REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Profesionalios filmavimo kameros iškeistos į veidrodinius fotoaparatus, aktoriai – draugai, filmo biudžetas – minimalus. Tokiomis sąlygomis du jauni režisieriai, Kęstutis Jorudas ir Vilmantas Vilkevičius, sukūrė filmą „Kapeika“, kurio premjera įvyko „Romuvos“ kino teatre, o dabar jį galima išvysti ir per internetinę televiziją.

Profesionalios filmavimo kameros iškeistos į veidrodinius fotoaparatus, aktoriai – draugai, filmo biudžetas – minimalus. Tokiomis sąlygomis du jauni režisieriai, Kęstutis Jorudas ir Vilmantas Vilkevičius, sukūrė filmą „Kapeika“, kurio premjera įvyko „Romuvos“ kino teatre, o dabar jį galima išvysti ir per internetinę televiziją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis veiksmo filmas nerekomenduojamas silpnų nervų žiūrovams. Veikėjų dialogus nuolat lydi necenzūriniai žodžiai. Šiame filme pasakojama istorija apie du greitai užsidirbti panorusius jaunuolius. Ilgas ir Mongolas pavagia pusės milijono litų antikvarinę monetą. Tačiau jos niekaip nesiseka parduoti, o galiausiai ji pametama. Negana to, juos vejasi nusikaltėliai, kurie nori gauti pavogtą kapeiką.

REKLAMA

Vienas iš filmo režisierių, K. Jorudas, atskleidė, kad idėja kurti filmą gimė spontaniškai, laiką leidžiant viename Kauno naktiniame klube.

„Sėdėjom klubo užkulsiuose, turėjome fotoaparatą. Pamatėme šiek tiek apleistas patalpas, sandėliukus, ir pradėjom juokauti, kad ten galėtume nufilmuoti siaubo filmą. Tuo metu kartu su pusbroliu ir nusprendėme filmuoti“, – apie filmo kūrimo idėją pasakojo pašnekovas.

K. Jorudas atskleidė, kad dar neturėdami scenarijaus, jis ir jo pusbrolis žinojo, kad šiame kūrinyje tikrai bus keiksmažodžių.

REKLAMA
REKLAMA

Filmavimo darbai ir sunkumai

K. Jorudas neslėpė, kad trumpametražis filmas „Kapeika“ buvo kuriamas turint mažus resursus, todėl teko ieškoti paprastų, tačiau efektingų sprendimų.

„Filmavome su fotoaparatais. Tačiau kokybė buvo gera, nes fotoaparatai buvo veidrodiniai. Filmo biudžetas buvo toks mažas, kad filmavimo aikštelėje beveik nebuvo pagalbinių darbininkų. Patys filmavome. Pavyzdžiui, aš vaidinau, o mano pusbrolis filmavo, arba atvirkščiai. Siūlėme ir draugams nusifilmuoti filme. Iš pradžių visi į mus žiūrėjo nerimtai, kaip į klounus, bet mes vis tiek darėm savo darbus“, – apie filmavimo sunkumus pasakojo K. Jorudas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vėliau aplinkinių nuomonė apie šių dviejų vyrų siekius pasikeitė. Vis daugiau žmonių norėjo pagelbėti kūrėjų komandai.

„Turėjome juodraštinį variantą, parodėme, ką darome. Tada žmonės patys ėmė klausti ar gali nusifilmuoti. Nors iš pradžių visi juokėsi, tačiau vėliau atsirado žmonių, kurie ir garsą tvarkė, ir apšvietimą reguliavo. Galiausiai filmavimo aikštelėje buvome devyniese“,– sakė K. Jorudas.

Pasak režisieriaus, filmo aktoriams už jų paslaugas mokėti nereikėjo, nes beveik visus vaidmenis atliko draugai. Pinigus už įdėtą darbą gavo tik keli nusifilmavę benamiai.

REKLAMA

„Pinigus gavo tik filme vaidinę benamiai. Jie buvo tryse ir kiekvienas gavo po dvidešimt litų. Iš filmo jie daugiausiai ir uždirbo“, – atviravo K. Jorudas.

Pašnekovas sakė, kad daugiau kainavo filmo premjera, kuri buvo surengta Kauno „Romuvos“ kino teatre, nei pats filmas.

„Išsinuomavome Kauno „Romuvos“ kino teatrą, kvietėme žmones. Jų atėjo keli šimtai. Teko pasirūpinti šampanu, sumuštiniais, plakatais, buvo ir raudonas kilimas. Tad premjera mums kainavo daugiau nei pats filmas“, – neslėpė režisierius.

Kadangi K. Jorudas yra baigęs statybų inžineriją, o jo pusbrolis Vilmantas Vilkevičius taip pat dirba, filmavimui jie negalėjo skirti visos dienos. Šia veikla neretai tekdavo užsiimti vakarais, po darbo arba laisvalaikiu. Dėl užsitęsusių darbų, kai kurias scenas teko perfilmuoti.

REKLAMA

„Mes filmavome nuo kovo iki spalio mėnesio. Nefilmuodavome kiekvieną dieną, nes turėjome savo darbus. Montuodami pastebėjome, kad vienose scenose medžiai be lapų, o kitose – su lapais. Tad kai kurias scenas teko perfilmuoti“, – pasakojo režisierius.

Filmo sėkmė garantavo žinomumą

Prieš tampant režisieriumi, K. Jorudas vaidino. Jam teko nusifilmuoti keliose reklamose. Pašnekovas neslėpė, kad norėjo išgarsėti, tad vieno filmo, kuriame vaidino, režisieriaus paklausė, ką turėtų daryti, kad būtų žinomas.

„Juokais paklausiau, ką reikia daryti, kad būčiau žymus aktorius. Jis man pasakė, kad studijuočiau, pajuokavo, kad su visais gerčiau arba statyčiau filmus ir pats juose filmuočiausi. Tad ėmėme statyti filmus ir juose filmuotis“, – sakė K. Jorudas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad iš pradžių šis filmas buvo statomas dėl ketinimo išgarsėti. Tačiau vėliau viskas pasikeitė, mat šiam kūriniui teko atiduoti nemažai jėgų.

„Iš pradžių filmą kūrėme tik tam ,kad būtume žinomi. Bet labai stengėmės, kad sukurtume gerą produktą, o ne tik išgarsėtume“, – neslėpė filmo „Kapeika“ kūrėjas.

Pašnekovas teigė, kad iš pradžių galvojo filmą tiesiog įdėti į internetinę svetainę „Youtube“, tačiau jo kūrimui buvo atiduota nemažai jėgų, tad nusprendė savo sukurtą produktą išgarsinti.

K. Jorudas džiaugėsi, kad nors ir ne visi komentarai ir atsiliepimai teigiami, tačiau savo pasiekė ir gerai išsireklamavo. Po šio filmo su juo ir pusbroliu susisiekė TV3 televizijos atstovai ir pasiūlė dirbti su keliais projektais. Vėliau buvo sutarta, kad šis filmas bus rodomas per internetinę televiziją TV3 Play.

REKLAMA

Šiuo metu K. Jorudas kartu su pusbroliu ketina kurti naują filmą. Projektas, pasak pašnekovo, derinamas su Kauno savivaldybe. Taip pat gavo kelis pasiūlymus kurti reklamas.

„Tiesą pasakius, iš kino Lietuvoje didelių pinigų neuždirbsi. Ketiname kurti reklamas. Jau kelis užsakymus gavome. Ateityje tikriausiai kursime daugiau reklamų nei filmų. Filmai – mūsų hobis“, – pasakojo K. Jorudas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų