REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai teigia sukūrę naują skraidantį mechanizmą, kuris stabiliai sklando ore plasnodamas sparnais. Ankstesnio dizaino vadinamieji „plazdenantys aparatai“ imitavo vabzdžių judesius, tačiau naujojo įrenginio judėjimo principas yra paremtas medūzos plaukimo vandenyje technika.

REKLAMA
REKLAMA

Niujorko universiteto mokslininkai Leifas Ristrophas ir Stephenas Childressas sugeba išlaikyti savo skraidantį prototipą vertikalioje padėtyje ir atlaikyti pusiausvyros sutrikimus. Autoriai teigia, kad jų mašina – tai įrodymas, jog verta ieškoti ir gamtoje neevoliucionavusių skraidymo būdų.

REKLAMA

Dauguma išradėjų visas pastangas deda kurdami stabilius, vabzdžių sparnelių plasnojimu paremtus skraiduolius. Tačiau toks judėjimo būdas lemia mechanizmo esminį nestabilumą ir polinkį apsiversti. Šių modelių stabilizavimui reikalinga aktyvi kontrolės sistema ar aerodinaminis stabilizatorius, pavyzdžiui uodega. Naudojant medūzos judėjimą kaip įkvėpimo šaltinį, mokslininkai pasiekė, kad jų prietaisas stabiliai sklendžia ore, naudodamas vien tik sparnus.

Sukonstruotas 10 cm prototipas, turintis keturis skirtingus sparnus, skrydžio metu nėra linkęs apsiversti. Pasak išradėjų, ateityje šiuos naujus skraiduolius bus galima naudoti eismo ar oro kokybės stebėjimo bei priežiūros srityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų