 21 d. „Mokykloje man niekada netrūko veiklos, tačiau dažniausiai viską darydavau vienas. Kartą draugas pasiūlė kartu imtis bendro projekto. Tuomet supratau vieną labai svarbų dalyką, jog kartu mes galime daug daugiau nuveikti bei tampame stipria jėga, – sako Jurgis Didžiulis, žinomas muzikantas. – Kviečiu burti komandas, registruotis į nacionalinius projektus ir kartu kurti Respubliką.“

Anot V. Bacio, nesvarbu kurį projektą mokiniai pasirinks, svarbu, kad jie pasisemtų kuo daugiau naujų žinių, mėgautųsi savanorišku darbu bei buvimu kartu ir patirtų įvairių nuotykių. Nacionaliniai pilietiškumo projektai yra projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“ dalis. Projektą „Kuriame Respubliką“ įgyvendina VšĮ „Pilietinės visuomenės institutas“ kartu su partneriais pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ priemonę „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“. Jį finansuoja Europos socialinis fondas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų