REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jurgita Juškevičienė

„Šiaulių kraštui“ šiaulietis piktinosi, kad bendrovei „Šiaulių energija“ reikia mokėti už laiptinių šildymą, nors jose nėra radiatorių. Vyras mano, kad šilumininkai prastumia jiems palankius įstatymus ir metodikas, dėl kurių šilumos vartotojai tampa įkaitais.

REKLAMA
REKLAMA

„Duoklė už orą“

Daugiau kaip dešimtį metų teismuose su „Šiaulių energija“ besibylinėjančiam šiauliečiui pavyko laimėti tik vieną bylą – nebereikia mokėti už bendrabutyje privatizuotų patalpų šildymą, kurios atjungtos nuo centralizuoto šildymo.

REKLAMA

„Teismuose „Šiaulių energija“ aiškina, kad nešildomos laiptinės ir kitos bendrosios patalpos prišyla nuo šildomų butų, o paskui nuo „prišilusių“ nešildomų laiptinių prišyla ir tos patalpos, kurios yra atjungtos nuo šildymo sistemų, todėl už „šildymą“, kurio faktiškai negauni, turi mokėti“, – stebėjosi šiaulietis.

Laiptinė šyla ir nešildoma

Redakcija su klausimais apie bendrųjų patalpų šildymą ir apmokėjimą kreipėsi į „Šiaulių energiją“. Jos atstovas spaudai Justinas Visockas atsiuntė atsakymus.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiaulių energija“ paaiškino tą patį: jei daugiabučio namo laiptinėse nebuvo įrengti šildymo prietaisai arba šie prietaisai buvo teisėtai atjungti nuo centralizuotos šildymo sistemos, šilumos energija vis tiek vartojama kitose bendrojo naudojimo patalpose: koridoriuose, galerijose, palėpėse, rūsiuose, pusrūsiuose ir kitose patalpose, jei jos nuosavybės teise nepriklauso atskiriems patalpų savininkams. Todėl vartotojams ir tenka mokėti už tą šilumos dalį.

„Butui priskirtas patalpų šildymui šilumos kiekis padalinamas į dvi dalis: į šilumą naudingo ploto šildymui ir į proporcingai buto daliai tenkančią šilumą bendrojo ploto šildymui. Todėl reikėtų atkreipti dėmesį, kad tai nėra papildomas šilumos kiekis ir tuo pačiu nėra papildomas mokestis“, – paaiškino J. Visockas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak bendrovės atstovo, daugiabučio namo bendraturčiai privalo mokėti už bendrųjų patalpų šildymą, net ir tuo atveju, jei laiptinėse yra atjungti radiatoriai. Kodėl? Taip esą todėl, kad šiluma į namo butus tiekiama šilumos energijos vamzdynu. Šilumos vamzdynu tekantys šilumos energijos srautai apšildo visas namo konstrukcijas ir ertmes nuo apatinio aukšto grindų iki viršutinio aukšto lubų, taip pat bendrojo naudojimo laiptines.

Metodika

Daugiabučiame gyvenamajame name suvartotas šilumos kiekis, išmatuotas įvadiniu šilumos apskaitos prietaisu, yra paskirstomas vartotojams pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos rekomenduojamus šilumos paskirstymo metodus.

REKLAMA

J. Visockas aiškina, kad daugumoje daugiabučių, kuriuose yra vartotojų, atsijungusių nuo centrinės šildymo sistemos, šiluma, suvartota bendrojo naudojimo patalpose, apskaičiuojama pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintą Šilumos bendrojo naudojimo patalpoms šildyti kiekio nustatymo ir paskirstymo metodą Nr. 5.

„Metodo pagrindinis principas yra tai, kad šilumos kiekis, suvartotas pastato šildymui, yra skirstomas į dvi dalis: naudingo ploto šildymui ir bendrojo naudojimo patalpų šildymui.

Tokiu atveju, naudingo ploto šildymui tenkantis kiekis yra paskirstomas centralizuoto šildymo vartotojams, o bendrojo naudojimo patalpų šildymui tenkanti šilumos dalis išdalijama visiems namo butų savininkams, nepriklausomai nuo to, kokiu būdu šildomos jų patalpos“, – atsakė J. Visockas.

REKLAMA

Bendrovės atstovas atkreipia vartotojų dėmesį, kad 5-ame metode yra numatyta galimybė, vadovaujantis pastato energijos audito duomenimis, nustatyti kitokį šilumos priskyrimo bendrojo naudojimo patalpoms koeficientą, labiau atspindintį konkretaus namo šilumos sistemos ypatumus.

Šiauliečiai skundžiasi retai

Ginčus dėl pastate suvartotos šilumos paskirstymo (išdalijimo) vartotojams nagrinėja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Pasak Aistės Griškonytės, minėtos komisijos veiklos valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės, jie nuo 2013 metų gavo 10 šiauliečių skundų ir prašymų dėl šilumos tiekėjo veiksmų teisėtumo.

Dažniausiai pareiškėjai prašo komisijos pateikti išaiškinimus dėl šilumos paskirstymo metodų taikymo bei šilumos ir karšto vandens normatyvų taikymo. Komisija taip pat yra gavusi prašymų dėl pareigos mokėti už bendro naudojimo patalpų šildymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų